Tartalom

(2013-11-21)

Snoblesse
Publicisztika

Götz Eszter

Publicisztika

Háztól az erdőt

A Múzeumi Negyed ötletpályázatáról

A Liget Budapest projekt előtörténete idestova három éve tart. Elágazásaiban ott van a Szépművészeti Múzeum bővítésének furcsa véget ért sztorija, félig kimondva mögötte húzódik a rozsdazóna kezelésének kérdése is egy sor ingatlanhasznosítási és városrendezési problémával együtt.

Publicisztika

A Híradó jobban teljesít!

Az alábbiakban a Magyar Televízió egyes csatornája 2013. november 15-i esti Híradójának tartalmát ismertetem. A műsor 17 részre tagolt, a bejátszásokat a súgógépről olvasó, a nézők szemébe néző bemondó köti össze. A bemondó nem újságíró, feladata kizárólag az előre megírt szöveg tisztán artikulált felolvasása.

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

A szerk.

Olvasok egy szellemes publicisztikát (Holly Case: The Tyrant as Editor, The Chronicle of Higher Education, 2013. okt. 7.), Sztálin legendás kék ceruzájáról és Sztálinról, a szerkesztőről szól.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Alsók, filkók

Kitüntették Schmitt Pált, az Állami Számvevőszék 2013. október 28-án megküldte a Hagelmayer István-díjjal.

Külpol

Külpol

"Összeesküvésre nincs bizonyíték"

John R. Tunheim, Minnesota állam kerületi bírója, a Kennedy-gyilkosság iratainak nyilvánosságáért felelős bizottság egykori elnöke

Arról, hogy Kennedy magányos gyilkos vagy összeesküvés áldozata lett, cáfolhatatlan bizonyíték sosem vált ismertté. A gyilkosság utóéletéről 1991-ben Oliver Stone filmet készített, ami a New Orleans-i kerületi ügyész, Jim Garrison által 1967-ben indított nyomozás történetét meséli el.

Sebők Miklós

Külpol

Ember a Holdról

50 éve gyilkolták meg John F. Kennedyt

Amerikában egy történelmi esemény jelentőségét azon mérik, hogy az emberek emlékeznek-e, hol voltak, amikor megtörtént. Az Y generációnak szeptember 11. égett a tudatába, a Nagy Generáció a Kennedy-gyilkosságot tartja számon döntő élményeként.

Belpol

Belpol

Felmentő szerep – Schmidt Mária nézetei a holokausztról egykor és ma

A vidéki zsidóság elpusztításának hetvenedik évfordulójára a Józsefvárosi pályaudvar területére tervezett, feltehetően a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ nevet viselő emlékhely létrehozásának szakmai irányítására Schmidt Máriát kérte fel a kormányzat. Az alábbiakban áttekintjük, mit gondol a Terror Háza igazgatója a magyarországi vészkorszakról és a magyar zsidóság Horthy-kurzus alatti történetéről.

Interjú

Belpol

"A mocsárvilág perspektívája"

Romhányi Balázs közgazdász, költségvetési szakértő

Az Országgyűlés már csócsálja a 2014-es költségvetési törvényt, a kormány pedig hangos gazdasági sikerpropagandába kezdett. A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője nem osztozik a jókedvben. Magasan ragadó adósságrátát, gyenge növekedési kilátásokat, az átgondolt költségvetési változtatásokra képtelen kormányzatot lát, ha az Orbán-éra gazdaságpolitikájáról von mérleget.

Belpol

Micsoda buli! - Popzene Fidesz-közelben

Magas állami támogatást kapnak az elvileg tisztán nyereségalapon működő szórakoztatóipar egyes koncertszervezői. A Balázs Fecó-koncert szervezésére 15 millió, Fenyő Miklóséra és Szikora Róbertére 10-10 millió forint állami támogatás jut Balog Zoltán saját miniszteri keretéből.

Tanyafejlesztési támogatás a Belvárosnak

Belpol

Ki tanyája ez a nyárfás?

Az idei tanyafejlesztési pályázatok legnagyobb nyertese a főváros V. kerülete lett. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Rogán Antal által irányított Belváros 225 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bankkal szemben lévő Hold utcai vásárcsarnok újjáépítésére.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Hasonlónak örül

Sztárban sztár

Mostanság, amikor a politikai hirdetések híradóként bedíszletezve jutnak a tévénéző elé, s amikor pár csatorna körüli ija-fia és egyéb kebelbeli versengését rendszerint tehetségkutató gyanánt szokás sugározni, önazonos tévéműsort készíteni már-már tiszteletre méltó, mi több, hálás vállalkozás.

Tévésorozat

Interaktív

Lement már a Függöny is

Poirot

E sikersztori igazi hősét nem tartják számon az annalesek. Hiába kerestem, nem tudtam kideríteni, ki volt az a lángelme, aki meglátta David Suchet-ben az eszményi Hercule Poirot-t.

Színház

Esemény

Színház

Színházi jammelés

Egy sárga esőkabátos alak - Nagy Zsolt - vezet minket a Jurányi lépcsőin, majd találkozik-találkozunk egy lánnyal, akinek segítségre van szüksége. Így kezdődik - vagyis dehogy, hiszen már az előadás kezdete előtt elindul a játék, amikor egymást némi feszültséggel figyelve várjuk, hogy történjen valami.

Szabadkai-pesti előadás a vajdasági vérengzésekről

Színház

"Nehéz embernek maradni"

Több tízezer halott a főszereplő: azok, akiket a világháborús magyar vérengzés megtorlásaként a háború után mészároltak le jugoszláv partizánok. Az előadás létrehozóival a szabadkai próbák közben beszélgettünk.

Film

Film

Film

Paranoia

A corporate thriller nehéz műfaj. Hogyan tegyük izgalmassá, hogy öltönyös emberek modern enteriőrökben feszült beszélgetéseket folytatnak olyasmiről, amit a nézők nem is mindig értenek? Robert Luketic viszont azt nem érti, hogy a feszültség nem attól születik, hogy néha verekedés van meg autós üldözés, és az egészet leöntjük valami primitív multicéges összeesküvés-mázzal.

Film

Film

Starbuck

Jönnek fel a kanadai kisműfajok: Alice Munro Nobeljével a kanadai és úgy általában a novella kapott aranyfedezetet, de nem kell többé aggódni a spermadonor-komédiák fennmaradásáért sem: a francia-kanadai Starbuck sikere azt jelenti, hogy új, a közelmúlthoz képest mindenképpen rózsásabb fejezet nyílt a spermabankokból kiinduló ondókomédiák (ondkom) történetében.

tévésmaci

Film

Csigacseléd

Amikor Sztupa és Troché átvágtak a hónok földjén, egy seregnyi akadály állta útjukat, hogy eljussanak végre Nebel váráig. Először is gyalog, voltaképpen lopva kellett haladniuk a szakadatlanul zuhogó esőben. A hónok minden utat szigorúan ellenőriztek, s a szekerekre, lovasokra könyörtelenül lecsaptak. A gyalognépséget békén hagyták, vagy kevésbé vegzálták. Aki gyalog jár, mindig résen van, nem feledkezik bele a haladás mámorába, nem válik gyanútlanná. Felneszel a legkisebb változásra, felkapja a fejét minden ágreccsenésre, különös, addig nem hallott madárhangra.

Film

Film

Vér & veret – Ridley Scott: A jogász

Pedig milyen szépen indult! Ahogy hófehér ágyneműk közt az Arany Glóbuszra jelölt Michael Fassbender verbálisan felizgatja az Oscar-díjas Penélope Cruzt, majd a szavakat tettekre váltva elmerül a színésznő lába közt, az már majdhogynem intim és emberi, vagyis teljességgel szokatlan Ridley Scott csikorgóan gépies világától.

Zene

Lemez

Zene

Képzelt Város: Anatolij

A zenekar harmadik lemeze egy konceptalbum arról a teóriáról, mely szerint nem Gagarin volt az első ember az űrben, hanem előtte a szovjetek már túl voltak néhány sikertelen kísérleten. Például egy házaspárt is orbitális pályára állítottak. A Képzelt Város azt képzelte el, milyen lehetett Anatolij és Ludmilla Tokovnak meghalni a csillagok között.

Interjú

Zene

"Nem pörgök a fejemen"

Tomatito zenész

Tomatito - a flamenco előadói gyakran használnak művésznevet -, a legnagyobb flamencogitárosok egyike első ízben lép fel Budapesten. E-mailben kérdeztük a műfajról és saját magáról.

DVD

Zene

Händel: Rodelinda

Händel Rodelinda című operájának kedvezményezettje a 2011-es Metropolitan-előadást rögzítő felvételen Renée Fleming, aki ugyanott hét évvel korábban énekelte először a címszerepet.

Lemez

Zene

Bill Callahan: Dream River

Hány zenész van, aki a tizenötödik lemezén is érvényesen képes megszólalni? Én sem tudom, de Bill Callahan mostantól benne van a klubban.

mi a kotta?

Zene

Ezért lett sárból műremek?

1962-ben nagy események színhelye volt a közép-angliai Coventry városa. A második világháborúban (főleg és legsúlyosabban 1940. november 14-én) a Luftwaffe által kegyetlenül lebombázott város ebben az esztendőben Kecskemét és Dunaújváros testvérvárosává vált, felszentelték romjaiból újjáépített katedrálisát, s erre az ünnepélyes alkalomra mutathatták be Benjamin Britten oratorikus főművét, a Háborús requiemet is.

Opera

Zene

Álom, álom

A kékszakállú herceg vára; Mario és a varázsló

Ez is opera, az is opera - Rátonyi Róbert klasszikusát parafrazeálva voltaképpen akár ennyi indok is elegendő lenne ahhoz, hogy egymás mellett, közös estén szólaljon meg két huszadik századi magyar egyfelvonásos: Bartók egyetlen operája, valamint az utolsó évtizedek talán legnagyobb hazai közönségsikert arató műve, Vajda János először 1988-ban bemutatott Mann-adaptációja.

Könyv

Folyóirat

Könyv

Rubicon

Izgalmas intellektuális csemegékkel kecsegteti olvasóit a patinás történelmi folyóirat - a vaskos dupla őszi szám (2013/9-10.) históriánk több neuralgikus pontjával kapcsolatban közöl tanulmányokat.

Könyv

Könyv

Az, és mégsem az

Bereményi Géza: Vadnai Bébi

A kulcsregény különös műfaj. Hiszen a megfejtéséhez vezető forró nyomok előbb lappangva, aztán egyre nagyobb sebességgel hűlnek ki a múló időben; a hideg nyomok már nem érdeklik a befogadót, tőlük függetlenül olvassa a könyvet.

Képzőművészet

Dokumentumfilm

Képzőművészet

A művész jelen van

"A performanszművészet nagyanyja", Marina Abramovic életéről készült dokumentumfilm az azonos című 2010-es, a MOMA-ban megrendezett retrospektív kiállítást és az előkészületeit mutatja be.

Kiállítás

Képzőművészet

Tiszaeszlár, tiszta dráma

Németh Hajnal-Kékesi Zoltán: Hamis vallomás

"Csak az tud újra és jobban elrendeződni, ami fel van kavarva" - mondta Erdély Miklós az 1981-es Verzió című filmjéhez kapcsolódó beszélgetésben.

Sport

Sport

"Kimész, és megcsinálod" - Nagy Péter súlyemelő

A szegedi Lelkesedés SK 155 kilós olimpikonja három héttel ezelőtt összetettben 6., szakításban 4. lett a wroclawi világbajnokságon. Hosszú évek óta ez a magyar súlyemelés legjobb eredménye. Azóta államvizsgázott a szegedi jogi egyetemen, a hét végén pedig Moszkvában, a pénzdíjas Elnök Kupán száll versenybe a legjobbakkal.

Lokál

Lokál

"Összesíteni a Magyart" - Budapest születése

Tavaly ősszel volt 140 éve, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesült, de Budapest születése nemcsak azt jelentette, hogy új fővárosa lett Magyarországnak. A városatyák álmaiban egy olyan, világszínvonalú metropolis képe lebegett, amely egyúttal a magyar nemzet nagyságának szimbólumává is válik.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Ruben

Az ötödik kerület címerében egy cipzár is elférne, mivel a belvárosi vendéglátóhelyek többségére a lehúzás jellemző. Legalábbis az olyan felkapott részeken, mint a Váci utca vagy a bazilika környéke. De mi a helyzet a félreeső zugokkal?

chili&vanília

Gasztro

Édes kis semmiség

Ha egy nő ruhatárában elengedhetetlen darab az a bizonyos "kis fekete", amit különféle alkalmakkor lehet viselni, akkor miért ne lehetnének az ember gasztronómiai kelléktárában is hasonló funkciót betöltő fogások. Ez a "kis fehér" a desszertek kis feketéje.

Tévétorrent