chili&vanília

5781.

Gasztro

Mézzel főzött sárgarépa-főzelék – mert a répa nemcsak édes, de a korongokat az arannyal is asszociálják, így a jómód ígéretét is hozza. Gránát­alma, amelynek sok magja az érdemeinket testesíti meg. A hal fejét is tartalmazó hal­étel, ami jó példát mutató vezetőre utal. Nem utolsósorban pedig természetesen a mézbe mártott alma, ami az elkövetkezendő év vágyott édességét hivatott jelképezni. A többi közt ezeket a szimbolikus ételeket szokás fogyasztani Rós ha-sána idején, vagyis a zsidó újévkor, ami az idén szeptember 18-án köszönt be. Az általában szeptember végére eső ünnep két napig tart, és a világi újévvel ellentétben, kevésbé az önfeledt ünneplés, mint inkább a befelé fordulás, a megbánás és újrakezdés állnak a középpontjában. A barhesz ilyenkor az egyébként hosszúkás, fonott helyett kerek, mert ez is a teljes, kerek évet és az élet folyamatosságát jelképezi. Világszerte almás sütemények, almás rétesek, almás piték, mézes desszertek kerülnek az ünnepi asztalra, ehhez ad egy ötletet az alábbi desszert. Ez a torta az átlagos tortaformánál nagyobb méretű, ha nincs ilyen formánk, akkor akár két kisebben is süthetjük. Napokig eláll, sőt, kimondottan előnyére válik, ha néhány napig fóliába csomagolva „pihen”. Sáná tová!

 

Rumos-mézes torta karamellizált sült almával

Hozzávalók (14–16 szelet)

 

2 tojás

20 dkg nádcukor

1,2 dl olaj

2,5 dl minőségi méz

0,5 dl rum

1,2 dl erős kávé

30 dkg liszt

1 kávéskanál só

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

a forma kikenéséhez: olaj, liszt

 

Karamellizált sült alma:

4 nagy kemény, savanykás alma

fél citrom leve

6 dkg vaj

10 dkg méz

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tálban felütjük a két tojást, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos kézi keverővel (vagy robotgépben) fehéredésig, habosra keverjük. Beleöntjük az olajat, a mézet, ezzel is sűrűre keverjük. Jöhet hozzá a rum és a kávé, tovább keverjük. Egy külön tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, majd az egészet átszitáljuk a mézes masszába. A szitálástól finomabb lesz az állaga, nem érdemes elhagyni (sima szűrő is megfelel, ha nincs szitánk). Egy nagyobb, 28 centi átmérőjű tortaformát kikenünk kevés olajjal, és meghintjük kevés liszttel, majd beleöntjük a tortamasszát. Bő egy óráig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe. 60 perc után már érdemes ellenőrizni. Ha időközben nagyon pirulna a teteje, akkor lazán leterítjük egy sütőpapírral. Teljesen kihűtjük. Érdemes egy-két nappal korábban megsütni, és alufóliába csomagolni, mert még finomabb lesz, ha áll néhány napig. A sült almához eltávolítjuk az almák csumáját, felkockázzuk (hámozni nem szükséges), és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon. Egy jó nagy serpenyőben (amelyben elfér az összes alma, és amit be lehet tenni a sütőbe) felolvasztjuk a vajat, majd addig pirítjuk, amíg édeskés-diós illata lesz. Ekkor beletesszük az almákat, és néhány percig pirítjuk, amíg némi színt kap, de még nem kezd el puhulni. Ráöntjük a mézet, pár másodpercig erős lángon kevergetjük, majd 230 fokos sütőbe tesszük kb. 6 percre. Langyosan tálaljuk a süteményhez, adhatunk hozzá vaníliás mascarponét vagy vaníliafagylaltot is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.