Mézzel főzött sárgarépa-főzelék – mert a répa nemcsak édes, de a korongokat az arannyal is asszociálják, így a jómód ígéretét is hozza. Gránátalma, amelynek sok magja az érdemeinket testesíti meg. A hal fejét is tartalmazó halétel, ami jó példát mutató vezetőre utal. Nem utolsósorban pedig természetesen a mézbe mártott alma, ami az elkövetkezendő év vágyott édességét hivatott jelképezni. A többi közt ezeket a szimbolikus ételeket szokás fogyasztani Rós ha-sána idején, vagyis a zsidó újévkor, ami az idén szeptember 18-án köszönt be. Az általában szeptember végére eső ünnep két napig tart, és a világi újévvel ellentétben, kevésbé az önfeledt ünneplés, mint inkább a befelé fordulás, a megbánás és újrakezdés állnak a középpontjában. A barhesz ilyenkor az egyébként hosszúkás, fonott helyett kerek, mert ez is a teljes, kerek évet és az élet folyamatosságát jelképezi. Világszerte almás sütemények, almás rétesek, almás piték, mézes desszertek kerülnek az ünnepi asztalra, ehhez ad egy ötletet az alábbi desszert. Ez a torta az átlagos tortaformánál nagyobb méretű, ha nincs ilyen formánk, akkor akár két kisebben is süthetjük. Napokig eláll, sőt, kimondottan előnyére válik, ha néhány napig fóliába csomagolva „pihen”. Sáná tová!
Rumos-mézes torta karamellizált sült almával
Hozzávalók (14–16 szelet)
2 tojás
20 dkg nádcukor
1,2 dl olaj
2,5 dl minőségi méz
0,5 dl rum
1,2 dl erős kávé
30 dkg liszt
1 kávéskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
a forma kikenéséhez: olaj, liszt
Karamellizált sült alma:
4 nagy kemény, savanykás alma
fél citrom leve
6 dkg vaj
10 dkg méz
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tálban felütjük a két tojást, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos kézi keverővel (vagy robotgépben) fehéredésig, habosra keverjük. Beleöntjük az olajat, a mézet, ezzel is sűrűre keverjük. Jöhet hozzá a rum és a kávé, tovább keverjük. Egy külön tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, majd az egészet átszitáljuk a mézes masszába. A szitálástól finomabb lesz az állaga, nem érdemes elhagyni (sima szűrő is megfelel, ha nincs szitánk). Egy nagyobb, 28 centi átmérőjű tortaformát kikenünk kevés olajjal, és meghintjük kevés liszttel, majd beleöntjük a tortamasszát. Bő egy óráig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe. 60 perc után már érdemes ellenőrizni. Ha időközben nagyon pirulna a teteje, akkor lazán leterítjük egy sütőpapírral. Teljesen kihűtjük. Érdemes egy-két nappal korábban megsütni, és alufóliába csomagolni, mert még finomabb lesz, ha áll néhány napig. A sült almához eltávolítjuk az almák csumáját, felkockázzuk (hámozni nem szükséges), és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon. Egy jó nagy serpenyőben (amelyben elfér az összes alma, és amit be lehet tenni a sütőbe) felolvasztjuk a vajat, majd addig pirítjuk, amíg édeskés-diós illata lesz. Ekkor beletesszük az almákat, és néhány percig pirítjuk, amíg némi színt kap, de még nem kezd el puhulni. Ráöntjük a mézet, pár másodpercig erős lángon kevergetjük, majd 230 fokos sütőbe tesszük kb. 6 percre. Langyosan tálaljuk a süteményhez, adhatunk hozzá vaníliás mascarponét vagy vaníliafagylaltot is.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu