kertész lesek

Bajnok – Szolnok

  • kertész lesek
  • 2020. október 17.

Gasztro

A szolnoki Hősök tere kisebb és kevésbé ünnepélyes, mint a városligeti, de a 20. század változatos emlékezetpolitikája ugyancsak nyomon követhető rajta. Az 1920-as években – akkor még Tisza István térnek hívták – világháborús emlékművet avattak itt, de ’45 után úgy gondolták, elfér mellé egy szovjet is. A baj csak az volt, hogy az új obeliszkkel úgy leárnyékolták a régit, hogy az utóbbit gyorsan el is vitték onnan. A csillagos obeliszket ’56-ban döntötték le, de ’57-ben újra felállították, véglegesen pedig 1990-ben távolították el. Négy évvel később Györfi Sándor Magyar Golgota című műve került a helyére, amely hivatalosan a második világháború elesett katonáinak, helyi áldozatainak állít emléket.

E belvárosi környezetben érthetetlen a Bajnok elnevezés, ilyet általában sportlétesítmények közelében szokás adni. Hatalmas kerthelyisége sem dicső összecsapásokat idéz. Főképp a népi vonal érvényesül, legyen szó terítőről, virágtartóról, fali díszről, a fedett bokszok gerendázatát pedig valódi befőttekkel díszítették. „Igyekszünk évszakról évszakra megújulni, és újdonsült ételspecialitásokat felvonultatni kínálatunkban, eleget téve az idényszerűségnek, de szem előtt tartva a hagyo­mány­őrzést is” – írják ajánlójukban, és az étlap alapján ezt csak megerősíteni tudjuk. A fűszeres tiszai haltöpörtyű sült hagymával (2190 Ft) friss és ropogós, az alapanyag is kiváló, úgyhogy kár azért a bizonyos fűszerezésért, mert csak ront rajta. A snidlinges sajtkrémleves baconos kenyérkarikákkal (890 Ft) külsőre szép, mint egy ételfotó, de ízével kapcsolatosan a „semmiféle” jut az eszünkbe. Ellenben a dióba bundázott ca­membert-t (1990 Ft) nemcsak a vállalható sajt, az átlagon felüli jázminrizs-köret és a panír miatt szeretjük; jó ötlet, hogy áfonyalekvár helyett fahéjas körtemártást adnak mellé. De a sajtos, lila hagymás, bazsalikomos, csőben sült csirkemellhez érve (3090 Ft) elfogynak dicsérő jelzőink. Az alapanyag még hagyján, de a lila hagyma nem passzol a bazsalikomhoz, a sajtnak meg semmi íze. A képünkön látható somlói galuska (1190 Ft) pedig olyan, mint az átfestett cégtábla: az új külső a szokásos, sűrű tartalmat rejti.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.