chili&vanília

Ropogós hajdinamüzli

Gasztro

Senkit ne riasszon el a recept címe, a látszat, illetve a hajdina és a müzli kifejezések ellenére is egy igazi hedonista, parádés ételt ír le! A hajdina az egyik legmegosztóbb – egyben legegészségesebb – gabona, más országokkal szemben nálunk egyáltalán nincs hagyománya, s az enyhén kesernyés íze sem kimondottan behízelgő. Ázsiában őshonos, ahol ma is nagy kulturális és gasztronómiai múltja van a hajdinából készülő ételeknek. A leghíresebb talán a japán soba tészta, amelynek készítése külön művészet és szakma. Kelet-Európába Oroszországon keresztül érkezett, ahol a kasha (innen a kása) az egyik legősibb étel, de említhetnénk a blinit is, amelynek eredetije hajdinalisztből készül. Később vándorolt Franciaországba, Olaszországba, ahol jellegzetes tészta (pizzocheri), polenta és sütemények vagy éppen a breton palacsinta, a galette sarrasin alapja. A csuda gondolta volna, hogy a sütőben sütve is ehető, ennek ékes bizonyítéka az alábbi ropogós müzlikeverék. Szórhatjuk reggelente joghurtra, sűrű gyümölcsturmixra, gyümölcssalátára, lassira, mint a képen (gyümölccsel turmixolt joghurt, mangóval klasszikus, de a közelgő szezonban eperrel is készíthetjük). De a sós ételeknek is jól áll, például krémlevesekre, salátákra, sült zöldségekre is tehetjük.

 

Sós-édes, ropogós hajdinamüzli

Hozzávalók (egy egyliteres csatos üveghez, kb. 50 dkg-hoz)

 

30 dkg hajdina

10 dkg napraforgómag (natúr, nem pirított)

10 dkg mandula, durvára vágva

5 dkg lenmag

fél kávéskanál só

fél kávéskanál őrölt fahéj

0,5 dl olíva- vagy kókuszolaj (más olajat

is használhatunk, pl. lenmag, mandula)

5 dkg méz

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tálban összekeverjük a hajdinát, a napraforgómagot, a durvára vágott mandulát, a lenmagot, a sót és az őrölt fahéjat. Egy kis lábasban alacsony hőfokon felmelegítjük az olívaolajat és a mézet, éppen csak annyira, hogy a méz is teljesen felolvadjon, folyékonnyá váljon. A keveréket ráöntjük a magokra, és alaposan összeforgatjuk, úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a magokat. Egy sütőpapírral borított tepsibe szórjuk, és kiterítjük. 15 percig sütjük. Kivesszük, és kanállal átkeverjük, hogy egyenletesen süljön (óvatosan, ilyenkor már forró!). Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük, ezalatt szép aranyszínűre pirul. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, ez­alatt válik ropogóssá. Csatos üvegben vagy fémdobozban száraz helyen (kamrában) tároljuk, néhány hétig eláll. A kész keverékhez adhatunk aszalt gyümölcsöket (vörös áfonya, szilva, mazsola), finomra aprított keserűcsokoládé-darabokat, kókuszforgácsot (ezeket én inkább felhasználáskor ajánlom hozzáadni, magát az alapot jobban szeretem semlegesen tartani, hogy minél változatosabban lehessen felhasználni müzliként vagy akár krémlevesekre, salátákra szórva).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„Boldog békeévek”

A több mint kétszáz műtárgyat felvonultató kiállítás fókuszában a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika áll, a magyar művészetnek az az aranykora, amikor összhangba került a nyugati művészeti törekvésekkel, radikálisan modernizálva a kiegyezést követő évtizedek (fél)feudalista, konzervatív, a historizmus béklyóiba zárt világát.

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.

Elengedték őket

Ukrajna belső, háború sújtotta vagy veszélyeztette területeiről rengetegen menekültek Kárpátaljára, főleg a városokba, az ottani magyar közösség emiatt szinte láthatatlanná vált sok helyen. A napi gondok mellett a magyar kormány hülyeségeire senkinek nincs ideje figyelni.