chili&vanília

Ropogós hajdinamüzli

Gasztro

Senkit ne riasszon el a recept címe, a látszat, illetve a hajdina és a müzli kifejezések ellenére is egy igazi hedonista, parádés ételt ír le! A hajdina az egyik legmegosztóbb – egyben legegészségesebb – gabona, más országokkal szemben nálunk egyáltalán nincs hagyománya, s az enyhén kesernyés íze sem kimondottan behízelgő. Ázsiában őshonos, ahol ma is nagy kulturális és gasztronómiai múltja van a hajdinából készülő ételeknek. A leghíresebb talán a japán soba tészta, amelynek készítése külön művészet és szakma. Kelet-Európába Oroszországon keresztül érkezett, ahol a kasha (innen a kása) az egyik legősibb étel, de említhetnénk a blinit is, amelynek eredetije hajdinalisztből készül. Később vándorolt Franciaországba, Olaszországba, ahol jellegzetes tészta (pizzocheri), polenta és sütemények vagy éppen a breton palacsinta, a galette sarrasin alapja. A csuda gondolta volna, hogy a sütőben sütve is ehető, ennek ékes bizonyítéka az alábbi ropogós müzlikeverék. Szórhatjuk reggelente joghurtra, sűrű gyümölcsturmixra, gyümölcssalátára, lassira, mint a képen (gyümölccsel turmixolt joghurt, mangóval klasszikus, de a közelgő szezonban eperrel is készíthetjük). De a sós ételeknek is jól áll, például krémlevesekre, salátákra, sült zöldségekre is tehetjük.

 

Sós-édes, ropogós hajdinamüzli

Hozzávalók (egy egyliteres csatos üveghez, kb. 50 dkg-hoz)

 

30 dkg hajdina

10 dkg napraforgómag (natúr, nem pirított)

10 dkg mandula, durvára vágva

5 dkg lenmag

fél kávéskanál só

fél kávéskanál őrölt fahéj

0,5 dl olíva- vagy kókuszolaj (más olajat

is használhatunk, pl. lenmag, mandula)

5 dkg méz

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tálban összekeverjük a hajdinát, a napraforgómagot, a durvára vágott mandulát, a lenmagot, a sót és az őrölt fahéjat. Egy kis lábasban alacsony hőfokon felmelegítjük az olívaolajat és a mézet, éppen csak annyira, hogy a méz is teljesen felolvadjon, folyékonnyá váljon. A keveréket ráöntjük a magokra, és alaposan összeforgatjuk, úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a magokat. Egy sütőpapírral borított tepsibe szórjuk, és kiterítjük. 15 percig sütjük. Kivesszük, és kanállal átkeverjük, hogy egyenletesen süljön (óvatosan, ilyenkor már forró!). Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük, ezalatt szép aranyszínűre pirul. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, ez­alatt válik ropogóssá. Csatos üvegben vagy fémdobozban száraz helyen (kamrában) tároljuk, néhány hétig eláll. A kész keverékhez adhatunk aszalt gyümölcsöket (vörös áfonya, szilva, mazsola), finomra aprított keserűcsokoládé-darabokat, kókuszforgácsot (ezeket én inkább felhasználáskor ajánlom hozzáadni, magát az alapot jobban szeretem semlegesen tartani, hogy minél változatosabban lehessen felhasználni müzliként vagy akár krémlevesekre, salátákra szórva).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.