chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

A szokásos, éves medvehagyma-ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitó fogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör- vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden rafinált újdonságot kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam ezeket. 1. Nyersen krémekbe, szószokba keverve (túró, körözött, tojáskrém, zsidótojás, humusz, frankfurti zöldfűszermártás). 2. Salátában (medvehagymás tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos saláták). 3. Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche). 4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). 5. Főzelékekbe, currykbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). Az utóbbi kategória képviselője az alább ajánlott, indiai ihletésű vöröslencsecurry (dhal) – világbajnok benne a medvehagyma. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagymakaprit, azaz a savanyított medvehagymatermést Széll Tamás séf is beépítette a versenyfogásába. Csodás régi elkészítési, tartósítási módja ez a medvehagyma termésének.

 

Medvehagymás vöröslencsecurry jázminrizzsel

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 teáskanál mustármag

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

5 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra

vágva

opcionális: 1 nagy marék friss spenót

2-3 facsarásnyi citromlé

Tálaláshoz: főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje,

csíkozott nyers medvehagyma

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított csilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még csilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, illetve lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot, és összeérnek az ízek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.