chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

A szokásos, éves medvehagyma-ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitó fogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör- vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden rafinált újdonságot kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam ezeket. 1. Nyersen krémekbe, szószokba keverve (túró, körözött, tojáskrém, zsidótojás, humusz, frankfurti zöldfűszermártás). 2. Salátában (medvehagymás tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos saláták). 3. Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche). 4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). 5. Főzelékekbe, currykbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). Az utóbbi kategória képviselője az alább ajánlott, indiai ihletésű vöröslencsecurry (dhal) – világbajnok benne a medvehagyma. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagymakaprit, azaz a savanyított medvehagymatermést Széll Tamás séf is beépítette a versenyfogásába. Csodás régi elkészítési, tartósítási módja ez a medvehagyma termésének.

 

Medvehagymás vöröslencsecurry jázminrizzsel

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 teáskanál mustármag

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

5 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra

vágva

opcionális: 1 nagy marék friss spenót

2-3 facsarásnyi citromlé

Tálaláshoz: főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje,

csíkozott nyers medvehagyma

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított csilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még csilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, illetve lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot, és összeérnek az ízek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.