chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

A szokásos, éves medvehagyma-ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitó fogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör- vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden rafinált újdonságot kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam ezeket. 1. Nyersen krémekbe, szószokba keverve (túró, körözött, tojáskrém, zsidótojás, humusz, frankfurti zöldfűszermártás). 2. Salátában (medvehagymás tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos saláták). 3. Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche). 4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). 5. Főzelékekbe, currykbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). Az utóbbi kategória képviselője az alább ajánlott, indiai ihletésű vöröslencsecurry (dhal) – világbajnok benne a medvehagyma. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagymakaprit, azaz a savanyított medvehagymatermést Széll Tamás séf is beépítette a versenyfogásába. Csodás régi elkészítési, tartósítási módja ez a medvehagyma termésének.

 

Medvehagymás vöröslencsecurry jázminrizzsel

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 teáskanál mustármag

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

5 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra

vágva

opcionális: 1 nagy marék friss spenót

2-3 facsarásnyi citromlé

Tálaláshoz: főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje,

csíkozott nyers medvehagyma

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított csilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még csilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, illetve lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot, és összeérnek az ízek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.