chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

A szokásos, éves medvehagyma-ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitó fogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör- vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden rafinált újdonságot kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam ezeket. 1. Nyersen krémekbe, szószokba keverve (túró, körözött, tojáskrém, zsidótojás, humusz, frankfurti zöldfűszermártás). 2. Salátában (medvehagymás tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos saláták). 3. Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche). 4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). 5. Főzelékekbe, currykbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). Az utóbbi kategória képviselője az alább ajánlott, indiai ihletésű vöröslencsecurry (dhal) – világbajnok benne a medvehagyma. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagymakaprit, azaz a savanyított medvehagymatermést Széll Tamás séf is beépítette a versenyfogásába. Csodás régi elkészítési, tartósítási módja ez a medvehagyma termésének.

 

Medvehagymás vöröslencsecurry jázminrizzsel

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 teáskanál mustármag

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

5 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra

vágva

opcionális: 1 nagy marék friss spenót

2-3 facsarásnyi citromlé

Tálaláshoz: főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje,

csíkozott nyers medvehagyma

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított csilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még csilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, illetve lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot, és összeérnek az ízek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Miért nem akar tűzszünetet Orbán Ukrajnában?

A miniszterelnök megtorpedózta az Ukrajnával kapcsolatos uniós nyilatkozatot, magyarázata enyhén szólva zavaros és ellentmondásos. Ha pénteken Alaszkában Trump fejében a szilvakompót éppen olyan irányba billenne, amely a szilárd európai állásponthoz közeli, akkor egyre komolyabban tétetik fel a kérdés: valójában ki akarja a háború folytatását?

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.