Tartalom

(2017-03-30)

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Kinek fizessenek a gazdagok?

Botka László benyújtja a számlát

Botka László szegedi polgármester, aki manapság, ha jól értjük, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje, újfajta programot hirdetett, amely nincsen semminemű összefüggésben pártja korábbi gyakorlatával és eszméivel, s amely éles kontrasztban áll – a Párbeszéd részleges és az LMP még részlegesebb kivételével – a többi ellenzéki párt nézőpontjával.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Maratoni ítélkezés

Emlékszik-e még valaki a Britton nevű off-shore cégre, Rejtő E. Tiborra vagy Bitvai Miklósra? Ha nem, segítek: gondoljanak a Kulcsár Attila bróker nevével fémjelzett perre, amelyben 14 évre volt szükség a jogerős ítélet megszületéséhez.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az egyforintos kérdés

A magyar emberekben két szörnyeteg lakozik, s vívja ádáz harcát. Az egyiket Szirtes Andrásnak hívják, a másikat Garanvölgyi Ádámnak. Szirtes András, kora (a korai 90-es évek) jelentős független filmalkotója egyszer azt találta mondani, hogy ha egy forintod van, egy forintból kell filmet csinálni.

A szerk.

A szerk.

Még egy új barát

Rodrigo Dutertét 2016. május 6-án választották a Fülöp-szigeteki Köztársaság elnökévé, és június 30-án iktatták be. Bár a hazai és nemzetközi statisztikák szerint a kábítószer-fogyasztás a Fülöp-szigeteken nem kirívóan magas és nem is szerepelt előkelő helyen a választók problémalistáján, a nép egyszerű fiaként pózoló Duterte mégis ennek a „megoldását” tette választási hadjárata központi elemévé. Sokáig nem ő volt a választás esélyese, végül mégis hatmillió szavazattal verte meg legerősebb riválisát.

Külpol

Szerbia elnökválasztás előtt

Külpol

A mi Ácónk

A hétvégén, április 2-án tartják a szerbiai elnökválasztás első fordulóját. A legesélyesebb jelölt a hivatalban lévő kormányfő, Aleksandar Vučić – de ha nem nyer vasárnap, a következő körben akár veszíthet is. De ki is Vučić, mit intézett eddig, és mi vár Szerbiára?

Belpol

Mit akarhat a kormány Vitézy Tamás romos adriai érdekeltségeivel?

Belpol

Partra vetve

Minimum 15 milliárd forint Vitézy Tamás adriai cégcsoportjának a tartozása. Az állam még nem döntötte el, hogy kivásárolja-e a társaságból az Orbán Viktorral rokoni kapcsolatban álló vállalkozót – de gondolkodik rajta.

Interjú

Belpol

„Önmagunkban tesszük a legnagyobb kárt”

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász a kormány jogsértéseiről

Mind a menedékkérők automatikus elzárásával, mind az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásának lebegtetésével a diktatórikus hatalomgyakorlás irányába mozdul a kormány – véli Nagy Boldizsár, akit a letelepedési kötvényprogram visszásságairól is kérdeztünk.

Könyv

Már hétszázmillióból forradalmasítja az irodalmat Orbán János Dénes

Könyv

Kaparj, kurta!

Ömlik a közpénz az Orbán János Dénes vezette íróakadémiához, egy eddig elhallgatott 300 milliós tételre véletlenül bukkantunk rá. Az első év volt a bevezetés, a tehetséggondozás most indul be igazán.

Könyv

Könyv

A hang kegyelme

Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

Megkockáztatom: jó novelláskötetet nehezebb írni, mint jó regényt.

Film
Színház

Interjú

Színház

„Néha az örvény legaljára”

Fülöp László táncos, koreográfus

There is an elephant in every room című darabjával két éve Lábán Rudolf-díjat nyert, az Anyádék rajtam keresnek című tavalyi munkája pedig az Aerowaves európai szakmai hálózat szerint az év egyik legérdekesebb előadása. A Timothy and the Things társulat koreográfusával, a hazai X generációs kortárs tánc legjobb pszichológusával beszélgettünk.

Bábszínház

Színház

Szerencsés Jánosok

A 8. Bábu Fesztiválról

Régi és reménnyel eltöltő igazság, hogy míg a kultúra centrumában pénzért és hatalomért folyik a hadakozás – s ez oly igaz ma, mint tán még soha –, addig a hatalomtól és persze a presztízstől meglehetősen távol eső periférián lehet virágozni. (Kivéve, ha független színházról van szó, de most más a témánk.)

Zene

Opera

Zene

A félsiker kovácsa

Wagner: Siegfried

Hiába, nagy úr a megszokás: az élet sokfelől az arcunkba tolja ezt az igazságot, például akkor is, ha épp az operaház nézőterén ülünk. Mondjuk, két éve, A Rajna kincse bemutatóját követően még háborogtunk azon, hogy M. Tóth Géza rendezői energiáinak ki­lenc­tizedét a mindenféle vetítések kötik le, de még tavaly, A walkür premierjén is nagyot hőköltünk, amikor a walkürök lovaglása Gangnam style revüszámként poroszkált elénk.

Lemez

Zene

Távolról boldogabb

Szabó Benedek és a Galaxisok: Focipályákon sétálsz át éjszaka

Szabó Benedek Bajáról, a kultikus helyi zenekar, a Gyökkettő éléről katapultált Budapestre, ahol viszont másik, Zombie Girlfriend névre hallgató, minimalista, lo-fi hálószobapop projektje révén ismerte meg az akkor még szűkebbre szabott publikum.

Interjú

Zene

„ Akusztikusodik a lelkem”

Bérczesi Róbert énekes, gitáros

Korábbi zenekaráról, a BlaBláról, a szóbaszókról és a viszonylag jókedvű új lemezről, a Délibábról is beszélgettünk a Hiperkarma énekes-dalszerzőjével.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Reggeli robot

Önindító – Napindító műsor a Music FM-en

Nagyjából három évvel ezelőtt írtunk már erről a műsorról (lásd: Önfelszámolók, Magyar Narancs, 2014. szeptember 18.), de hát annyi minden történt azóta, és nemcsak a Music FM háza táján, hanem egyáltalán a magyar rádiós piacon is, hogy gondoltuk, érdemes lenne újra belehallgatni, mi a helyzet az Önindítóban.

Riport

Népszavazás lehet a Liget projektről

Riport

Ugrásra készen

Múlt pénteken a Fővárosi Választási Biztosság váratlanul jóváhagyta Moldován Lászlónak a Városliget beépíthetőségét megkérdőjelező népszavazási kérdését. Ha az erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő elképzelései szerint alakulnak az események, az olimpia után a Liget projektet is „álomgyilkosság” sújthatja.

Gasztro
Tudomány

Léon Theremin és a lehallgatás aranykora

Tudomány

A falnak is füle van

Napjaink lehallgatási botrányai közepette érdemes visszaemlékezni a műfaj klasszikus konstruktőrére. Már csak azért is, mert sokat tanultak tőle a maiak.

Ételhordó