chili&vanília

A fügefalevél-fejezet

Gasztro

Fügelevél panna cotta mézes sült fügével

Mivel már a hazai kertekben is vígan megterem a korábban inkább mediterrán és egzotikusabb vidékekre jellemző füge, itt az ideje, hogy beemeljük a hétköznapi gasztronómiánkba. A fügefa bírja a hosszú, forró nyarat és a szárazságot, két-három év alatt terebélyesre nő, bőségesen terem, méghozzá az egyik legszebb és legfinomabb gyümölcsöt, nem csoda, hogy az elmúlt években sokan kedvet kaptak hozzá. A többség számára viszont talán meglepetésként hathat, hogy nemcsak maga a szépséges, buja gyümölcse ehető, hanem a levele is! Kulináris felhasználhatósága igen változatos, sőt, gyógyhatásai sem utolsók, fogyasztható teaként vagy lehet a levelet egyszerűen csak rágcsálni is, gyógynövényként. A konyhában is érdemes kísérletezésbe kezdeni vele, ugyanis különleges, pazar ízeket lehet belőle elővarázsolni. A Közel-Keleten, a görög és olasz konyhában gyakran halat csomagolnak bele, de grillezhetünk belebugyolálva kecskesajtot, fetát, töltik a szőlőlevélhez hasonlóan, készíthető belőle szirup, szörp, limonádé, koktél, zöldfűszer-olaj. Ha a rizs főzővizéhez egy fügelevelet teszünk, meglepően illatossá válik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk