chili&vanília

A legelegánsabb hab: sabayon

Gasztro

Olasz eredetű (zabaglione) desszert, autentikus formájában leginkább olasz éttermekben lehet vele találkozni, ahol rendeléskor kezdik el készíteni – eredetileg Marsala borból –, általában ki is hallatszik a konyhából a habverő ütemes hangja. Az egyik legelegánsabb desszert, már csak az állaga miatt is: habos, légies, pillekönnyű. Íze megőrzi az adott, aktuálisan használt alkohol sajátosságait és karakterét, parádés például tokaji szamorodniból, de likőrökkel is csodás, pezsgővel pedig rendkívül elegáns. Maga a készítési folyamat is lenyűgöző: mindössze három hozzávalóból, kb. 8 perc alatt születik meg, ráadásul az ember le sem tudja venni a szemét arról, ahogyan a kikevert tojásból rövid idő alatt háromszoros mennyiségű édes hab keletkezik. Az eredeti változat kézi habverővel készül, az azonban elég idő- és karizomigényes, ezért alternatívaként az alábbi kényelmes, kicsit csalós módszert ajánlom: végig elektromos kézi keverővel dolgozunk, azt meg csak tartani kell. Nyáron szezonális gyümölcsökre: eperre, málnára, sült sárgabarackra, posírozott őszibarackra kanalazzuk – mehet alá az alábbi joghurtos piskóta is (igazi konyhai alapdarab), télen aranygaluskával világbajnok.

 

Francia joghurtos piskóta, pezsgő sabayonnal

Hozzávalók (8 adag)

 

Piskóta:

2 tojás

2,5 dl joghurt

15 dkg cukor vagy nyírfacukor

0,8 dl olaj

1 citrom reszelt héja

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 teáskanál só

 

Pezsgő sabayon:

4 tojás sárgája

6 dkg cukor vagy nyírfacukor

2 dl száraz pezsgő

A piskótához előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban elektromos kézi keverővel kikeverjük a tojást, a joghurtot, a cukrot, az olajat és a citromhéjat. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd az egészet a joghurtos masszába szitáljuk. 23 cm-es szilikon tortaformába töltjük, és kb. 30–35 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt langyosra hűtjük. A sabayonhoz egy üstben vagy üvegtálban elektromos keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral. Hozzáadjuk a pezsgőt, és további néhány perc alatt habosra keverjük. Vízgőz fölé tesszük a tálat, vigyázzunk, hogy az aljához ne érjen a víz! Itt folyamatosan keverjük, felverjük vagy az elektromos kézi keverővel, vagy habverővel (előbbivel kényelmesebb, utóbbival levegősebb). Addig gőzöljük, amíg a volumene háromszorosára nő, és habos, légies állaga lesz. A piskótával tálaljuk azonnal, adhatunk mellé szezonális gyümölcsöket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?