chili&vanília

A legelegánsabb hab: sabayon

Gasztro

Olasz eredetű (zabaglione) desszert, autentikus formájában leginkább olasz éttermekben lehet vele találkozni, ahol rendeléskor kezdik el készíteni – eredetileg Marsala borból –, általában ki is hallatszik a konyhából a habverő ütemes hangja. Az egyik legelegánsabb desszert, már csak az állaga miatt is: habos, légies, pillekönnyű. Íze megőrzi az adott, aktuálisan használt alkohol sajátosságait és karakterét, parádés például tokaji szamorodniból, de likőrökkel is csodás, pezsgővel pedig rendkívül elegáns. Maga a készítési folyamat is lenyűgöző: mindössze három hozzávalóból, kb. 8 perc alatt születik meg, ráadásul az ember le sem tudja venni a szemét arról, ahogyan a kikevert tojásból rövid idő alatt háromszoros mennyiségű édes hab keletkezik. Az eredeti változat kézi habverővel készül, az azonban elég idő- és karizomigényes, ezért alternatívaként az alábbi kényelmes, kicsit csalós módszert ajánlom: végig elektromos kézi keverővel dolgozunk, azt meg csak tartani kell. Nyáron szezonális gyümölcsökre: eperre, málnára, sült sárgabarackra, posírozott őszibarackra kanalazzuk – mehet alá az alábbi joghurtos piskóta is (igazi konyhai alapdarab), télen aranygaluskával világbajnok.

 

Francia joghurtos piskóta, pezsgő sabayonnal

Hozzávalók (8 adag)

 

Piskóta:

2 tojás

2,5 dl joghurt

15 dkg cukor vagy nyírfacukor

0,8 dl olaj

1 citrom reszelt héja

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 teáskanál só

 

Pezsgő sabayon:

4 tojás sárgája

6 dkg cukor vagy nyírfacukor

2 dl száraz pezsgő

A piskótához előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban elektromos kézi keverővel kikeverjük a tojást, a joghurtot, a cukrot, az olajat és a citromhéjat. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd az egészet a joghurtos masszába szitáljuk. 23 cm-es szilikon tortaformába töltjük, és kb. 30–35 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt langyosra hűtjük. A sabayonhoz egy üstben vagy üvegtálban elektromos keverővel fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral. Hozzáadjuk a pezsgőt, és további néhány perc alatt habosra keverjük. Vízgőz fölé tesszük a tálat, vigyázzunk, hogy az aljához ne érjen a víz! Itt folyamatosan keverjük, felverjük vagy az elektromos kézi keverővel, vagy habverővel (előbbivel kényelmesebb, utóbbival levegősebb). Addig gőzöljük, amíg a volumene háromszorosára nő, és habos, légies állaga lesz. A piskótával tálaljuk azonnal, adhatunk mellé szezonális gyümölcsöket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.