chili&vanília

A legjobb török streetfood

Gasztro

A többség talán gondolkozás nélkül rávágja, hogy a döner kebap a legjobb török utcai étel (a többség megszokásból, helytelenül gyrosnak hívja). Aki járt már Törökországban, valószínűleg rögtön felsorol még mellé néhány dobogós jelöltet: a felejthetetlen lahmacunt (fűszeres bárányhússal sütött, majd frissen, forrón feltekert lepénykenyér), a Galata híd tövében ringatózó hajókon készülő egylírás makrélás szendvicset, az elszántak a zseniális kokorecet (fűszeres, grillezett báránybél, amit apróra vágnak, majd salátával, szószokkal kenyérbe töltenek). Nem tudom, a midye dolma, vagyis az alább ajánlott, fűszeres rizzsel töltött kagyló, kinél hogy szerepelne, nálam az első helyen áll. A recept tehát ezúttal a tengeri herkentyűk rajongóinak kedvez, ráadásul viszonylag munka- és időigényes, így inkább haladóknak és/vagy a konyhai tevékenységek iránt erősen elkötelezetteknek ajánlom. Azok, akik nincsenek nagy barátságban a kagylóval, bátran készítsék el magában a fűszeres rizstölteléket, amely nagyszerű körete lehet halaknak vagy akár sülteknek is, de zöldségekbe is nyugodtan lehet tölteni (paradicsom, uborka, salátalevelek).

 

Fűszeres rizzsel töltött feketekagyló (midye dolma)

Hozzávalók (kb. 6 adag – 30 darab)

 

 

Fűszeres rizs:

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

1 nagy hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

5 dkg fenyőmag

1 teáskanál őrölt szegfűbors

½ kávéskanál őrölt fahéj

1 evőkanál sűrített paradicsompüré

10 dkg apró szemű mazsola

15 dkg kerek szemű rizs, alaposan átöblítve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 csokor kapor, finomra aprítva

 

1 kg feketekagyló

Tálaláshoz: citromgerezdek

 

A fűszeres rizshez egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, néhány percig dinszteljük. Amikor a hagyma kissé üveges lesz, a lábasba tesszük a fenyőmagot, néhány percig azzal is pirítjuk. Rászórjuk a szegfűborsot és a fahéjat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsompürét (nyáron, szezonjában egy szem meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot). Beletesszük a mazsolát (nem szükséges beáztatni) és a rizst, amit előtte nagyon alaposan átöblítettünk, annyira, hogy a víz teljesen áttetsző, tiszta legyen már. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt (vagy amíg teljesen felszívja a főzővizet) puhára főzzük. A fűszeres rizst lehűtjük, amikor szobahőmérsékletű vagy hideg, belekeverjük a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Ezzel a töltelék elkészült, ezt majd hidegen használjuk. Kagylón kívül tölthetjük zöldségekbe is (paradicsom, sült paprika, cukkini, szőlőlevél stb.).

Ha a kagylót töltjük, akkor előkészítjük a kagylókat: alaposan megtisztítjuk, „szakállukat” eltávolítjuk. Egy nagy lábasban olívaolajon megdinsztelünk egy vékonyra szeletelt hagymát, felöntjük fél deci fehérborral, majd hozzáadjuk a kagylót. Erős lángon, fedő alatt kb. 7 percig pároljuk, amíg kinyílnak. Amikor már lehűlt annyira, hogy lehessen vele dolgozni, egyesével kiszedjük a héjakból a kagylóhúst és egy külön edénybe tesszük. Minden egyes kagylóba visszateszünk egy darab kagylóhúst, rákanalazunk két púpos teáskanálnyi fűszeres rizst, és összenyomjuk. A töltött kagylókat hidegen, szobahőmérsékleten kínáljuk, fogyasztás előtt citromot csepegtetünk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.