chili&vanília

A legjobb török streetfood

Gasztro

A többség talán gondolkozás nélkül rávágja, hogy a döner kebap a legjobb török utcai étel (a többség megszokásból, helytelenül gyrosnak hívja). Aki járt már Törökországban, valószínűleg rögtön felsorol még mellé néhány dobogós jelöltet: a felejthetetlen lahmacunt (fűszeres bárányhússal sütött, majd frissen, forrón feltekert lepénykenyér), a Galata híd tövében ringatózó hajókon készülő egylírás makrélás szendvicset, az elszántak a zseniális kokorecet (fűszeres, grillezett báránybél, amit apróra vágnak, majd salátával, szószokkal kenyérbe töltenek). Nem tudom, a midye dolma, vagyis az alább ajánlott, fűszeres rizzsel töltött kagyló, kinél hogy szerepelne, nálam az első helyen áll. A recept tehát ezúttal a tengeri herkentyűk rajongóinak kedvez, ráadásul viszonylag munka- és időigényes, így inkább haladóknak és/vagy a konyhai tevékenységek iránt erősen elkötelezetteknek ajánlom. Azok, akik nincsenek nagy barátságban a kagylóval, bátran készítsék el magában a fűszeres rizstölteléket, amely nagyszerű körete lehet halaknak vagy akár sülteknek is, de zöldségekbe is nyugodtan lehet tölteni (paradicsom, uborka, salátalevelek).

 

Fűszeres rizzsel töltött feketekagyló (midye dolma)

Hozzávalók (kb. 6 adag – 30 darab)

 

 

Fűszeres rizs:

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

1 nagy hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

5 dkg fenyőmag

1 teáskanál őrölt szegfűbors

½ kávéskanál őrölt fahéj

1 evőkanál sűrített paradicsompüré

10 dkg apró szemű mazsola

15 dkg kerek szemű rizs, alaposan átöblítve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 csokor kapor, finomra aprítva

 

1 kg feketekagyló

Tálaláshoz: citromgerezdek

 

A fűszeres rizshez egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, néhány percig dinszteljük. Amikor a hagyma kissé üveges lesz, a lábasba tesszük a fenyőmagot, néhány percig azzal is pirítjuk. Rászórjuk a szegfűborsot és a fahéjat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsompürét (nyáron, szezonjában egy szem meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot). Beletesszük a mazsolát (nem szükséges beáztatni) és a rizst, amit előtte nagyon alaposan átöblítettünk, annyira, hogy a víz teljesen áttetsző, tiszta legyen már. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt (vagy amíg teljesen felszívja a főzővizet) puhára főzzük. A fűszeres rizst lehűtjük, amikor szobahőmérsékletű vagy hideg, belekeverjük a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Ezzel a töltelék elkészült, ezt majd hidegen használjuk. Kagylón kívül tölthetjük zöldségekbe is (paradicsom, sült paprika, cukkini, szőlőlevél stb.).

Ha a kagylót töltjük, akkor előkészítjük a kagylókat: alaposan megtisztítjuk, „szakállukat” eltávolítjuk. Egy nagy lábasban olívaolajon megdinsztelünk egy vékonyra szeletelt hagymát, felöntjük fél deci fehérborral, majd hozzáadjuk a kagylót. Erős lángon, fedő alatt kb. 7 percig pároljuk, amíg kinyílnak. Amikor már lehűlt annyira, hogy lehessen vele dolgozni, egyesével kiszedjük a héjakból a kagylóhúst és egy külön edénybe tesszük. Minden egyes kagylóba visszateszünk egy darab kagylóhúst, rákanalazunk két púpos teáskanálnyi fűszeres rizst, és összenyomjuk. A töltött kagylókat hidegen, szobahőmérsékleten kínáljuk, fogyasztás előtt citromot csepegtetünk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.