chili&vanília

A legjobb török streetfood

Gasztro

A többség talán gondolkozás nélkül rávágja, hogy a döner kebap a legjobb török utcai étel (a többség megszokásból, helytelenül gyrosnak hívja). Aki járt már Törökországban, valószínűleg rögtön felsorol még mellé néhány dobogós jelöltet: a felejthetetlen lahmacunt (fűszeres bárányhússal sütött, majd frissen, forrón feltekert lepénykenyér), a Galata híd tövében ringatózó hajókon készülő egylírás makrélás szendvicset, az elszántak a zseniális kokorecet (fűszeres, grillezett báránybél, amit apróra vágnak, majd salátával, szószokkal kenyérbe töltenek). Nem tudom, a midye dolma, vagyis az alább ajánlott, fűszeres rizzsel töltött kagyló, kinél hogy szerepelne, nálam az első helyen áll. A recept tehát ezúttal a tengeri herkentyűk rajongóinak kedvez, ráadásul viszonylag munka- és időigényes, így inkább haladóknak és/vagy a konyhai tevékenységek iránt erősen elkötelezetteknek ajánlom. Azok, akik nincsenek nagy barátságban a kagylóval, bátran készítsék el magában a fűszeres rizstölteléket, amely nagyszerű körete lehet halaknak vagy akár sülteknek is, de zöldségekbe is nyugodtan lehet tölteni (paradicsom, uborka, salátalevelek).

 

Fűszeres rizzsel töltött feketekagyló (midye dolma)

Hozzávalók (kb. 6 adag – 30 darab)

 

 

Fűszeres rizs:

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

1 nagy hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

5 dkg fenyőmag

1 teáskanál őrölt szegfűbors

½ kávéskanál őrölt fahéj

1 evőkanál sűrített paradicsompüré

10 dkg apró szemű mazsola

15 dkg kerek szemű rizs, alaposan átöblítve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 csokor kapor, finomra aprítva

 

1 kg feketekagyló

Tálaláshoz: citromgerezdek

 

A fűszeres rizshez egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, néhány percig dinszteljük. Amikor a hagyma kissé üveges lesz, a lábasba tesszük a fenyőmagot, néhány percig azzal is pirítjuk. Rászórjuk a szegfűborsot és a fahéjat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsompürét (nyáron, szezonjában egy szem meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot). Beletesszük a mazsolát (nem szükséges beáztatni) és a rizst, amit előtte nagyon alaposan átöblítettünk, annyira, hogy a víz teljesen áttetsző, tiszta legyen már. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt (vagy amíg teljesen felszívja a főzővizet) puhára főzzük. A fűszeres rizst lehűtjük, amikor szobahőmérsékletű vagy hideg, belekeverjük a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Ezzel a töltelék elkészült, ezt majd hidegen használjuk. Kagylón kívül tölthetjük zöldségekbe is (paradicsom, sült paprika, cukkini, szőlőlevél stb.).

Ha a kagylót töltjük, akkor előkészítjük a kagylókat: alaposan megtisztítjuk, „szakállukat” eltávolítjuk. Egy nagy lábasban olívaolajon megdinsztelünk egy vékonyra szeletelt hagymát, felöntjük fél deci fehérborral, majd hozzáadjuk a kagylót. Erős lángon, fedő alatt kb. 7 percig pároljuk, amíg kinyílnak. Amikor már lehűlt annyira, hogy lehessen vele dolgozni, egyesével kiszedjük a héjakból a kagylóhúst és egy külön edénybe tesszük. Minden egyes kagylóba visszateszünk egy darab kagylóhúst, rákanalazunk két púpos teáskanálnyi fűszeres rizst, és összenyomjuk. A töltött kagylókat hidegen, szobahőmérsékleten kínáljuk, fogyasztás előtt citromot csepegtetünk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

A krétafelkelés

Valaki feljelentette Michal M.-et – az eset nem nálunk, hanem a távoli és egzotikus Szlovákiában történt. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van. Az ő kegyei éltetik, ő mozgatja a vezető személyi állomány tagjait, mint sakktáblán szokás a bábukat.