Tartalom

MaNcs 30. évf. 07. sz. (2018-02-15)

Publicisztika

Bretter Zoltán

Publicisztika

A kommunizmus megkésett élharcosa

A Ceaușescu-centenárium kapcsán

Száz éve, 1918. január 26-án született Nicolae Ceaușescu, akit gúnyolhatunk vagy gyűlölhetünk, jobbára ugyanazért: nevetséges személyi kultuszáért, a tudományos szocializmus útmutatása alapján kidolgozott kalóriatáblázatáért.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A mentesítő út

Juhász Péter a végjátékban van. Nyilván lehet innen is nyerni, honnan nem, de hirtelen nem jut eszünkbe senki, akinek sikerült volna. Tisztázhatja a nevét, bár ebbéli próbálkozásai eddig sikertelenek maradtak, mögötte maradhat pártja, de eddig sem tettek, eztán sem tehetnek sokat érte; leszögezhetik, hogy bíznak benne, de napról napra kevesebbet kérhetnek a lecseréléséért. Mire e sorok megjelennek, még annyit sem.

A szerk.

A szerk.

Elnyeli őket a sötét

Közel csapkodnak a villámok Elios-ügyben, csak az a kérdés, hogy kihez. Az OLAF-jelentés (eddig jobbára a 24.hu-n) kiszivárgott részletei újabb érdekességekkel gazdagítják a dinamikusan fejlődő vállalat leleményes üzletszerzési gyakorlatáról meglévő tudásunkat.

Belpol

Állami milliárdokból és ingatlanokból épült EMIH-hálózat

Belpol

Több mint kóser

Az elmúlt években komoly intézményi és céges hálózatot épített ki a Köves Slomó vezette ortodox zsidó hitközség. Sok állami pénz ment oda, ezért is kényszerült magyarázkodásra a főrabbi, amikor a Fidesz mellett kezdett kampányolni.

Mi lesz a budapesti bulinegyeddel?

Belpol

Ha jön az éjfél

A lakók szerint élhetetlen a környék, éjféli zárórát szeretnének. A kocsmák és szórakozóhelyek tulajdonosai a bulinegyed előnyeit emlegetik. Belső-Erzsébetvárosban elszabadultak az indulatok, és nem valószínű, hogy a február 18-i népszavazás megold bármit is.

A fiatalokat és az 5 százalékot veszi célba a Momentum

Belpol

Énkeresők

Nehéz elképzelni, hogy az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéssel berobbanó Momentum áprilisban megugorja a parlamenti küszöböt, de az egyéni körzetekben folytatott stratégiája biztosan befolyásolja a választási eredményt.

Zene

Gábor András zenész, Ozone Mama

Zene

„Rég nem a kokainról szól”

Ott folytatják a rock and rollt, ahol a Led Zeppelin abbahagyta. Az Amerika ajtaján kopogtató zenekar gitá­rosával és fő dalszerzőjével a slágerírás és a külföldi érvényesülés mellett arról is beszélgettünk, hogy meg lehet-e újítani még a rockzenét.

Színház

Opera

Színház

„Ezek tényleg szobára mentek?”

Eötvös Péter: Senza sangue / Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára

A praktikum is lehet ihletforrás. Bizonyítja ezt Eötvös Péter Senza sangue című operája, amely azért született, hogy valamiképpen kikerekítse Bartók A kékszakállú herceg vára című – sajnálatos módon mindössze hatvanperces – egyfelvonásosát.

Színház

„Érezzük, hogy falakat bontunk”

Kaposi László drámatanár, rendező, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke

1992-ben alapította meg az azóta is működő Kerekasztal Színházi Nevelési Központot. Kaposi Lászlóval többek között arról beszélgettünk, miért élvezetes előadást tartani VIII. kerületi diákoknak.

Könyv

Könyv

Könyv

Igazságban élni, ügyesen

Kis János: A politika mint erkölcsi probléma

Vannak-e a politikai ügyeskedésnek erkölcsi határai, és ha igen, hol húzódnak ezek? Mi kellene legyen a szerepe az erkölcsi számonkérésnek a demokratikus politikában? Van-e okunk választott képviselőinken és a kormány tagjain számonkérni a jogon túli normákat, az erkölcs ingoványosnak tűnő alapjaira helyezkedve?

Film
Interaktív
Tudomány

Kiszáradó metropoliszok

Tudomány

Csurran, cseppen

Ha minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, Fokváros lehet az első világváros, amely egyszerűen kifogy a vízutánpótlásból. Mások is követhetik a sorban.

Lokál

A kínai megfigyelőrendszer pontozza az állampolgárokat

Lokál

A nagy fal füle

A technológiai konferenciák fontos hívószavai a big data, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság, vagyis az AR. Kína pont ezekből épít újfajta totalitárius államot.

Gasztro
Tévétorrent
Mikrofilm
Ételhordó