chili&vanília

Esterházy-torta

Gasztro

Bécsi vagy pesti cukrász készítette az eredetit, és az Esterházy család kedvence volt. Nagyjából ennyit említ a legtöbb forrás, amikor az egyik legjobb monarchiás torta történetére kerül sor. Receptből is kb. annyi, ahány Esterházy, az enyém többnek az ötvözete. A klasszikus változattól két fő pontban tér el: a tömény, nehéz vajas krém helyett tejszínhabbal lazított, főzött vaníliakrémet ajánlok. A tetejéről pedig elhagyom a megszokott cukormázat, ami nemcsak felesleges pluszkalória, de a háziasszonyok rémálma is. A torta teteje így elegáns drapp marad, aki egyszerűsíteni akar, még az emblematikus csokoládéhálót is nyugodtan elhagyhatja. Nem egy 30 perces villámrecept, sőt, idő- és idegszáligényes, ünnepi és/vagy terápiás célra azonban maximálisan megfelelő, arról nem is beszélve, hogy igen finom. Sok sikert!

Esterházy-torta

Hozzávalók (12 szelethez)

 

Tortalap:

12 tojásfehérje, szobahőmérsékleten

25 dkg cukor

5 dkg liszt + 2 evőkanál a sütőpapír előkészítéséhez

30 dkg darált, pirított dió

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 dkg só

½ narancs reszelt héja

3 dkg olvasztott vaj + 2 dkg a sütőpapír kikenéséhez

 

Krém:

3 dl tej

5 tojássárgája

15 dkg cukor

1 rúd vanília kikapart magjai

5 dkg étkezési keményítő

½ kávéskanál só

2 lap zselatin

0,5 dl jófajta rum

(opcionális: 2 evőkanál narancsvirágvíz)

4 dl tejszín (30–35% zsírtartalom), kemény habbá verve

 

A torta tetejére:

3 evőkanál baracklekvár

3 dkg étcsokoládé

 

A tortát fogyasztás előtt egy nappal kell elkészíteni, mert idő kell ahhoz, hogy összeálljon. Elkészítjük a tortalapokat: a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés). Öt sütőpapírra 23 cm átmérőjű karikát rajzolunk. Egy nagy méretű keverőtálban elektromos kézi habverővel elkezdjük felverni a 12 fehérjét. Amikor már habos, hozzáadjuk a cukrot, majd fényes, homogén, nem teljesen kemény habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, majd beletesszük a darált diót, a fahéjat és a sót, végül a reszelt narancshéjat és az olvasztott vajat. Nagy spatulával óvatosan összeforgatjuk, hogy egyenletes, homogén masszát kapjunk. Lemérjük a massza súlyát (kb. 1 kg lesz), és öt egyforma súlyú adagban használjuk. A sütőpapírokat tepsikre helyezzük, majd mindegyiket megkenjük kevés olvasztott vajjal, és meghintjük liszttel. A körökbe halmozzuk a diós masszát, majd késsel szép szabályos lapokká kenjük. Két tepsi mehet egyszerre a sütőbe. Kb. 18 percig sütjük (félidőben érdemes megcserélni a két tepsit). Így járunk el minden lappal. A kész lapokat teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a tölteléket: 3 dl tejet forráspontig melegítünk. A tojások sárgáját géppel fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a sót és a keményítőt, csomómentesre keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A forró tejet a tojásos masszára öntjük, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és kevergetve sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a rumot (és a narancsvirágvizet), levesszük a tűzről, és amíg még forró, a kinyomkodott zselatinlapot is hozzáadjuk, elkeverjük (el is tűnik azonnal). Egy lapos tálba terítjük a cukrászkrémet, felületére közvetlenül frissen tartó fóliát teszünk, hogy ne bőrösödjön. Teljesen kihűtjük. Közben kemény habbá verjük a tejszínt. Amikor hideg a krém, elektromos kézi habverővel az egészet átkeverjük, hogy könnyedebb és csomómentes legyen. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd egy órára a hűtőbe tesszük. Az öt kihűlt lap szélét késsel körbevágjuk, hogy szép, egyforma, szabályos köröket kapjunk. A megdermedt krémet öt egyforma részre osztjuk, négy lapot megkenünk, egymásra rétegezzük, az ötödik körrel befedjük. A maradék krémmel a torta oldalát is megkenjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap az egész tortát megfordítjuk, a tetejét megkenjük felforrósított sárgabaracklekvárral, majd apró papírtölcsérből felolvasztott étcsokoládéból csíkokat húzunk rá, amelyeket késhegy visszafordított élével „hálósra” húzogatunk. Egy órára visszatesszük a hűtőbe.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.