chili&vanília

A tahini pillanata

Gasztro

Kecsketejes-tahinis fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának, a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének a kínálata. A Seed+Mill delikateszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez koncepciójuk lényege, ami a visszhangok alapján telitalálatnak tűnik. A tahininek, ennek az izraeli és más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most „pillanata” van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van divatja világszerte, általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, zaatar, szumák – soha nem voltak még annyira a mainstream gasztronómia részei, mint a mai világkonyhában. A tahini itthon delikateszekben, török–arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével és jéghideg vízzel. Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin. Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Humuszban. Desszertekben is. Barátkozásra az alábbi receptet ajánlom.

Sóágyon sült édesburgonya tahinivel

Hozzávalók (4 adag)

 

1 kg durva szemű só

4 egyforma, közepes méretű édesburgonya

1 dl tahini

1 dl víz

1 dl citromlé

5 dkg zaatar fűszerkeverék

4 teáskanál feketehagyma-mag

½ teáskanál csilipehely

1 marék durvára aprított pisztácia vagy kesudió

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel vagy villával kissé megszurkáljuk. Kb. 1–1¼ óráig sütjük; akkor jó, ha az édesburgonya belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró. A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul, hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a zaatarral, a feketehagyma-maggal, a csilivel, végül a pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.