chili&vanília

A tahini pillanata

Gasztro

Kecsketejes-tahinis fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának, a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének a kínálata. A Seed+Mill delikateszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez koncepciójuk lényege, ami a visszhangok alapján telitalálatnak tűnik. A tahininek, ennek az izraeli és más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most „pillanata” van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van divatja világszerte, általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, zaatar, szumák – soha nem voltak még annyira a mainstream gasztronómia részei, mint a mai világkonyhában. A tahini itthon delikateszekben, török–arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével és jéghideg vízzel. Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin. Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Humuszban. Desszertekben is. Barátkozásra az alábbi receptet ajánlom.

Sóágyon sült édesburgonya tahinivel

Hozzávalók (4 adag)

 

1 kg durva szemű só

4 egyforma, közepes méretű édesburgonya

1 dl tahini

1 dl víz

1 dl citromlé

5 dkg zaatar fűszerkeverék

4 teáskanál feketehagyma-mag

½ teáskanál csilipehely

1 marék durvára aprított pisztácia vagy kesudió

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel vagy villával kissé megszurkáljuk. Kb. 1–1¼ óráig sütjük; akkor jó, ha az édesburgonya belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró. A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul, hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a zaatarral, a feketehagyma-maggal, a csilivel, végül a pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.