chili&vanília

A tahini pillanata

Gasztro

Kecsketejes-tahinis fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának, a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének a kínálata. A Seed+Mill delikateszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez koncepciójuk lényege, ami a visszhangok alapján telitalálatnak tűnik. A tahininek, ennek az izraeli és más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most „pillanata” van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van divatja világszerte, általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, zaatar, szumák – soha nem voltak még annyira a mainstream gasztronómia részei, mint a mai világkonyhában. A tahini itthon delikateszekben, török–arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével és jéghideg vízzel. Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin. Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Humuszban. Desszertekben is. Barátkozásra az alábbi receptet ajánlom.

Sóágyon sült édesburgonya tahinivel

Hozzávalók (4 adag)

 

1 kg durva szemű só

4 egyforma, közepes méretű édesburgonya

1 dl tahini

1 dl víz

1 dl citromlé

5 dkg zaatar fűszerkeverék

4 teáskanál feketehagyma-mag

½ teáskanál csilipehely

1 marék durvára aprított pisztácia vagy kesudió

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel vagy villával kissé megszurkáljuk. Kb. 1–1¼ óráig sütjük; akkor jó, ha az édesburgonya belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró. A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul, hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a zaatarral, a feketehagyma-maggal, a csilivel, végül a pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el.