chili&vanília

A tahini pillanata

Gasztro

Kecsketejes-tahinis fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának, a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének a kínálata. A Seed+Mill delikateszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez koncepciójuk lényege, ami a visszhangok alapján telitalálatnak tűnik. A tahininek, ennek az izraeli és más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most „pillanata” van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van divatja világszerte, általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, zaatar, szumák – soha nem voltak még annyira a mainstream gasztronómia részei, mint a mai világkonyhában. A tahini itthon delikateszekben, török–arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével és jéghideg vízzel. Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin. Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Humuszban. Desszertekben is. Barátkozásra az alábbi receptet ajánlom.

Sóágyon sült édesburgonya tahinivel

Hozzávalók (4 adag)

 

1 kg durva szemű só

4 egyforma, közepes méretű édesburgonya

1 dl tahini

1 dl víz

1 dl citromlé

5 dkg zaatar fűszerkeverék

4 teáskanál feketehagyma-mag

½ teáskanál csilipehely

1 marék durvára aprított pisztácia vagy kesudió

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel vagy villával kissé megszurkáljuk. Kb. 1–1¼ óráig sütjük; akkor jó, ha az édesburgonya belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró. A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul, hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a zaatarral, a feketehagyma-maggal, a csilivel, végül a pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.