chili&vanília

Mücver

Gasztro

Isztambul Karaköy negyedében, a kompkikötőtől ötperces sétára található Didem Senol, a fiatal, pszichológiát, majd New York-i szakácsiskolát végzett séf étterme, a Lokanta Maya. Étlapján némileg felfrissített török fogások, szenzációs előételek, emlékezetes desszertek. 2010-ben, a nyitás után szinte közvetlenül az egyik neves kalauz az év séfjének választotta a tehetséges szakácsnőt, manapság pedig alig kapni asztalt, és a legjobb isztambuli éttermek között tartják számon. Lokális, szezonális, rövid étlapot vizionált, így is lett. A hangulatos vendéglő falán hatalmas tükör, rajta pedig a vendégek egyik kedvencének, a mücvernek a receptje, török és angol nyelven. A házias, klasszikus cukkinitócsnit nem bántja, a recept régi, családi és csodás. Tény és való, hogy a legzsengébb cukkinik nyáron teremnek (tegyék el a receptet, mert akkor majd még finomabb lesz a végeredmény), a hőségben viszont kevésbé lelkesen áll neki az ember olajban sütögetni. Ez a cukkinitócsni annyira finom, hogy nem lehet belőle eleget sütni, ráadásul a gyerekek is nagyon szeretik.

 

Fetás, zöldfűszeres cukkinitócsni (mücver)

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

1 kg cukkini, lereszelve

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

15 dkg feta sajt

4 egész tojás

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

só, bors

sütéshez kb. 4 dl olaj

Tálaláshoz:

5 dl natúr joghurt

1 csokor koriander, finomra aprítva

½ zöldcitrom reszelt héja

½ fokhagymagerezd, lereszelve

A cukkinit durvára lereszeljük, kissé megsózzuk, majd fél órára állni hagyjuk. Ezalatt rengeteg vizet enged, ezt alaposan kinyomkodjuk belőle. Egy nagy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az újhagymát, a petrezselymet és a kaprot. Belekeverjük a négy felvert tojást, majd hozzáadjuk a fetát, a lisztet és a sütőport. Az egész masszát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben forróra felhevítjük az olajat, és amikor forró, evőkanállal kb. pingponglabda méretű adagokat szaggatunk bele a masszából. Közepes lángon, mindkét oldalán kb. 4-4 percig sütjük, amíg ropogósra pirul. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla az olajat. Addig sütjük, amíg van a masszából (a serpenyő méretétől függően ez kb. négy kör lesz). A natúr joghurtot kikeverjük a finomra aprított korianderrel, a reszelt zöldcitromhéjjal, a reszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Ezt a mártogatóst kínáljuk a tócsnik mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk