chili&vanília

A zeller az új karfiol

Gasztro

Semmiképpen ne hagyjuk magunkat eltántorítani azért, mert ránézésre nem a legszerethetőbb zöldségek közé tartozik! A zeller igenis menő. Igazi téli jolly joker, amiből mindig érdemes tartani otthon, ugyanis a legmélyebb kulináris nihil idején is varázslatokra képes. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi egy-két évben fel is tornázta magát a séfek által nagy becsben tartott zöldségek közé is. Ehhez kétségkívül hozzájárult az elmúlt év leghangosabbat szóló zellersztorija. A világ csúcsgasztronómiájára talán legnagyobb hatással bíró séf, a koppenhágai Noma konyhafőnöke, René Redzepi tavaly nyáron egy impozáns zellergírosszal (celeriac shawarma) rengette meg a kulináris világot. Ehhez a zellergumókat sok száz vékony korongra szeletelték, azokat megkenték egy szarvasgombából, más gombákból, zellerléből és -püréből álló pasztával, egymásra rétegezték, és mint egy gíroszt/dönert függőleges, rotáló grillnyársra húzták, majd órákon át lassan grillezték. Mindenki erről beszélt. Az étel megalkotásán egy évig dolgoztak, és csak az összeállítása két órába telt. De ne feledkezzünk meg egy másik zellerzseniről sem: Daniel Berlin svéd Michelin-csillagos séf már jóval korábban ikonikus fogásává tette az egészben sült és a vendégek asztalánál felszolgált zellergumót. Ő nyolc órán át süti alacsony hőfokon, a krémes belsejét szágógyöngyökre kanalazza, majd speciális sajtszósszal tálalja. Aztán ahogy ez lenni szokott, az ilyen világmegváltó újítások szépen továbbsöpörnek a világ konyháin, London pillanatnyilag legforróbb éttermében, a zöldségkirály Ottolenghi által fémjelzett Roviban például a hasonló zellergíroszt vajjal és juharsziruppal locsolgatják, majd vékonyra szeletelve, közel-keleti fűszerekkel keverve pitába töltik, mellé pedig fermentált paradicsomszószt adnak.

Ahogy a divatban a kifutókon bemutatott fazonok és színek rövid időn belül mejelennek a fast fashionben, úgy a gasztronómiában is lecsordogálnak az alapanyagok és technológiák a bisztrókba, majd később az otthoni konyhákba. Anna Jones, sikeres brit szakácskönyvszerző legutóbbi kötetében rögtön három kreatív zellerreceptet ad: fűszeres rizspiláf; pürére halmozott, gombás zellerragu; csilivel és citrommal marinált, grillezett zellersteak. Nyugodtan kísérletezhetünk vele úgy, ha a burgonyát váltjuk ki, pl. rakott ételekben, tócsniban, gnocchiban. Az én konyhámban sütve, enyhén citromos joghurton végezte, a hosszú felvezetés lényege pedig végül is kettős: a zeller igen változatosan használható, remek téli zöldség, továbbá nem főzni kell, hanem sütni.

 

Csilis sült zeller citromos joghurttal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

2 közepes zellergumó

0,5 dl olívaolaj

só, bors

5 dl görög joghurt

fél citrom leve és reszelt héja

1 csokor petrezselyem (vagy néhány zellerlevél)

1 csipet csilipehely

5 dkg pirított törökmogyoró

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A zellert meghámozzuk, kb. 2 centiméteres darabokra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy sütőpapírral borított nagy sütőlapra halmozzuk. Kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A pontos sütési idő a zeller fajtájától és a kockák méretétől is függ. A zeller puhuljon teljesen meg, a külső rétege pedig piruljon meg, enyhén karamellizálódjon. A sűrű joghurtot simára keverjük a citromlével és egy csipet sóval. A joghurtra halmozzuk a sült zellert (egy nagy vagy több kis, egyéni tálon), rászórjuk a reszelt citromhéjat és a csilit, a petrezselymet, végül a durvára vágott mogyorót. A joghurtra csepegtethetünk paprikamagolajat.

 

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

A krétafelkelés

Valaki feljelentette Michal M.-et – az eset nem nálunk, hanem a távoli és egzotikus Szlovákiában történt. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van. Az ő kegyei éltetik, ő mozgatja a vezető személyi állomány tagjait, mint sakktáblán szokás a bábukat.