étel, hordó

Pho 36

  • ételhordó
  • 2019. február 10.

Gasztro

„A lágymányosi új lakótelep építése lényegében befejeződött, s az év végére teljessé teszik a lakótelep kereskedelmi hálózatát is. A nagy lakóházak közötti fedett pavilonokban a József Attila-lakótelepihez hasonló szupermarket, cipész-, szabó-, méretes- és javítófiók, lottóiroda és OTP-fiók kap helyet.” 1964 őszén a Népszava tudósítója nem csak a szolgáltatóipar térhódítása miatt lelkesedhetett. Nyolcéves munkafolyamat ért véget, ugyanis a lágymányosi lakótelepet már 1956-ban építeni kezdték, s emberarcú szocializmust volt hivatott megtestesíteni, de annyira, hogy még külön villamosvonalat is kapott, a 4-es Schönherz Zoltán (ma: Október huszonharmadika) utcai pályáját 1959-ben adták át. Kétségtelen, hogy a hatvanas évek közepén a lágymányosi lakótelepen élők nívósabb szolgáltatásokban részesültek, mint az átlag, de ha valaki akkoriban azzal jön, hogy a telep „főútján” a 21. században egymásba érnek majd az egzotikus éttermek, minden bizonnyal bolondnak nézik. Pedig így van. Az Október huszonharmadika utcában egy indiai és két vietnami sorakozik. Az persze nyilván az ellenség megtévesztését szolgálja, hogy a középen lévő a Pho 36 nevű egység a 27. számú ház alatt húzza meg magát. Noha elsőre gyorsbüfének tűnik, asztal mellől, étlapról rendelhetünk, és nem csak a leveseknek áll a zászló. A négydarabos vietnami tavaszi tekercs (450 Ft) abban különbözik a kínaitól, hogy feleakkora és feleannyi olajjal készült, így könnyebben is fogyasztható. A tölteléke is változatosabb, bár azt meg nem tudnánk mondani, hogy káposztán kívül még mit tartalmaz. A pho levesek közül a marhahátszíneset és kacsásat próbáljuk ki, a kis adag (képünkön – 990, illetve 1190 Ft) is megvan vagy fél liter, de míg az első már-már gyógyszerként hat, a drágábbnak csak akkor lesz íze, ha hozzáadjuk a kis tálakon mellékelt lime-ot, fokhagymát és paprikakrémet. A csilis-citromos szószban sült marhahús jázminrizzsel (1490 Ft) nem az étlapon jelölt csípős ízével hódít, de a hús és a rizs is sokkal jobb, mint az ugyanennyiért mért gyorsétkezdei áru valamelyik körúti kifőzdében. A gőzgombóc rákkal töltve (790 Ft) teljesen más, mint a szokásos gőzgombóc, mondhatnánk, hogy Ho Si Minh-város válasza a raviolira, de még így sem pontos. A négy darab, túlfőzött batyu úgy olvad el a szánkban, hogy nem is vesszük észre benne a tölteléket. A mochi nevű desszert (190 Ft/db) leginkább zselére emlékeztet, és ha nem lenne benne mogyoróvajas és kókuszos töltelék, azt is hihetnénk, hogy radírgumit sóztak ránk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.