chili&vanília

Almás, leveles

Gasztro

Szuperegyszerű almás leveles

Manapság a világ egyik legnagyobb luxusa a jóízű, érett állapotban leszedett, ropogós, lédús, savanykás alma. Igen ritkán lehet hozzájutni, aki olyan mázlista, hogy saját kertjében saját almafája terem bőségesen, nagyon szerencsésnek mondhatja magát, de annak is jó dolga van, akit szomszédja, barátja, kedves ismerőse ajándékoz meg egy nagy kosár érett almával. Kezdődhet a nagyszabású, tölteléktől túltengő almás piték, a fényes, szirupos bevonattal tündöklő tarte Tatinek, azaz fordított almatorták, az elzászi, normandiai, bretagne-i, német, osztrák, amerikai almás sütemények szezonja. Jöhet a sült, töltött almák mindent belengő, behúzódásra késztető, meleg, fűszeres illata. A kacsasültek, almaborban párolt sült csirkék, almaszósszal tálalt tócsnik vonzó időszaka. Aztán, ha még mindig jó sok alma maradt, akkor el lehet készíteni a sütőben sült almakrémet. Az angolszász kulináris kultúra „almavajnak” (apple butter) nevezi, és valahol a főzött almapüré és sűrű almadzsem közötti félúton található. Ehhez az almákat szőröstül-bőröstül, azaz héjával, csumával együtt fel kell darabolni (csak a szárát kell eltávolítani), pici vízzel teljesen puhára főzni, aztán átpasszírozni, és vaslábasban 150 fokon kb. 3 órán át sütni. Karamellaszínű, sötét krém a végeredmény, ami pompás sajtokhoz, pástétomokhoz, süteményekhez és minden máshoz.

Az alábbi, szuperegyszerű, almás-leveles elkészítése ennél sokkal kevésbé idő- és munkaigényes, hiszen fél óra alatt meg is van. Egyetlen titka az alma maga – ropogós, kemény, savanykás alma kell hozzá, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen fajtájú, akkor a zöldalma a legbiztonságosabb választás. A tetején a varázslatos, piros-pink húsú alma (Almandin fajtájú) nem a mesterséges intelligencia szüleménye, hanem hazai termés, és nagy ritkán kapható.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyos valóságot arról, hogy nem, a nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésen.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.