Kinek van kedve a rekkenő hőségben bekapcsolni a sütőt? Ezt gondolja valószínűleg a számottevő többség. Hiszen a tikkasztó kánikulában tarolnak a fagylaltok, parfék, semifreddók, sorbetek, graniták, esetleg még a sütés-főzés nélkül készülő krémek, panna cották, tiramisuk. Igen ám, csakhogy a forró nyár gyümölcseinek kimondottan jót tesz némi hőkezelés, koncentráltabbá teszi az ízüket, ráadásul kiválóak piskótákban, morzsasütikben, Pavlován, pitékben. Utóbbi kategória egyik legegyszerűbb, legjobb, legmutatósabb, és sokak által nagyra becsült képviselője a galette, ami általában különböző lapos, kerek, omlós tésztából készülő pitéket jelent. A kifejezés a normand gale (lapos sütemény) szóból ered, és nem feltétlenül (bár gyakrabban) édességre vonatkozik, galette készülhet vékonyra gyalult burgonyából, Bretagne-ban pedig a híres hajdinalisztes palacsintát is így hívják. Népszerűsége az otthoni konyhákban nem véletlen, minimális munkával, de annál látványosabb végeredménnyel járó villámsütemény ez, amelyet bármilyen szezonális gyümölccsel süthetünk: barackfélékkel, kimagozott meggyel, cseresznyével, szederrel. Az egész hosszú, forró nyarat át lehet vele evickélni, és senki nem fogja megunni, sem a készítő, sem a fogyasztó. Langyosan a legfinomabb, de adhatunk mellé vanília- vagy pisztáciafagylaltot is, nem tesz neki rosszat.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!