chili&vanília

Almás pite helyett

  • chili&vanília
  • 2021. július 14.

Gasztro

Omlós sárgabarackos galette

Kinek van kedve a rekkenő hőségben bekapcsolni a sütőt? Ezt gondolja valószínűleg a számottevő többség. Hiszen a tikkasztó kánikulában tarolnak a fagylaltok, parfék, semifreddók, sorbetek, graniták, esetleg még a sütés-főzés nélkül készülő krémek, panna cották, tiramisuk. Igen ám, csakhogy a forró nyár gyümölcseinek kimondottan jót tesz némi hőkezelés, koncentráltabbá teszi az ízüket, ráadásul kiválóak piskótákban, morzsasütikben, Pavlován, pitékben. Utóbbi kategória egyik legegyszerűbb, legjobb, legmutatósabb, és sokak által nagyra becsült képviselője a galette, ami általában különböző lapos, kerek, omlós tésztából készülő pitéket jelent. A kifejezés a normand gale (lapos sütemény) szóból ered, és nem feltétlenül (bár gyakrabban) édességre vonatkozik, galette készülhet vékonyra gyalult burgonyából, Bretagne-ban pedig a híres hajdinalisztes palacsintát is így hívják. Népszerűsége az otthoni konyhákban nem véletlen, minimális munkával, de annál látványosabb végeredménnyel járó villámsütemény ez, amelyet bármilyen szezonális gyümölccsel süthetünk: barackfélékkel, kimagozott meggyel, cseresznyével, szederrel. Az egész hosszú, forró nyarat át lehet vele evickélni, és senki nem fogja megunni, sem a készítő, sem a fogyasztó. Langyosan a legfinomabb, de adhatunk mellé vanília- vagy pisztáciafagylaltot is, nem tesz neki rosszat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.