chili&vanília

Aquafaba

Gasztro

Csiribí-csiribá, a csicseri változzon habbá! Egy kis kíváncsiság, egy kis tudomány, és a főzésben máris olyan varázslatokat fedezhetünk fel, amelyekhez még varázs­igék sem szükségesek, csak nyitottság. Ilyen az aquafaba. A vegán irányzatot követők számára alapfogalom, de egyre nagyobb a rajongótábora az éttermi gasztronómiában is. Az aquafaba nem más, mint a csicseriborsó (vagy bab) főzővize. A magas fehérjetartalom miatt a folyadék úgy viselkedik, mint a tojásfehérje, vagyis habverővel gyönyörű habbá lehet felverni. Egy 400 grammos konzerv csicseriborsó leszűrése után kb. 150 ml főzővíz, azaz aquafaba marad, ez pedig felverve nagyjából 3–4 tojásfehérjének megfelelő habot eredményez. A hab felverése valamelyest tovább tart, mint a tojásé, jó 8–10 perc, mire tökéletes lesz. Lehet hozzátenni közben cukrot vagy alternatív édesítőket. Az aquafabahab hamarabb összeesik, mint a tojáshab, kevés borkősavval és néhány csepp ecettel lehet stabilizálni, hogy hosszabban tartsa magát. Természetesen nem csak konzerv csicseri levét lehet használni, hanem azt is, amit házilag főzünk (de ha a habot desszerthez szeretnénk használni, akkor a főzőlébe ne tegyünk fokhagymát, hagymát, babérlevelet). Az alábbi csokoládémousse teljes mértékben hedonista desszert, ha nem áruljuk el, hogy mi benne a titkos hozzávaló, senki nem fogja kitalálni. A habnak egyáltalán nincs mellékíze, teljesen semleges. A vajjal, tejszínnel készülő csokoládémousse-nál persze kevésbé telt és mély, cserébe sokkal könnyebb és légiesebb. Mivel gyakorlatilag két összetevőből áll, különösen fontos a csokoládé kakaótartalma, 65–70 százalék legyen. A húsmentes január ezennel véget ért, köszönöm a türelmet, a jövő héten jön a hús!

 

Vegán csokoládémousse (aquafabával)

Hozzávalók (4 adag)

 

100 g keserű csokoládé (65–70% kakaótartalom)

csipet só

150 ml csicseriborsó- (vagy fehérbab) főzőlé

lehűtve (egy 400 g-os konzerv leszűrt leve)

2 evőkanál cukor vagy növényi szirup

(pl. agavé, rizs, juhar)

A tálaláshoz: kókusztejszín, aprított csokoládé,

kakaóbabtöret, pisztácia

 

A csokoládét feldaraboljuk, majd vízgőz fölött, kíméletesen felolvasztjuk (az olvasztó edény alja semmiképpen ne érjen a forró vízhez, tehát éppen csak kétujjnyi vizet tegyünk a lábas aljába, és valóban csak a gőz érje a másik edény alját). Amikor felolvadt, levesszük, félretesszük, és hagyjuk kissé – kb. szoba-hőmérsékletűre – lehűlni, hogy semmiképpen ne legyen már tűzforró, amikor belekerül a hab, különben azonnal összeesik. Miközben hűl, felverjük a habot: a csicseriborsó leszűrt, hideg levét egy tálba tesszük, és elektromos habverővel ugyanúgy felverjük, mint a tojásfehérjehabot, ez kb. 8–10 perc lesz. Néhány perc után hozzáadhatjuk a választott édesítőt. Ha sötét színű szirupot (pl. juharszirup, kókuszvirágszirup, datolyaszirup) használunk, akkor a hab színe drappá változik, ez a csokimousse-ban azonban úgysem látszik majd. Hozzáadunk egy fél kávéskanálnyi ecetet (és ha van, egy csipet borkősavat), ez stabilizálja, tartósabbá teszi a habot. A felolvasztott csokoládé eddigre valószínűleg kissé besűrűsödött, így először egy kis adag – néhány kanálnyi – habbal határozott, gyors mozdulatokkal elkeverjük, fellazítjuk. Utána óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot, majd elosztjuk négy üvegtálkában vagy csészében. Tálaláskor a tetejére kókusztejszínt, kakaóbabtöretet és pisztáciát tehetünk, de ez már mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.