chili&vanília

Aquafaba

Gasztro

Csiribí-csiribá, a csicseri változzon habbá! Egy kis kíváncsiság, egy kis tudomány, és a főzésben máris olyan varázslatokat fedezhetünk fel, amelyekhez még varázs­igék sem szükségesek, csak nyitottság. Ilyen az aquafaba. A vegán irányzatot követők számára alapfogalom, de egyre nagyobb a rajongótábora az éttermi gasztronómiában is. Az aquafaba nem más, mint a csicseriborsó (vagy bab) főzővize. A magas fehérjetartalom miatt a folyadék úgy viselkedik, mint a tojásfehérje, vagyis habverővel gyönyörű habbá lehet felverni. Egy 400 grammos konzerv csicseriborsó leszűrése után kb. 150 ml főzővíz, azaz aquafaba marad, ez pedig felverve nagyjából 3–4 tojásfehérjének megfelelő habot eredményez. A hab felverése valamelyest tovább tart, mint a tojásé, jó 8–10 perc, mire tökéletes lesz. Lehet hozzátenni közben cukrot vagy alternatív édesítőket. Az aquafabahab hamarabb összeesik, mint a tojáshab, kevés borkősavval és néhány csepp ecettel lehet stabilizálni, hogy hosszabban tartsa magát. Természetesen nem csak konzerv csicseri levét lehet használni, hanem azt is, amit házilag főzünk (de ha a habot desszerthez szeretnénk használni, akkor a főzőlébe ne tegyünk fokhagymát, hagymát, babérlevelet). Az alábbi csokoládémousse teljes mértékben hedonista desszert, ha nem áruljuk el, hogy mi benne a titkos hozzávaló, senki nem fogja kitalálni. A habnak egyáltalán nincs mellékíze, teljesen semleges. A vajjal, tejszínnel készülő csokoládémousse-nál persze kevésbé telt és mély, cserébe sokkal könnyebb és légiesebb. Mivel gyakorlatilag két összetevőből áll, különösen fontos a csokoládé kakaótartalma, 65–70 százalék legyen. A húsmentes január ezennel véget ért, köszönöm a türelmet, a jövő héten jön a hús!

 

Vegán csokoládémousse (aquafabával)

Hozzávalók (4 adag)

 

100 g keserű csokoládé (65–70% kakaótartalom)

csipet só

150 ml csicseriborsó- (vagy fehérbab) főzőlé

lehűtve (egy 400 g-os konzerv leszűrt leve)

2 evőkanál cukor vagy növényi szirup

(pl. agavé, rizs, juhar)

A tálaláshoz: kókusztejszín, aprított csokoládé,

kakaóbabtöret, pisztácia

 

A csokoládét feldaraboljuk, majd vízgőz fölött, kíméletesen felolvasztjuk (az olvasztó edény alja semmiképpen ne érjen a forró vízhez, tehát éppen csak kétujjnyi vizet tegyünk a lábas aljába, és valóban csak a gőz érje a másik edény alját). Amikor felolvadt, levesszük, félretesszük, és hagyjuk kissé – kb. szoba-hőmérsékletűre – lehűlni, hogy semmiképpen ne legyen már tűzforró, amikor belekerül a hab, különben azonnal összeesik. Miközben hűl, felverjük a habot: a csicseriborsó leszűrt, hideg levét egy tálba tesszük, és elektromos habverővel ugyanúgy felverjük, mint a tojásfehérjehabot, ez kb. 8–10 perc lesz. Néhány perc után hozzáadhatjuk a választott édesítőt. Ha sötét színű szirupot (pl. juharszirup, kókuszvirágszirup, datolyaszirup) használunk, akkor a hab színe drappá változik, ez a csokimousse-ban azonban úgysem látszik majd. Hozzáadunk egy fél kávéskanálnyi ecetet (és ha van, egy csipet borkősavat), ez stabilizálja, tartósabbá teszi a habot. A felolvasztott csokoládé eddigre valószínűleg kissé besűrűsödött, így először egy kis adag – néhány kanálnyi – habbal határozott, gyors mozdulatokkal elkeverjük, fellazítjuk. Utána óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot, majd elosztjuk négy üvegtálkában vagy csészében. Tálaláskor a tetejére kókusztejszínt, kakaóbabtöretet és pisztáciát tehetünk, de ez már mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."