chili&vanília

Aquafaba

Gasztro

Csiribí-csiribá, a csicseri változzon habbá! Egy kis kíváncsiság, egy kis tudomány, és a főzésben máris olyan varázslatokat fedezhetünk fel, amelyekhez még varázs­igék sem szükségesek, csak nyitottság. Ilyen az aquafaba. A vegán irányzatot követők számára alapfogalom, de egyre nagyobb a rajongótábora az éttermi gasztronómiában is. Az aquafaba nem más, mint a csicseriborsó (vagy bab) főzővize. A magas fehérjetartalom miatt a folyadék úgy viselkedik, mint a tojásfehérje, vagyis habverővel gyönyörű habbá lehet felverni. Egy 400 grammos konzerv csicseriborsó leszűrése után kb. 150 ml főzővíz, azaz aquafaba marad, ez pedig felverve nagyjából 3–4 tojásfehérjének megfelelő habot eredményez. A hab felverése valamelyest tovább tart, mint a tojásé, jó 8–10 perc, mire tökéletes lesz. Lehet hozzátenni közben cukrot vagy alternatív édesítőket. Az aquafabahab hamarabb összeesik, mint a tojáshab, kevés borkősavval és néhány csepp ecettel lehet stabilizálni, hogy hosszabban tartsa magát. Természetesen nem csak konzerv csicseri levét lehet használni, hanem azt is, amit házilag főzünk (de ha a habot desszerthez szeretnénk használni, akkor a főzőlébe ne tegyünk fokhagymát, hagymát, babérlevelet). Az alábbi csokoládémousse teljes mértékben hedonista desszert, ha nem áruljuk el, hogy mi benne a titkos hozzávaló, senki nem fogja kitalálni. A habnak egyáltalán nincs mellékíze, teljesen semleges. A vajjal, tejszínnel készülő csokoládémousse-nál persze kevésbé telt és mély, cserébe sokkal könnyebb és légiesebb. Mivel gyakorlatilag két összetevőből áll, különösen fontos a csokoládé kakaótartalma, 65–70 százalék legyen. A húsmentes január ezennel véget ért, köszönöm a türelmet, a jövő héten jön a hús!

 

Vegán csokoládémousse (aquafabával)

Hozzávalók (4 adag)

 

100 g keserű csokoládé (65–70% kakaótartalom)

csipet só

150 ml csicseriborsó- (vagy fehérbab) főzőlé

lehűtve (egy 400 g-os konzerv leszűrt leve)

2 evőkanál cukor vagy növényi szirup

(pl. agavé, rizs, juhar)

A tálaláshoz: kókusztejszín, aprított csokoládé,

kakaóbabtöret, pisztácia

 

A csokoládét feldaraboljuk, majd vízgőz fölött, kíméletesen felolvasztjuk (az olvasztó edény alja semmiképpen ne érjen a forró vízhez, tehát éppen csak kétujjnyi vizet tegyünk a lábas aljába, és valóban csak a gőz érje a másik edény alját). Amikor felolvadt, levesszük, félretesszük, és hagyjuk kissé – kb. szoba-hőmérsékletűre – lehűlni, hogy semmiképpen ne legyen már tűzforró, amikor belekerül a hab, különben azonnal összeesik. Miközben hűl, felverjük a habot: a csicseriborsó leszűrt, hideg levét egy tálba tesszük, és elektromos habverővel ugyanúgy felverjük, mint a tojásfehérjehabot, ez kb. 8–10 perc lesz. Néhány perc után hozzáadhatjuk a választott édesítőt. Ha sötét színű szirupot (pl. juharszirup, kókuszvirágszirup, datolyaszirup) használunk, akkor a hab színe drappá változik, ez a csokimousse-ban azonban úgysem látszik majd. Hozzáadunk egy fél kávéskanálnyi ecetet (és ha van, egy csipet borkősavat), ez stabilizálja, tartósabbá teszi a habot. A felolvasztott csokoládé eddigre valószínűleg kissé besűrűsödött, így először egy kis adag – néhány kanálnyi – habbal határozott, gyors mozdulatokkal elkeverjük, fellazítjuk. Utána óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot, majd elosztjuk négy üvegtálkában vagy csészében. Tálaláskor a tetejére kókusztejszínt, kakaóbabtöretet és pisztáciát tehetünk, de ez már mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A fejünkre nőttek

Az incel kifejezés (involuntary celibates, önkéntes cölibátus) má­ra köznevesült (lásd még: Karen, woke, simp); egyszerre szitokszó, internetes szleng és a férfiak egy csoportjának jelölése.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.

Madártávlat

Ép és értelmi fogyatékkal élő színészek játszanak együtt a MáSzínház inkluzív előadásai­ban, a repertoárjukon ezek mellett színházi nevelési előadások és hagyományos színházi produkciók is szerepelnek. A közös nevező mindegyik munkájukban a társadalmilag fontos és érzékeny témák felvetése.

Ki a pancser?

  • Domány András

Budapestről üzent Tusk lengyel miniszterelnöknek a Kaczyn´ski-kormányok volt igazságügyi minisztere: nem kaptok el! Zbigniew Ziobrót 180 millió złoty, vagyis 17 milliárd forintnyi költségvetési pénz szabálytalan elköltése miatt keresik a lengyel hatóságok. Ki ez az ember, és hogyan taszította káoszba hazája igazságszolgáltatását?