chili&vanília

Arab lakoma

Gasztro

A Feast (Lakoma) nem egy átlagos szakácskönyv. Igaz, szerzője, a libanoni származású Anissa Helou sem egy mindennapi szakácsnő. A hetekben Budapesten járt gasztronómiai szakértő fiatalon, a hetvenes években a libanoni háború elől menekült Londonba, ahol műtárgyszakértőként kezdte meg pályáját. Csak később, a nyolcvanas években váltott a gasztronómiára, miután szakácskönyvbe rendezte édesanyja családi receptjeit, a kötet pedig óriási siker lett. Anissa Helou azóta a libanoni, a közel-keleti, az arab és a mediterrán konyhák elismert szakértője és szerzője lett, a világ száz legbefolyásosabb arab nőjének listáján szerepel, legutóbbi kötetét, a Feastet előkelő helyre sorolja az összes gasztronómiai szakmai sikerlista. Az 528 oldalas, vaskos album a muszlim világ kulináris kultúráját öleli fel Marokkótól Pakisztánig, Katartól Zanzibárig.

A mint­egy 300 recept hatalmas halmazból merít, a két legfontosabb ételfajtára: a kenyerekre és a rizses fogásokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektet, több száz oldalon, önálló fejezetek írják le a különböző lepénykenyerek, rétegezett kenyerek, töltött, göngyölt kenyérfélék, valamint a pilafok, plovok, biryanik történeteit és receptjeit. Természetesen nem maradnak el a terülj, terülj, asztalkám! típusú lakomák mezzéi sem – krémek, humuszok, hideg és langyos saláták sorakoznak a lenyűgöző kötet oldalain. Az alábbi, paradicsomos karfiol Anissa Helou budapesti vacsorájának egyik fogása volt, igaz, a sült karfiol már saját fejlesztés, a paradicsomszószba ütött tojás pedig az apró betűs rész kiváló ajánlata. Húsz perc alatt elkészülő, nagyszerű fogás – köszönöm a receptet, Anissa!

 

Sült karfiolsaksuka csípős paradicsomszószban

Hozzávalók (2 adag)

 

1 közepes fej karfiol, rózsákra szedve

(torzsa és levél nélkül kb. 50 dkg)

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

40 dkg (1 konzervdoboz) hámozott paradicsom

0,5 dl víz

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. harissza vagy csiliszósz)

1 evőkanál olívaolaj

4 tojás

A tálaláshoz:

friss koriander

friss kenyér

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A karfiolt nagyjából egyforma méretű rózsákra szedjük, a nagyobb rózsákat félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, úgy, hogy mindig a karfiolrózsa vágott felülete legyen lefelé (az tud a legszebben megpirulni). 15 percig sütjük, akkor még nem kell teljesen puhának lennie, mert majd a paradicsomszószban fog készre főni. Miközben sül a karfiol, egy nagy serpenyőbe öntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadunk 1 deci vizet, 2 gerezd finomra aprított fokhagymát, a pirospaprikát, csiliszószt, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 15 percig (amíg a karfiol sül) forraljuk, kissé besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket is (pl. római köményt vagy bazsalikomot). A majdnem készre sült karfiolt kivesszük a sütőből, és áttesszük a rózsákat a paradicsomszószba (nem fog beleférni az összes, a kimaradt adagot vagy megesszük, vagy hűtőbe tesszük egyéb felhasználásra; vagy duplázzuk a paradicsomszósz mennyiségét, és négyszemélyes adagot készítünk). A paradicsomos karfiolban két mélyedést formázunk, és beleütünk egy-egy tojást. Lefedjük a serpenyőt, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a tojás sárgája még folyós marad. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és tunkolásra alkalmas friss, kovászos kenyérrel

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu.

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.