chili&vanília

Arab lakoma

Gasztro

A Feast (Lakoma) nem egy átlagos szakácskönyv. Igaz, szerzője, a libanoni származású Anissa Helou sem egy mindennapi szakácsnő. A hetekben Budapesten járt gasztronómiai szakértő fiatalon, a hetvenes években a libanoni háború elől menekült Londonba, ahol műtárgyszakértőként kezdte meg pályáját. Csak később, a nyolcvanas években váltott a gasztronómiára, miután szakácskönyvbe rendezte édesanyja családi receptjeit, a kötet pedig óriási siker lett. Anissa Helou azóta a libanoni, a közel-keleti, az arab és a mediterrán konyhák elismert szakértője és szerzője lett, a világ száz legbefolyásosabb arab nőjének listáján szerepel, legutóbbi kötetét, a Feastet előkelő helyre sorolja az összes gasztronómiai szakmai sikerlista. Az 528 oldalas, vaskos album a muszlim világ kulináris kultúráját öleli fel Marokkótól Pakisztánig, Katartól Zanzibárig.

A mint­egy 300 recept hatalmas halmazból merít, a két legfontosabb ételfajtára: a kenyerekre és a rizses fogásokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektet, több száz oldalon, önálló fejezetek írják le a különböző lepénykenyerek, rétegezett kenyerek, töltött, göngyölt kenyérfélék, valamint a pilafok, plovok, biryanik történeteit és receptjeit. Természetesen nem maradnak el a terülj, terülj, asztalkám! típusú lakomák mezzéi sem – krémek, humuszok, hideg és langyos saláták sorakoznak a lenyűgöző kötet oldalain. Az alábbi, paradicsomos karfiol Anissa Helou budapesti vacsorájának egyik fogása volt, igaz, a sült karfiol már saját fejlesztés, a paradicsomszószba ütött tojás pedig az apró betűs rész kiváló ajánlata. Húsz perc alatt elkészülő, nagyszerű fogás – köszönöm a receptet, Anissa!

 

Sült karfiolsaksuka csípős paradicsomszószban

Hozzávalók (2 adag)

 

1 közepes fej karfiol, rózsákra szedve

(torzsa és levél nélkül kb. 50 dkg)

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

40 dkg (1 konzervdoboz) hámozott paradicsom

0,5 dl víz

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. harissza vagy csiliszósz)

1 evőkanál olívaolaj

4 tojás

A tálaláshoz:

friss koriander

friss kenyér

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A karfiolt nagyjából egyforma méretű rózsákra szedjük, a nagyobb rózsákat félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, úgy, hogy mindig a karfiolrózsa vágott felülete legyen lefelé (az tud a legszebben megpirulni). 15 percig sütjük, akkor még nem kell teljesen puhának lennie, mert majd a paradicsomszószban fog készre főni. Miközben sül a karfiol, egy nagy serpenyőbe öntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadunk 1 deci vizet, 2 gerezd finomra aprított fokhagymát, a pirospaprikát, csiliszószt, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 15 percig (amíg a karfiol sül) forraljuk, kissé besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket is (pl. római köményt vagy bazsalikomot). A majdnem készre sült karfiolt kivesszük a sütőből, és áttesszük a rózsákat a paradicsomszószba (nem fog beleférni az összes, a kimaradt adagot vagy megesszük, vagy hűtőbe tesszük egyéb felhasználásra; vagy duplázzuk a paradicsomszósz mennyiségét, és négyszemélyes adagot készítünk). A paradicsomos karfiolban két mélyedést formázunk, és beleütünk egy-egy tojást. Lefedjük a serpenyőt, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a tojás sárgája még folyós marad. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és tunkolásra alkalmas friss, kovászos kenyérrel

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu.

Figyelmébe ajánljuk