chili&vanília

Arab lakoma

Gasztro

A Feast (Lakoma) nem egy átlagos szakácskönyv. Igaz, szerzője, a libanoni származású Anissa Helou sem egy mindennapi szakácsnő. A hetekben Budapesten járt gasztronómiai szakértő fiatalon, a hetvenes években a libanoni háború elől menekült Londonba, ahol műtárgyszakértőként kezdte meg pályáját. Csak később, a nyolcvanas években váltott a gasztronómiára, miután szakácskönyvbe rendezte édesanyja családi receptjeit, a kötet pedig óriási siker lett. Anissa Helou azóta a libanoni, a közel-keleti, az arab és a mediterrán konyhák elismert szakértője és szerzője lett, a világ száz legbefolyásosabb arab nőjének listáján szerepel, legutóbbi kötetét, a Feastet előkelő helyre sorolja az összes gasztronómiai szakmai sikerlista. Az 528 oldalas, vaskos album a muszlim világ kulináris kultúráját öleli fel Marokkótól Pakisztánig, Katartól Zanzibárig.

A mint­egy 300 recept hatalmas halmazból merít, a két legfontosabb ételfajtára: a kenyerekre és a rizses fogásokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektet, több száz oldalon, önálló fejezetek írják le a különböző lepénykenyerek, rétegezett kenyerek, töltött, göngyölt kenyérfélék, valamint a pilafok, plovok, biryanik történeteit és receptjeit. Természetesen nem maradnak el a terülj, terülj, asztalkám! típusú lakomák mezzéi sem – krémek, humuszok, hideg és langyos saláták sorakoznak a lenyűgöző kötet oldalain. Az alábbi, paradicsomos karfiol Anissa Helou budapesti vacsorájának egyik fogása volt, igaz, a sült karfiol már saját fejlesztés, a paradicsomszószba ütött tojás pedig az apró betűs rész kiváló ajánlata. Húsz perc alatt elkészülő, nagyszerű fogás – köszönöm a receptet, Anissa!

 

Sült karfiolsaksuka csípős paradicsomszószban

Hozzávalók (2 adag)

 

1 közepes fej karfiol, rózsákra szedve

(torzsa és levél nélkül kb. 50 dkg)

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

40 dkg (1 konzervdoboz) hámozott paradicsom

0,5 dl víz

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. harissza vagy csiliszósz)

1 evőkanál olívaolaj

4 tojás

A tálaláshoz:

friss koriander

friss kenyér

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A karfiolt nagyjából egyforma méretű rózsákra szedjük, a nagyobb rózsákat félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, úgy, hogy mindig a karfiolrózsa vágott felülete legyen lefelé (az tud a legszebben megpirulni). 15 percig sütjük, akkor még nem kell teljesen puhának lennie, mert majd a paradicsomszószban fog készre főni. Miközben sül a karfiol, egy nagy serpenyőbe öntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadunk 1 deci vizet, 2 gerezd finomra aprított fokhagymát, a pirospaprikát, csiliszószt, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 15 percig (amíg a karfiol sül) forraljuk, kissé besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket is (pl. római köményt vagy bazsalikomot). A majdnem készre sült karfiolt kivesszük a sütőből, és áttesszük a rózsákat a paradicsomszószba (nem fog beleférni az összes, a kimaradt adagot vagy megesszük, vagy hűtőbe tesszük egyéb felhasználásra; vagy duplázzuk a paradicsomszósz mennyiségét, és négyszemélyes adagot készítünk). A paradicsomos karfiolban két mélyedést formázunk, és beleütünk egy-egy tojást. Lefedjük a serpenyőt, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a tojás sárgája még folyós marad. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és tunkolásra alkalmas friss, kovászos kenyérrel

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."