chili&vanília

Arab lakoma

Gasztro

A Feast (Lakoma) nem egy átlagos szakácskönyv. Igaz, szerzője, a libanoni származású Anissa Helou sem egy mindennapi szakácsnő. A hetekben Budapesten járt gasztronómiai szakértő fiatalon, a hetvenes években a libanoni háború elől menekült Londonba, ahol műtárgyszakértőként kezdte meg pályáját. Csak később, a nyolcvanas években váltott a gasztronómiára, miután szakácskönyvbe rendezte édesanyja családi receptjeit, a kötet pedig óriási siker lett. Anissa Helou azóta a libanoni, a közel-keleti, az arab és a mediterrán konyhák elismert szakértője és szerzője lett, a világ száz legbefolyásosabb arab nőjének listáján szerepel, legutóbbi kötetét, a Feastet előkelő helyre sorolja az összes gasztronómiai szakmai sikerlista. Az 528 oldalas, vaskos album a muszlim világ kulináris kultúráját öleli fel Marokkótól Pakisztánig, Katartól Zanzibárig.

A mint­egy 300 recept hatalmas halmazból merít, a két legfontosabb ételfajtára: a kenyerekre és a rizses fogásokra pedig különösen nagy hangsúlyt fektet, több száz oldalon, önálló fejezetek írják le a különböző lepénykenyerek, rétegezett kenyerek, töltött, göngyölt kenyérfélék, valamint a pilafok, plovok, biryanik történeteit és receptjeit. Természetesen nem maradnak el a terülj, terülj, asztalkám! típusú lakomák mezzéi sem – krémek, humuszok, hideg és langyos saláták sorakoznak a lenyűgöző kötet oldalain. Az alábbi, paradicsomos karfiol Anissa Helou budapesti vacsorájának egyik fogása volt, igaz, a sült karfiol már saját fejlesztés, a paradicsomszószba ütött tojás pedig az apró betűs rész kiváló ajánlata. Húsz perc alatt elkészülő, nagyszerű fogás – köszönöm a receptet, Anissa!

 

Sült karfiolsaksuka csípős paradicsomszószban

Hozzávalók (2 adag)

 

1 közepes fej karfiol, rózsákra szedve

(torzsa és levél nélkül kb. 50 dkg)

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

40 dkg (1 konzervdoboz) hámozott paradicsom

0,5 dl víz

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. harissza vagy csiliszósz)

1 evőkanál olívaolaj

4 tojás

A tálaláshoz:

friss koriander

friss kenyér

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A karfiolt nagyjából egyforma méretű rózsákra szedjük, a nagyobb rózsákat félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, úgy, hogy mindig a karfiolrózsa vágott felülete legyen lefelé (az tud a legszebben megpirulni). 15 percig sütjük, akkor még nem kell teljesen puhának lennie, mert majd a paradicsomszószban fog készre főni. Miközben sül a karfiol, egy nagy serpenyőbe öntjük a paradicsomkonzervet, hozzáadunk 1 deci vizet, 2 gerezd finomra aprított fokhagymát, a pirospaprikát, csiliszószt, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon kb. 15 percig (amíg a karfiol sül) forraljuk, kissé besűrítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb fűszereket is (pl. római köményt vagy bazsalikomot). A majdnem készre sült karfiolt kivesszük a sütőből, és áttesszük a rózsákat a paradicsomszószba (nem fog beleférni az összes, a kimaradt adagot vagy megesszük, vagy hűtőbe tesszük egyéb felhasználásra; vagy duplázzuk a paradicsomszósz mennyiségét, és négyszemélyes adagot készítünk). A paradicsomos karfiolban két mélyedést formázunk, és beleütünk egy-egy tojást. Lefedjük a serpenyőt, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon, amíg a tojásfehérje megdermed, de a tojás sárgája még folyós marad. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, és tunkolásra alkalmas friss, kovászos kenyérrel

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.