Tartalom

MaNcs 31. évf. 06. sz. (2019-02-07)

Publicisztika

Publicisztika

Kis János: "Van mód sikeres ellenállásra"

A magyarországi változásokra

Nem vezethetnek be szükségállapotot, rögtönítélő bíráskodást, nem internálhatnak tízezreket. Csak lopakodva, lépésről lépésre építhetnek diktatúrát. Van tehát mód sikeres ellenállásra.

Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Lakástámogatások újra és újra

A magyar politikai branding egyik feledhető teljesítménye volt a „Széchenyi plusz”, sőt, „Széchenyi+”. Alig emlékszünk már rá, pedig e név alatt futott az első Orbán-kormány utolsó gazdasági programja, amelyet a 2002-es választásra hegyeztek ki, és amelyben a Jolly Joker a lakástámogatások kiterjesztése volt. Kiváló arisztokratánk nevét úgy bővítették ki, mintha valami vitaminkészítményt akarnának eladni, s ezzel azt sugallták, hogy az újabb támogatások nyomán robbanásszerű növekedésnek indul majd a gazdaság és a jólét.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Háromszor lopja el

„A mérkőzések előtt Orbán Viktor a közös fogadótérben tartózkodik, és cseverészik az ismerőseivel vagy azokkal, akiket elé visznek. »Ilyenkor nemegyszer sorban állás van a miniszterelnök körül« – mesélte a fehérvári politikai és gazdasági életben otthonosan mozgó focirajongó.” Ezt 2015 végén írtuk a magyarnarancs.hu-n, amikor kollégánk tiszteletét tette egy Videoton-mérkőzésen, bár figyelmét inkább a VIP-páholy, mint a zöld gyep ördögei kötötték le.

A szerk.

A szerk.

Te tetted

Hurrá, rövid, de szomorú kényszerszünet után ismét megjelenik a Magyar Nemzet, ez a nagy múltú konzervatív magyar napilap! Ne nevezzük e nagyszerű alkalom szépséghibájának, hogy nem büszke újraindulásról, csupán egy cégér átpingálásáról van szó: most épp a Magyar Időket sikálják át Magyar Nemzetté, rutinja van ebben a Fidesznek, legutóbb az Új Magyarországot kenték fel Magyar Nemzetté. Legközelebb feltehetően a Ripostot vagy valamelyik kerületi pártiroda férfivécéjének a falát fogják.

A szerk.

A szerk.

Játékban

A múlt hétvégén lezárult a főpolgármester-jelöltségért vívott baloldali előválasztás, első helyen – megnyugtató előnnyel – Karácsony Gergely zuglói polgármester szakította át a célszalagot a Párbeszéd párt színeiben, Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista üdvöskéje a második helyet csípte meg, és az ezüst is szépen csillog! Itt viszont magunk mögött is hagynánk a frivol hangütést, lévén ez az akció meglepő politikai sikert hozott a Fidesz baloldali ellenzékének.

Belpol

A főállású anyaság intézménye

Belpol

Sarlatánok ideje

A népességfogyás és a lakosság elöregedése miatti aggodalmak hajmeresztő kormányzati ötleteknek adnak táptalajt. Jöhet a főállású anyaság, melyben a nő egész életében csak szül és gyereket nevel. Az állam fizetést adna ezért, ám cserébe elvárásokat fogalmazna meg.

Folytatódik az MTA kormányzati bedarálása

Belpol

Máról tegnapra

Az alapfinanszírozásért is egyetemekkel és állami kutatóhelyekkel kellene versenyeznie az MTA kutatóintézeti hálózatának a kormány elképzelései szerint. A cél a központosítás és a humán tudományok visszaszorítása.

A Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. tündöklése és bukása

Belpol

Kihuny a Halálcsillag

A Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt., amely csaknem negyedszázadig az IKEA partnere is volt, egyik pillanatról a másikra, kártyavárként dőlt össze. De nem is történhetett másképp.

Zene

Kiállítás

Zene

Bolyongás a labirintusban

Fekete Lyuk. A pokol tornáca (Underground Budapest ’88–’94)

Zavarba ejtő a Kiscelli Múzeum új – háromszázmilliós – pincehelyiségének első tárlata, legalábbis annak biztosan, aki a Fekete Lyuk működése idején 4–9 éves volt.

Koncert

Zene

Könnyű esti flört

Cosima Soulez-Larivière és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Volt idő, amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar számított a magyar komolyzenei élet sztáregyüttesének és első számú exportcikkének.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Az erdő kapitánya

Kollár-Klemencz László: A műanyag kerti székek élete

Mándy Iván jutott eszembe Kollár-Klemencz László második kötetének címéről. A magyar irodalomban Mándy volt a tárgyak nagy költője, és novellaköltészetének lényege éppen abban állt, hogy menthetetlenül prózai volt, egyszerű és szerény.

Könyv

Könyv

Sajtósirató

Pethő Tibor: A Magyar Nemzet története, 1938–2018

Régen olvastam annyira izgalmas könyvet, mint amilyen Pethő Tibor vaskos, több mint 500 oldalas monográfiája, amelyben a Magyar Nemzet napilap 80 évét követi végig.

Interjú

Könyv

„Egy hatalmas egér árnyékában”

Art Spiegelman képregényszerző

Sokáig nem szívesen beszélt főművéről, a holokauszttúlélő édesapja és a saját élményeit egér- és macskafejű alakokkal elbeszélő Mausról, ám a fasizmus újraéledését látva úgy döntött, itt az ideje ismét válaszolni a kérdésekre. A teljes Maus új magyar kiadása remek alkalom volt erre.

Színház

Színház

Színház

Kit idegenben löknek, vernek

Dollár Papa Gyermekei: Árvácska

Móricz Zsigmond 1936-ban az utcán szedett össze egy lányt, s egyszerre lett pártfogója, szeretője, apja. A Csibe néven ismertté vált Litkei Erzsébet gyereket is szült az írónak, írja Móricz monográfusa, Szilágyi Zsófia. Majd hozzáteszi, „a nemzeti kánonba való bekerülésnek alapfeltétele volt (s bizonyos megszorításokkal mindmáig az is maradt), hogy a kiválasztott író rendelkezzen a morális példakép tulajdonságaival”, ezért Móricz életének ezt az epizódját elfedte az irodalomtörténet-írás.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Mellbimbó és bumeráng

Ajándék

Olyan ajándékokról van szó, melyek feltételezik az ajándékozó és megajándékozott közti személyes viszonyt, illetve az ajándékot kapó fél mély ismeretét. A kiállított munkák további jellemzője, hogy a privát szférából kilépve, először kerülnek múzeumi kontextusba.

Gasztro
Lélek

Traumaterápia szenvedélybeteg nőknek

Lélek

Szenvedélybeteg nők: nehezebben jutnak kezeléshez?

A heroinfüggő férfiakra szabott addiktológiai ellátásban aligha tudnak gyógyulni a szenvedélybeteg nők, bár a rájuk nehezedő társadalmi nyomás miatt sokszor el sem jutnak a segítségkérésig. Egy nemrég indult, traumafókuszú női csoport biztonságos teret és segítő közösséget kínál a függőséggel küzdő nőknek.

Tudomány
Lokál

Helyzetjelentés a Liget-projektről

Lokál

A dilettantizmus ünnepe

Szétbarmolt közpark, trükkök, számmisztika, titkolózás, csókos nyertesek, szétszórt milliárdok. A Liget-projektnek nem sok köze van az eredeti koncepcióhoz – ráadásul már az sem volt jó.

Interjú

Lokál

"Kádár a holttestét, Orbán a szobrát gyalázta meg"

Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező

Építészet, film, játéktervezés, szamizdatkiadás – Rajk László mindegyikben a teret, a tér kínálta szabadságot kereste. Most is ezt teszi, a 70. születésnapjára kiállítással lepi meg magát és a közönséget, a tárlaton szoborszerű térmodellekkel és a közéletből kiírt fogalmak „visszaírásával” tágítja a kulturális teret.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A nagyhatalmi politika a mocskos, és erről nem a politikusok tehetnek

Josie Rourke: Két királynő

Férfifaló csábító vagy a gátlástalan politikai játszmák áldozata, bitorló vagy jogos trónkövetelő? A történészek még mindig vitatkoznak Stuart Mária alakjáról, akiről a halálán kívül kevés biztosat tudni, de még az is kérdést vet fel: áruló vagy mártír?

Film

Mikrofilm

Szurokfekete humorú történelmi tragikomédia

Giorgosz Lantimosz: A kedvenc

Az extravagáns megoldásoktól máskor sem idegenkedő rendező egy kiábrándítóan dekadens, megrekedt, megcsömörlött udvartartást állít elénk.