Ám nemcsak mi lehettünk maradéktalanul elégedettek, ugyanis szeptemberben, a nagy sikerre való tekintettel Budán, a Móricz Zsigmond körtéren újabb Babka nyílt. Az egység hivatalos neve azonban nemcsak azért Babka Deli, hogy meg lehessen különböztetni a másiktól, amelyet most már Babka Budapestnek hívnak. A „Deli” a delikáteszre utal, pontosabban arra, hogy a pestivel ellentétben ez nem annyira csemegebolt. A róluk szóló beharangozóban olvashattuk, „a választék szorosan kapcsolódik a Babka tematikájához”, ami annyit tesz, hogy mindenféle kézműves, kisipari, fenntartható stb. terméket árulnak a kenyértől a folyékony kenyérig, a bortól a baracklekvárig. Természetesen babka is kapható – szeletben, félben és egészben –, ennek ellenére az ún. mezzék játsszák a főszerepet.
Hogy mi az a mezze? Általában előételnek fordítják, csakhogy a hazai vendéglátásban az előétel még manapság is többnyire a rántott sajt meg a tatárbifsztek. Így a mezzéket – legalábbis a Babka tekintetében – inkább a hidegtál kategóriába sorolnánk, vagy az alkoholmentes bor analógiájára, az aszpikmentes imbiszek közé. Van zsidó tojás, hummusz, céklás fetakrém, pácolt olíva és muhamarra (nagyjából diós paprikakrém). Tehát többé-kevésbé krémekről van szó, egy adagot (ami tudomásunk szerint 16 dkg) 1350 forintért adnak. Némileg gazdaságosabb mindezekből a „mezze kombó”, ezt 7900 forintért hozzák ki hétfogásos kiszerelésben: a hét választható mezzét hat pitával megfejelve.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!