étel, kihordó

Babka Deli

  • ételhordó
  • 2020. december 16.

Gasztro

Két és fél éve írtunk lelkes beszámolót a Pozsonyi úti Babkáról, amely a zsidó csokis kalácsról kapta a nevét.

Ám nemcsak mi lehettünk maradéktalanul elégedettek, ugyanis szeptemberben, a nagy sikerre való tekintettel Budán, a Móricz Zsigmond körtéren újabb Babka nyílt. Az egység hivatalos neve azonban nemcsak azért Babka Deli, hogy meg lehessen különböztetni a másiktól, amelyet most már Babka Budapestnek hívnak. A „Deli” a delikáteszre utal, pontosabban arra, hogy a pestivel ellentétben ez nem annyira csemegebolt. A róluk szóló beharangozóban olvashattuk, „a választék szorosan kapcsolódik a Babka tematikájához”, ami annyit tesz, hogy mindenféle kézműves, kisipari, fenntartható stb. terméket árulnak a kenyértől a folyékony kenyérig, a bortól a baracklekvárig. Természetesen babka is kapható – szeletben, félben és egészben –, ennek ellenére az ún. mezzék játsszák a főszerepet.

Hogy mi az a mezze? Általában előételnek fordítják, csakhogy a hazai vendéglátásban az előétel még manapság is többnyire a rántott sajt meg a tatárbifsztek. Így a mezzéket – legalábbis a Babka tekintetében – inkább a hidegtál kategóriába sorolnánk, vagy az alkoholmentes bor analógiájára, az aszpikmentes imbiszek közé. Van zsidó tojás, hummusz, céklás fetakrém, pácolt olíva és muhamarra (nagyjából diós paprikakrém). Tehát többé-kevésbé krémekről van szó, egy adagot (ami tudomásunk szerint 16 dkg) 1350 forintért adnak. Némileg gazdaságosabb mindezekből a „mezze kombó”, ezt 7900 forintért hozzák ki hétfogásos kiszerelésben: a hét választható mezzét hat pitával megfejelve.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk