étel, kihordó

Babka Deli

  • ételhordó
  • 2020. december 16.

Gasztro

Két és fél éve írtunk lelkes beszámolót a Pozsonyi úti Babkáról, amely a zsidó csokis kalácsról kapta a nevét.

Ám nemcsak mi lehettünk maradéktalanul elégedettek, ugyanis szeptemberben, a nagy sikerre való tekintettel Budán, a Móricz Zsigmond körtéren újabb Babka nyílt. Az egység hivatalos neve azonban nemcsak azért Babka Deli, hogy meg lehessen különböztetni a másiktól, amelyet most már Babka Budapestnek hívnak. A „Deli” a delikáteszre utal, pontosabban arra, hogy a pestivel ellentétben ez nem annyira csemegebolt. A róluk szóló beharangozóban olvashattuk, „a választék szorosan kapcsolódik a Babka tematikájához”, ami annyit tesz, hogy mindenféle kézműves, kisipari, fenntartható stb. terméket árulnak a kenyértől a folyékony kenyérig, a bortól a baracklekvárig. Természetesen babka is kapható – szeletben, félben és egészben –, ennek ellenére az ún. mezzék játsszák a főszerepet.

Hogy mi az a mezze? Általában előételnek fordítják, csakhogy a hazai vendéglátásban az előétel még manapság is többnyire a rántott sajt meg a tatárbifsztek. Így a mezzéket – legalábbis a Babka tekintetében – inkább a hidegtál kategóriába sorolnánk, vagy az alkoholmentes bor analógiájára, az aszpikmentes imbiszek közé. Van zsidó tojás, hummusz, céklás fetakrém, pácolt olíva és muhamarra (nagyjából diós paprikakrém). Tehát többé-kevésbé krémekről van szó, egy adagot (ami tudomásunk szerint 16 dkg) 1350 forintért adnak. Némileg gazdaságosabb mindezekből a „mezze kombó”, ezt 7900 forintért hozzák ki hétfogásos kiszerelésben: a hét választható mezzét hat pitával megfejelve.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.