chili&vanília

Banánköztársaság

Gasztro

Az embernek jólesnek néha a különösebb izgalmakat és kulináris tűzijátékot nélkülöző alapdarabok, melyekhez mindig jó visszanyúlni, s mindig ugyanúgy sikerülnek, és mindenki szereti őket. Az ilyeneket szinte vakon, nagyobb előkészület nélkül, többé-kevésbé egy nagy tálban, tíz perc alatt tudjuk összekeverni: valószínűleg pont erre találták ki a banános (vagy bármilyen) gyümölcskenyeret is (bár az sem kizárt, hogy a konyhapulton gyakran túlérő banánok felhasználására ötlötte ki a feltalálója). Kezdők is bátran nekiállhatnak, nemigen lehet elrontani. Kivéve, ha túlkeverjük a tésztát, és éretlen banánt használunk…

Rögtön kétformányira írom a receptet, mert mindig elfogy, és a hűtőben négy-öt napig is eláll. Nagyszerű a reggeli fekete, a délutáni kapucsínó mellé, vagy az alábbi kávéhabbal akár elegánsabb desszertként is, pl. ebéd után.

Banános gyümölcskenyér kávéhabbal

Hozzávalók (2 formához, azaz 24 szelethez)

 

25 dkg olvasztott vaj

30 dkg finomítatlan nádcukor

4 egész tojás

60 dkg nagyon érett banán

(nettó, héj nélküli súly, kb. 6 kisebb banán)

35 dkg liszt

1,2 dkg (3 teáskanál) só

1,2 dkg (1 csomag) sütőpor

1 dkg szódabikarbóna

15 dkg sütésálló csokoládélencse

15 dkg dió, durvára vágva

10 dkg mazsola

Kávéhab:

25 dkg mascarpone

3 dkg porcukor

1 dl tejszín (min. 30 százalékos zsírtartalom)

fél csésze erős presszókávé, lehűtve

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alul/felül). A vajat felolvasztjuk, egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a négy tojást. Elektromos kézikeverővel néhány perc alatt simára keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával teljesen pépesre nyomkodjuk (ne géppel pürésítsük). Fontos, hogy nagyon érett, puha, fekete pettyes héjú banánt válasszunk. A banánpépet is a cukros-vajas masszához keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sütésálló csokoládélencsét, a durvára vágott diót (még finomabb lesz, ha előtte enyhén megpirítjuk), illetve a mazsolát (elhagyható). Ekkor már nem elektromos géppel keverjük, hanem fakanállal: nagyvonalúan, lazán, nem baj, ha lisztes vagy egyenetlen foltok maradnak itt-ott, nem szabad túldolgozni a masszát, különben kemény és lapos lesz a süteményünk. Pár csepp olajjal kikenünk két téglalap alakú gyümölcskenyérformát (nem őzgerincet, mérete: kb. 30×13×7 cm), és kibéleljük sütőpapírral. Az olajnak köszönhetően szépen bele lehet illeszteni a papírt. Belülről is kissé olajozzuk, vagy pici olvasztott vajjal kenjük ki. 60-65 percig, tűpróbáig sütjük, amíg a tű vagy hurkapálca szárazon jön ki. Szeletelés előtt legalább langyosra hűtjük. Hűtőben, alufóliába csomagolva négy-öt napig eláll. A kávéhabhoz egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt és a kávét. Elektromos habverővel lágy habbá verjük, és a langyos sütemény mellé kínáljuk. A habot is el lehet készíteni előre is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.