Az embernek jólesnek néha a különösebb izgalmakat és kulináris tűzijátékot nélkülöző alapdarabok, melyekhez mindig jó visszanyúlni, s mindig ugyanúgy sikerülnek, és mindenki szereti őket. Az ilyeneket szinte vakon, nagyobb előkészület nélkül, többé-kevésbé egy nagy tálban, tíz perc alatt tudjuk összekeverni: valószínűleg pont erre találták ki a banános (vagy bármilyen) gyümölcskenyeret is (bár az sem kizárt, hogy a konyhapulton gyakran túlérő banánok felhasználására ötlötte ki a feltalálója). Kezdők is bátran nekiállhatnak, nemigen lehet elrontani. Kivéve, ha túlkeverjük a tésztát, és éretlen banánt használunk…
Rögtön kétformányira írom a receptet, mert mindig elfogy, és a hűtőben négy-öt napig is eláll. Nagyszerű a reggeli fekete, a délutáni kapucsínó mellé, vagy az alábbi kávéhabbal akár elegánsabb desszertként is, pl. ebéd után.
Banános gyümölcskenyér kávéhabbal
Hozzávalók (2 formához, azaz 24 szelethez)
25 dkg olvasztott vaj
30 dkg finomítatlan nádcukor
4 egész tojás
60 dkg nagyon érett banán
(nettó, héj nélküli súly, kb. 6 kisebb banán)
35 dkg liszt
1,2 dkg (3 teáskanál) só
1,2 dkg (1 csomag) sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
15 dkg sütésálló csokoládélencse
15 dkg dió, durvára vágva
10 dkg mazsola
Kávéhab:
25 dkg mascarpone
3 dkg porcukor
1 dl tejszín (min. 30 százalékos zsírtartalom)
fél csésze erős presszókávé, lehűtve
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alul/felül). A vajat felolvasztjuk, egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a négy tojást. Elektromos kézikeverővel néhány perc alatt simára keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával teljesen pépesre nyomkodjuk (ne géppel pürésítsük). Fontos, hogy nagyon érett, puha, fekete pettyes héjú banánt válasszunk. A banánpépet is a cukros-vajas masszához keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sütésálló csokoládélencsét, a durvára vágott diót (még finomabb lesz, ha előtte enyhén megpirítjuk), illetve a mazsolát (elhagyható). Ekkor már nem elektromos géppel keverjük, hanem fakanállal: nagyvonalúan, lazán, nem baj, ha lisztes vagy egyenetlen foltok maradnak itt-ott, nem szabad túldolgozni a masszát, különben kemény és lapos lesz a süteményünk. Pár csepp olajjal kikenünk két téglalap alakú gyümölcskenyérformát (nem őzgerincet, mérete: kb. 30×13×7 cm), és kibéleljük sütőpapírral. Az olajnak köszönhetően szépen bele lehet illeszteni a papírt. Belülről is kissé olajozzuk, vagy pici olvasztott vajjal kenjük ki. 60-65 percig, tűpróbáig sütjük, amíg a tű vagy hurkapálca szárazon jön ki. Szeletelés előtt legalább langyosra hűtjük. Hűtőben, alufóliába csomagolva négy-öt napig eláll. A kávéhabhoz egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt és a kávét. Elektromos habverővel lágy habbá verjük, és a langyos sütemény mellé kínáljuk. A habot is el lehet készíteni előre is.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu