chili&vanília

Banánköztársaság

Gasztro

Az embernek jólesnek néha a különösebb izgalmakat és kulináris tűzijátékot nélkülöző alapdarabok, melyekhez mindig jó visszanyúlni, s mindig ugyanúgy sikerülnek, és mindenki szereti őket. Az ilyeneket szinte vakon, nagyobb előkészület nélkül, többé-kevésbé egy nagy tálban, tíz perc alatt tudjuk összekeverni: valószínűleg pont erre találták ki a banános (vagy bármilyen) gyümölcskenyeret is (bár az sem kizárt, hogy a konyhapulton gyakran túlérő banánok felhasználására ötlötte ki a feltalálója). Kezdők is bátran nekiállhatnak, nemigen lehet elrontani. Kivéve, ha túlkeverjük a tésztát, és éretlen banánt használunk…

Rögtön kétformányira írom a receptet, mert mindig elfogy, és a hűtőben négy-öt napig is eláll. Nagyszerű a reggeli fekete, a délutáni kapucsínó mellé, vagy az alábbi kávéhabbal akár elegánsabb desszertként is, pl. ebéd után.

Banános gyümölcskenyér kávéhabbal

Hozzávalók (2 formához, azaz 24 szelethez)

 

25 dkg olvasztott vaj

30 dkg finomítatlan nádcukor

4 egész tojás

60 dkg nagyon érett banán

(nettó, héj nélküli súly, kb. 6 kisebb banán)

35 dkg liszt

1,2 dkg (3 teáskanál) só

1,2 dkg (1 csomag) sütőpor

1 dkg szódabikarbóna

15 dkg sütésálló csokoládélencse

15 dkg dió, durvára vágva

10 dkg mazsola

Kávéhab:

25 dkg mascarpone

3 dkg porcukor

1 dl tejszín (min. 30 százalékos zsírtartalom)

fél csésze erős presszókávé, lehűtve

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alul/felül). A vajat felolvasztjuk, egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a négy tojást. Elektromos kézikeverővel néhány perc alatt simára keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával teljesen pépesre nyomkodjuk (ne géppel pürésítsük). Fontos, hogy nagyon érett, puha, fekete pettyes héjú banánt válasszunk. A banánpépet is a cukros-vajas masszához keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sütésálló csokoládélencsét, a durvára vágott diót (még finomabb lesz, ha előtte enyhén megpirítjuk), illetve a mazsolát (elhagyható). Ekkor már nem elektromos géppel keverjük, hanem fakanállal: nagyvonalúan, lazán, nem baj, ha lisztes vagy egyenetlen foltok maradnak itt-ott, nem szabad túldolgozni a masszát, különben kemény és lapos lesz a süteményünk. Pár csepp olajjal kikenünk két téglalap alakú gyümölcskenyérformát (nem őzgerincet, mérete: kb. 30×13×7 cm), és kibéleljük sütőpapírral. Az olajnak köszönhetően szépen bele lehet illeszteni a papírt. Belülről is kissé olajozzuk, vagy pici olvasztott vajjal kenjük ki. 60-65 percig, tűpróbáig sütjük, amíg a tű vagy hurkapálca szárazon jön ki. Szeletelés előtt legalább langyosra hűtjük. Hűtőben, alufóliába csomagolva négy-öt napig eláll. A kávéhabhoz egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt és a kávét. Elektromos habverővel lágy habbá verjük, és a langyos sütemény mellé kínáljuk. A habot is el lehet készíteni előre is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."