chili&vanília

Bint Al-Sahn

Gasztro

A jemeni konyháról igen keveset tudunk, ráadásul igen nagy eltérések mutatkoznak Dél- és Észak-Jemen konyhája között. A világ számára ismertebb fogások nagy része, pl. a görögszénamag-krémmel tálalt sűrű leves, az ország nemzeti étele, a salta inkább az ország északi részéről származik. Az étkezési szokásokat elsősorban a klíma határozza meg, a déli részen a sivatag, ahol a csípős, fűszeres rizs a jellemző napi fogás.

Friss kenyeret azonban mindenütt nap mint nap frissen sütnek, csakis házilag. Jemenben rengetegféle kenyeret készítenek, ezek túlnyomó többsége lapos kenyér. A Bint Al-Sahn valahol a kenyér és a kalács között van, és rendkívül munkaigényes, elkészítése igényel némi rutint. Állítólag Jemenben is művészetként tartják számon a sütését, amelyhez egy speciális, kerek fémtepsi is szükséges. A sok munka természetesen meghozza a gyümölcsét, a végeredmény egy foszlós, réteges kenyér, amit vajas mézbe mártogatnak. 16 vékony rétegből áll, ezek hajszálvékonyra nyújtása jelenti a legnagyobb feladatot. Az egyik legjobb (és legszebb) kenyér, amelyet készítettem. Köszönöm az ihletet a Budapesten élő dél-jemeni Najeebnak!


Jemeni réteges vajas-mézes kenyér (Bint Al-Sahn)

Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kenyérhez)

0,5 dl langyos tej

1 kávéskanál cukor

2,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

1 teáskanál só

4 tojás

5 dkg + 15 dkg olvasztott vaj

4 dkg méz

1 evőkanál szezámmag

A tálaláshoz: 10 dkg méz

5 dkg olvasztott vaj

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütjük a négy tojást, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat, és elektromos keverővel tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük, és huzatmentes helyen egy órát kelesztjük. A tésztát kissé átgyúrjuk, majd 16 egyforma (kb. pingponglabda méretű) gombócra osztjuk. Lisztezett deszkán vagy sütőlapon ismét 20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm-es tortaformát. A gombócokból 16 egyforma, 22 cm átmérőjű, szinte áttetszően vékony lapot nyújtunk. A tortaformába rétegezzük, mindegyik réteget megkenjük olvasztott vajjal. A maradék vajhoz keverjük a mézet, és ezzel kenjük meg a tetejét. Megszórjuk szezámmaggal. 25 percig sütjük, langyosra hűtjük. A tálaláshoz összekeverjük a mézet az olvasztott vajjal, és ebbe tunkoljuk a szeletekre vágott kenyeret.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk