chili&vanília

Bint Al-Sahn

Gasztro

A jemeni konyháról igen keveset tudunk, ráadásul igen nagy eltérések mutatkoznak Dél- és Észak-Jemen konyhája között. A világ számára ismertebb fogások nagy része, pl. a görögszénamag-krémmel tálalt sűrű leves, az ország nemzeti étele, a salta inkább az ország északi részéről származik. Az étkezési szokásokat elsősorban a klíma határozza meg, a déli részen a sivatag, ahol a csípős, fűszeres rizs a jellemző napi fogás.

Friss kenyeret azonban mindenütt nap mint nap frissen sütnek, csakis házilag. Jemenben rengetegféle kenyeret készítenek, ezek túlnyomó többsége lapos kenyér. A Bint Al-Sahn valahol a kenyér és a kalács között van, és rendkívül munkaigényes, elkészítése igényel némi rutint. Állítólag Jemenben is művészetként tartják számon a sütését, amelyhez egy speciális, kerek fémtepsi is szükséges. A sok munka természetesen meghozza a gyümölcsét, a végeredmény egy foszlós, réteges kenyér, amit vajas mézbe mártogatnak. 16 vékony rétegből áll, ezek hajszálvékonyra nyújtása jelenti a legnagyobb feladatot. Az egyik legjobb (és legszebb) kenyér, amelyet készítettem. Köszönöm az ihletet a Budapesten élő dél-jemeni Najeebnak!


Jemeni réteges vajas-mézes kenyér (Bint Al-Sahn)

Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kenyérhez)

0,5 dl langyos tej

1 kávéskanál cukor

2,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

1 teáskanál só

4 tojás

5 dkg + 15 dkg olvasztott vaj

4 dkg méz

1 evőkanál szezámmag

A tálaláshoz: 10 dkg méz

5 dkg olvasztott vaj

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést vájunk, ebbe beleütjük a négy tojást, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat, és elektromos keverővel tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük, és huzatmentes helyen egy órát kelesztjük. A tésztát kissé átgyúrjuk, majd 16 egyforma (kb. pingponglabda méretű) gombócra osztjuk. Lisztezett deszkán vagy sütőlapon ismét 20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm-es tortaformát. A gombócokból 16 egyforma, 22 cm átmérőjű, szinte áttetszően vékony lapot nyújtunk. A tortaformába rétegezzük, mindegyik réteget megkenjük olvasztott vajjal. A maradék vajhoz keverjük a mézet, és ezzel kenjük meg a tetejét. Megszórjuk szezámmaggal. 25 percig sütjük, langyosra hűtjük. A tálaláshoz összekeverjük a mézet az olvasztott vajjal, és ebbe tunkoljuk a szeletekre vágott kenyeret.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.