chili&vanília

California cool

Gasztro

Fodroskel-saláta datolyaszilvával és kecskesajttal (Elizabeth salátája)

Kalifornia konyhája igencsak a feje tetejére állította az Egyesült Államok kulináris identitását. A hetvenes években innen kibontakozó gasztroforradalom anyja és motorja Alice Waters szakácsnő, aki a híres (ma is létező) Chez Panisse étterem séfjeként nagy hatású szószólója és rajongója volt a „farm-to-table”, azaz a gazdaságból egyenesen az asztalra mozgalomnak és ezáltal a modern, úttörő kaliforniai konyhának. A fókusz és a reflektorfény neki köszönhetően ekkortól a friss, vegyszermentes helyi alapanyagokra került, amelyeket a környék séfjei innovatív, egyszerű, mégis izgalmas módon dolgoztak fel. A változások és a kulináris megújulás egyik jelképe az 1981-ben nyílt Santa Monica-i termelői piac, ahol szerdánként és szombatonként lehet kiszúrni a környék legjobb szakácsait és éttermeseit (vagy éppen a profi beszerzőiket, az ún. foragereket), amint végigpásztázzák a kínálatot, majd rekeszenként viszik is az éttermeikbe.

A kaliforniai téli piac almáktól, a legszínesebb, legváltozatosabb citrusféléktől, datolyaszilvától, frissen beérett datolyától, sütőtöktől, avokádótól, na meg leginkább tonnányi fodros keltől roskadozik. Utóbbi az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme, igazi szuper élelmiszerként tartják számon, mint amelytől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Szinte minden vásárlónál akad egy csokorral, Elizabeth privát séfnél is, aki datolyaszilvát és érett kecskesajtot választ mellé. A kaliforniai kerti partira később majd vékonyra csíkozza, összekeveri öntettel, amitől azonnal el is veszíti a nyerseségét. A partin frissen keveri be úgy, hogy rétegenként adja hozzá a datolyaszilvát, gránátalmát, kecskesajtot, tökmagot, így később minden egyes falathoz jut mindenből. Pálmafák, napsütés, izzó narancsszínű naplemente, kék ég… A kaliforniai kékkel nem lehet versenyezni, a jó hír viszont az, hogy ehhez a salátához minden kapható a hazai termelői piacainkon is. Akár az ünnepi vacsora előételeként is megállja a helyét!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.