chili&vanília

Az év levese

Gasztro

„…libaaprólékot majdnem teljesen omlósra főzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel…” – suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen édesanyja receptjét. Egyébként sincs inspirálóbb az olyan családi recepteknél, amelyek valaki gyerekkori emlékeit idézik fel, és amelyeket anyák és nagymamák főztek a családjuknak.

A birsalmás libaleves már első hallásra elindította a fantáziámat: a libahús által adott tartalmas, telt ízű húsleves finoman harmonizál a birsalma gyümölcsösségével. Saját ízlésre hangolva: kis friss gyömbérrel, sok kaporral és sok citromlével alakult ki az alábbi elkészítési mód. Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb leves, amit az utóbbi időkben ettem, sőt az év levesének is kinevezem. Igazi, hagyományos, vidéki (hajdúsági?) recept, amelyben sok kreativitás és játékosság lehetősége rejlik. Libaszárnytővel készítve kimondottan gazdaságos leves, ha pedig valaki sok hússal szereti, készítheti libacombbal is. Ha pedig valaki tovább szeretné fokozni az élvezeteket, és nyitott az izgalmas, új ízekre, adhat a leveshez a főzési idő vége előtt tíz perccel egy-két marék mazsolát (ettől édes-savanykás lesz), a habaráshoz pedig friss tárkonyt is.

Citromos-birsalmás libaleves

Hozzávalók (6 adag)

 

2 libaszárny (½ kg)

1 kis hagyma, egészben, héjastul

2 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

6–8 szem bors

4 szelet friss gyömbér

2 birsalma, héjastul felkockázva

3,5 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

1 citrom leve

1 teáskanál nádcukor

1 csokor kapor, finomra aprítva

A libaszárnyat 2,2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, borsot és a gyömbért, sózzuk. Addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul (kuktában 45 perc). Ekkor hozzáadjuk a kb. 1,5 cm-esre felkockázott birsalmát (nem kell meghámozni), és további kb. 15 percig főzzük, amíg a gyümölcs is megpuhul. Eddig érdemes akár előző nap elkészíteni, és hűtőbe tenni a levest, hogy a megdermedt zsírt könnyen le lehessen róla szedni (a libaleves elég zsíros). A csontról lefejtjük a húst, és falatnyi darabokra vágjuk, visszatesszük a levesbe. A tejfölt simára keverjük néhány merőkanálnyi forró lével és az étkezési keményítővel, majd behabarjuk vele a levest, néhány percig főzzük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet, pici cukrot és a finomra aprított kaprot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A tudatlanság hatalma

  • - turcsányi -

A Leidseplein (Leiden tér) Amszterdam kitüntetett helye, valaha ide futott be a leideni út, ma turisták éjjel-nappali gyülekezőhelye, fények és nyüzsgés, a létező világok legjobbika, kábé száz méterre innen lőtték fejbe 2021 nyarán Peter R. de Vriest, az ország egyik vezető bűnügyi újságíróját, aki épp egy híres maffiaper koronatanújának volt a tanácsadója.

A levegőben

Magyarországon elképzelhetetlen a zsigeri gyűlölet, amely a francia rendőröket övezi különféle (elsősorban, de nem kizárólag) szélsőbaloldali eszmék hívei közt.

Úgyszólván páratlan

Mivel itthon a téma jószerivel a futottak még kategóriájába sem tartozik, megemlítenénk, hogy jövő vasárnap rendezik Romániában az államfőválasztás megismételt első fordulóját. (A második menet, már ha semmi nem jön közbe, május 18-án lesz.)