chili&vanília

Egyem a zúzád!

Gasztro

Fehérboros kacsazúza spárgával, csalánkrémmel töltött tésztával (a balatonszemesi Kistücsök tavaszi étlapja), zúzapörkölt, polip, bulgur (a budapesti Olimpia étterem napi ajánlata), thai bundázott libazúza (Márton-napi emlék a Bock bisztró libamenüjéből), Nagypapa kedvence Wang mesternél (38-as): csípős-savanyú sertésfül, csirkeláb és kacsazúza.

Szinte nem is kell nemzetközi terepre merészkedni, ha egy kis ízelítőt és ihletet szeretne az ember a zúzára hangolt stílusgyakorlatokból. Sokan ódzkodnak tőle, mások rajonganak érte, az azonban biztos, hogy világszerte igen változatosan használja a gasztronómia. Délkelet-Ázsiában népszerű utcai étel (grillezve, nyárson, bundázva), Pakisztánban curry-ben, Amerika déli államaiban olajban kisütve, sok csípős mártással vagy a híres New Orleans-i egytálétel, a gumbo részeként főzik, másutt cukros-fűszeres-ecetes lével leöntve befőttként fogyasztják. Nigériában grillezve, sült főzőbanánnal eszik (Afrika számos országában állítólag mindig a legidősebb férfi kapja a főtt csirke zúzáját.)

A zúzát megfőzhetjük előre, 1 kg csirkezúzát kb. 1,5 liter vízben. A főzővízhez adunk egy hagymát (félbevágva), 2 gerezd fokhagymát, 1 babérlevelet, sót, borsot. Kb. 1,5-2 óra alatt puhul meg (kuktában 1 óra). A zúza igen kiadós, ezért adagonként 15 dkg-ot szoktam számolni. Viszonylag sovány, kalóriatartalma közepes (150 kcal/10 dkg), koleszterolja igen magas. Viszont nagyon finom. Íme, három kedvcsináló.

Klasszikus zúzapörkölt: 2 evőkanál zsíron üvegesre dinsztelünk 2 finomra aprított hagymát. Levesszük a tűzről, hozzáadunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk az előzőleg megfőtt, puha zúzát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csípős paprikát és esetleg fél paradicsomot. Erős lángon addig főzzük, amíg a leve elfő, és sűrű, krémes, ragacsos pörköltszaft vonja be.

Tárkonyos-citromos, tejszínes csirkezúza: 5 dl tejszínt egy lábasba teszünk 1 dl fehérborral, hozzáadjuk 2 citrom reszelt héját, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. Hozzáadunk 50 dkg megfőtt, puha zúzát, néhány levél friss tárkonyt, valamint a 2 citrom levét. Főtt jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk csilipehellyel.

Csípős-édes wokos zúza: Egy wokot vagy vastag falú serpenyőt zsiradék nélkül, szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadunk néhány evőkanál olajat, majd négy finomra aprított fokhagymagerezdet, valamint kb. 4 cm-nyi finomra aprított friss gyömbért. Pár másodpercig pirítjuk, majd hozzáadunk 50 dkg megfőtt, puha, apró kockákra felvágott zúzát. A serpenyőben hozzáadunk 5 evőkanál sötét szójaszószt, néhány csepp tabascót (vagy más csípős csiliszószt) és 3 teáskanál barna cukrot. Dobva-rázva pirítjuk néhány percig. Szórhatunk rá pirított szezámmagot is. Tálaláskor friss, ropogós zöldekkel hintjük meg, pl. friss korianderrel, újhagyma zöldjével vagy vékonyra szeletelt zellerszárral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk