chili&vanília

Egyem a zúzád!

Gasztro

Fehérboros kacsazúza spárgával, csalánkrémmel töltött tésztával (a balatonszemesi Kistücsök tavaszi étlapja), zúzapörkölt, polip, bulgur (a budapesti Olimpia étterem napi ajánlata), thai bundázott libazúza (Márton-napi emlék a Bock bisztró libamenüjéből), Nagypapa kedvence Wang mesternél (38-as): csípős-savanyú sertésfül, csirkeláb és kacsazúza.

Szinte nem is kell nemzetközi terepre merészkedni, ha egy kis ízelítőt és ihletet szeretne az ember a zúzára hangolt stílusgyakorlatokból. Sokan ódzkodnak tőle, mások rajonganak érte, az azonban biztos, hogy világszerte igen változatosan használja a gasztronómia. Délkelet-Ázsiában népszerű utcai étel (grillezve, nyárson, bundázva), Pakisztánban curry-ben, Amerika déli államaiban olajban kisütve, sok csípős mártással vagy a híres New Orleans-i egytálétel, a gumbo részeként főzik, másutt cukros-fűszeres-ecetes lével leöntve befőttként fogyasztják. Nigériában grillezve, sült főzőbanánnal eszik (Afrika számos országában állítólag mindig a legidősebb férfi kapja a főtt csirke zúzáját.)

A zúzát megfőzhetjük előre, 1 kg csirkezúzát kb. 1,5 liter vízben. A főzővízhez adunk egy hagymát (félbevágva), 2 gerezd fokhagymát, 1 babérlevelet, sót, borsot. Kb. 1,5-2 óra alatt puhul meg (kuktában 1 óra). A zúza igen kiadós, ezért adagonként 15 dkg-ot szoktam számolni. Viszonylag sovány, kalóriatartalma közepes (150 kcal/10 dkg), koleszterolja igen magas. Viszont nagyon finom. Íme, három kedvcsináló.

Klasszikus zúzapörkölt: 2 evőkanál zsíron üvegesre dinsztelünk 2 finomra aprított hagymát. Levesszük a tűzről, hozzáadunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk az előzőleg megfőtt, puha zúzát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csípős paprikát és esetleg fél paradicsomot. Erős lángon addig főzzük, amíg a leve elfő, és sűrű, krémes, ragacsos pörköltszaft vonja be.

Tárkonyos-citromos, tejszínes csirkezúza: 5 dl tejszínt egy lábasba teszünk 1 dl fehérborral, hozzáadjuk 2 citrom reszelt héját, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. Hozzáadunk 50 dkg megfőtt, puha zúzát, néhány levél friss tárkonyt, valamint a 2 citrom levét. Főtt jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk csilipehellyel.

Csípős-édes wokos zúza: Egy wokot vagy vastag falú serpenyőt zsiradék nélkül, szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadunk néhány evőkanál olajat, majd négy finomra aprított fokhagymagerezdet, valamint kb. 4 cm-nyi finomra aprított friss gyömbért. Pár másodpercig pirítjuk, majd hozzáadunk 50 dkg megfőtt, puha, apró kockákra felvágott zúzát. A serpenyőben hozzáadunk 5 evőkanál sötét szójaszószt, néhány csepp tabascót (vagy más csípős csiliszószt) és 3 teáskanál barna cukrot. Dobva-rázva pirítjuk néhány percig. Szórhatunk rá pirított szezámmagot is. Tálaláskor friss, ropogós zöldekkel hintjük meg, pl. friss korianderrel, újhagyma zöldjével vagy vékonyra szeletelt zellerszárral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.