chili&vanília

Medvehagyma-tabulé

Gasztro

Még egy-két hétig tart a medvehagyma szezonja, aztán elillan, mint az idei tavaszi szellő. Ilyenkor könnyű ötleteket és inspirációt gyűjteni, nincs magazin, amely ne foglalkozna a virágkorát élő zölddel és a mecseki erdők fokhagymaillatával. Ebben a néhány hétben mindig csak egyetlen égető dilemmával találja magát szembe az ember: kezdjen-e bele vad kísérletezésbe, vagy készítsen minél többet a bevált kedvencekből. Konkrétan medvehagymás burgonyapürét lágy tojással, aminél tökéletesebb felhasználása nincs. (A forró, sok vajjal készült krumplipürébe csak beleszórunk egy nagy csokor finomra aprított medvehagymát. Az összeesik a hőtől, és zamatosan átjárja a pürét.) Esetleg finomfőzeléket medvehagymával (még a főzelékutálók is álláspontot váltanak miatta).

Idén új ihlet érintett meg: medvehagyma-tabulé! A tabulé a csodálatos libanoni konyha talán leghíresebb fogása, egyben az is, amelyet a legritkábban készítenek autentikusan az országon kívül. Az eredeti ugyanis egy sötétzöld színű petrezselyemsaláta, amelyet épp csak néhány kocka paradicsom és bulgur pöttyöz (és nem fordítva). Az autentikus változat így készül: forró vízbe áztatunk 2 evőkanálnyi finom szemcséjű bulgurt.Egész apróra felkockázunk 4 közepes méretű paradicsomot. A bulgurhoz adjuk, megsózzuk. Finomra aprítunk 3-4 szál újhagymát. Fejenként egy nagy adag petrezselymet - hazai piaci méretű csokorból legalább kettő-hármat, valamint néhány levél friss mentát finomra aprítunk, majd az újhagymával együtt a bulgurhoz adjuk. Végül ízlés szerint jó sok citromlevet (kb. 1,5 citrom levét) és olívaolajat öntünk rá. Felmerül az emberben a gondolat, hogy vajon nem lesz-e túl vad ugyanez csak medvehagymából, megnyugtatok azonban mindenkit, a citrom és a zöldségek szépen lágyítják. Viszlát, medvehagyma, jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!

Medvehagyma-tabulé

Hozzávalók (2-4 adag)

5 dkg finom szemcséjű bulgur

1 kávéskanál só

1 dl forró víz

1 csokor újhagyma

fél kígyóuborka, kimagozva, apróra kockázva

10 szem koktélparadicsom, negyedelve

1 nagy csokor (20 dkg) medvehagyma,

finomra aprítva

csipetnyi őrölt római kömény

A bulgurt átöblítjük, majd összekeverjük a sóval. Ráöntünk 1 dl forró vizet, és tíz percig állni hagyjuk, amíg magába szívja az összes vizet (de készíthetjük áztatás nélkül is, a fent leírt módszer szerint). Amíg áll, felaprítjuk az összes zöldséget. A medvehagymát egészen apróra vágjuk. A megpuhult bulgurt összekeverjük az összes felaprított zöldséggel, végül egy csipet római köménnyel ízesítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk