Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és dekadens csokoládéhabok fogyasztása és élvezete mellett - legalábbis Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című, néhány éve megjelent könyve szerint. Az alább javasolt villámgyors tejszínes-póréhagymás tészta sajnos határozottan nem fér bele semmilyen diétába, nem is maradunk tőle karcsúak, ellenben rettenetesen finom. Hogy némi tavaszi jelleget is öltsön, a póréhagyma mellett zsenge újhagymát és a szezon sztárját, medvehagymát is ajánlok hozzá, így lesz háromhagymás. A póréhagyma egyébként igazi szuperzöldség, tele vitaminnal, méregtelenítő hatású, szuperegészséges. Ha pedig az ember nem főzi, hanem serpenyőben pirítja, akkor kissé karamellizálódik, édeskés, intenzív ízű lesz - így már rögtön az is érthető, miért is sztárolják annyira a franciák.
Villámgyors háromhagymás
(póré-, új-, medvehagyma), tejszínes tészta
Hozzávalók (2 kis adag)
15 dkg tészta (pl. penne, rigatoni stb.)
4 dkg vaj
1 nagy póréhagyma, 2 cm vastag karikákra vágva
1 csokor újhagyma, 4 cm-es darabokra vágva
2,5 dl tejszín
fél dl fehérbor (vagy vermut, pl. Noilly Prat vagy
Martini)
só, bors
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
csilipehely
A tésztát lobogó forró, sós vízben al dente állagúra főzzük. Miközben fő a tészta, elkészítjük a mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a felkarikázott pórét és újhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, kb. 5-6 percig főzzük, amíg üvegesre dinsztelődik, az alja kissé karamellizálódik, de nem fő teljesen puhára. Felöntjük a tejszínnel és a fehérborral. Erős lángon főzzük, hogy az alkohol elpárologjon, majd közepes lángon főzzük tovább, hogy a tejszín besűrűsödjön. A végén beledobjuk a finomra aprított medvehagymát, ezzel már nem főzzük. Összekeverjük a leszűrt tésztával, tetejére csilipelyhet szórunk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com