chili&vanília

Hagymát hagymával

Gasztro

Leginkább Franciaországban szembesül az ember azzal, hogy a póréhagyma a séfek egyik legkedvesebb alapanyaga. Változatosan készíthető, nélkülözhetetlen zöldségnek tartják, amelyből leveseket, köreteket főznek. A francia klasszikus konyha egyik jellegzetes fogása például a poireaux vinaigrette, a dijoni mustáros-ecetes olívaolajos öntetben pácolt, megfőzött póré. A franciáknál még ez is finom, pedig magunktól nem sorolnánk a főtt pórét a legkifinomultabb ételek közé.

Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és dekadens csokoládéhabok fogyasztása és élvezete mellett - legalábbis Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című, néhány éve megjelent könyve szerint. Az alább javasolt villámgyors tejszínes-póréhagymás tészta sajnos határozottan nem fér bele semmilyen diétába, nem is maradunk tőle karcsúak, ellenben rettenetesen finom. Hogy némi tavaszi jelleget is öltsön, a póréhagyma mellett zsenge újhagymát és a szezon sztárját, medvehagymát is ajánlok hozzá, így lesz háromhagymás. A póréhagyma egyébként igazi szuperzöldség, tele vitaminnal, méregtelenítő hatású, szuperegészséges. Ha pedig az ember nem főzi, hanem serpenyőben pirítja, akkor kissé karamellizálódik, édeskés, intenzív ízű lesz - így már rögtön az is érthető, miért is sztárolják annyira a franciák.

Villámgyors háromhagymás

(póré-, új-, medvehagyma), tejszínes tészta

Hozzávalók (2 kis adag)

15 dkg tészta (pl. penne, rigatoni stb.)

4 dkg vaj

1 nagy póréhagyma, 2 cm vastag karikákra vágva

1 csokor újhagyma, 4 cm-es darabokra vágva

2,5 dl tejszín

fél dl fehérbor (vagy vermut, pl. Noilly Prat vagy

Martini)

só, bors

1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

csilipehely

A tésztát lobogó forró, sós vízben al dente állagúra főzzük. Miközben fő a tészta, elkészítjük a mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a felkarikázott pórét és újhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, kb. 5-6 percig főzzük, amíg üvegesre dinsztelődik, az alja kissé karamellizálódik, de nem fő teljesen puhára. Felöntjük a tejszínnel és a fehérborral. Erős lángon főzzük, hogy az alkohol elpárologjon, majd közepes lángon főzzük tovább, hogy a tejszín besűrűsödjön. A végén beledobjuk a finomra aprított medvehagymát, ezzel már nem főzzük. Összekeverjük a leszűrt tésztával, tetejére csilipelyhet szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk