chili&vanília

Hagymát hagymával

Gasztro

Leginkább Franciaországban szembesül az ember azzal, hogy a póréhagyma a séfek egyik legkedvesebb alapanyaga. Változatosan készíthető, nélkülözhetetlen zöldségnek tartják, amelyből leveseket, köreteket főznek. A francia klasszikus konyha egyik jellegzetes fogása például a poireaux vinaigrette, a dijoni mustáros-ecetes olívaolajos öntetben pácolt, megfőzött póré. A franciáknál még ez is finom, pedig magunktól nem sorolnánk a főtt pórét a legkifinomultabb ételek közé.

Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és dekadens csokoládéhabok fogyasztása és élvezete mellett - legalábbis Mireille Guiliano A francia nők nem híznak című, néhány éve megjelent könyve szerint. Az alább javasolt villámgyors tejszínes-póréhagymás tészta sajnos határozottan nem fér bele semmilyen diétába, nem is maradunk tőle karcsúak, ellenben rettenetesen finom. Hogy némi tavaszi jelleget is öltsön, a póréhagyma mellett zsenge újhagymát és a szezon sztárját, medvehagymát is ajánlok hozzá, így lesz háromhagymás. A póréhagyma egyébként igazi szuperzöldség, tele vitaminnal, méregtelenítő hatású, szuperegészséges. Ha pedig az ember nem főzi, hanem serpenyőben pirítja, akkor kissé karamellizálódik, édeskés, intenzív ízű lesz - így már rögtön az is érthető, miért is sztárolják annyira a franciák.

Villámgyors háromhagymás

(póré-, új-, medvehagyma), tejszínes tészta

Hozzávalók (2 kis adag)

15 dkg tészta (pl. penne, rigatoni stb.)

4 dkg vaj

1 nagy póréhagyma, 2 cm vastag karikákra vágva

1 csokor újhagyma, 4 cm-es darabokra vágva

2,5 dl tejszín

fél dl fehérbor (vagy vermut, pl. Noilly Prat vagy

Martini)

só, bors

1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

csilipehely

A tésztát lobogó forró, sós vízben al dente állagúra főzzük. Miközben fő a tészta, elkészítjük a mártást: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a felkarikázott pórét és újhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, kb. 5-6 percig főzzük, amíg üvegesre dinsztelődik, az alja kissé karamellizálódik, de nem fő teljesen puhára. Felöntjük a tejszínnel és a fehérborral. Erős lángon főzzük, hogy az alkohol elpárologjon, majd közepes lángon főzzük tovább, hogy a tejszín besűrűsödjön. A végén beledobjuk a finomra aprított medvehagymát, ezzel már nem főzzük. Összekeverjük a leszűrt tésztával, tetejére csilipelyhet szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.