chili&vanília

Kubbeh hamusta

Gasztro

Zahó (arámi nyelven Zakho) város az iraki Kurdisztánban, néhány kilométerre az iraki-török határtól található. Évszázadokkal ezelőtt elsősorban zsinagógáiról és jelentős zsidó közösségéről volt híres, Asszíria Jeruzsálemének is nevezték. A zahó-zsidók szinte teljes csoportja Izraelbe vándorolt ki az 50-es években. A múlt szellemét és emlékeiket vitték mindössze magukkal, köztük az ún. kubbeh hamousta levest, amely a mai Izraelben nagy kultusznak örvend.

A jeruzsálemi piac pénteken ebédidőben ettől a savanykás levestől, na meg a benne főtt fűszeres, húsos grízgombócoktól illatozik. Három változata a legnépszerűbb, a vörös, céklás, a kissé édeskés, lágyabb, paradicsomos és az alább bemutatott ütős zöld. Az én pesti változatom persze olyan messze van az autentikus változattól, mint Makó Jeruzsálemtől, de nyomokban azért felidézi az eredetit. A kubbeh gombócok készítése azonban tényleg igazi művészet, ráadásul a mi búzadaránk sokkal finomabb szemcséjű, ezért egészen más állagot eredményez. A leves főszereplőjét, a fűszeres hússal töltött grízgombócot ezért én kettészedtem, és külön-külön jelennek meg a levesben. Rendkívül pikáns, savanyú leves (én még pár csepp tabascót is szoktam hozzáadni), de aki szereti a hasonló ízeket, rajongani fog érte. Aki óvatosabb duhaj, lágyíthatja tálaláskor kevés joghurttal vagy tejföllel - persze az aztán a szentségtörés!


Citromos zöldfűszerleves grízgombóccal

(A kubbeh hamousta után szabadon)

Hozzávalók (4 adag)

Grízgombóc:

1 tojás

5 dkg búzadara

Húsgombóc:

20 dkg darált marha- vagy bárányhús

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

1 kávéskanál őrölt római kömény

só, bors

Leves:

3 gerezd fokhagyma

4 rúd szárzeller, felkarikázva

10 dkg spenót, alaposan átöblítve, megpucolva

1 csokor petrezselyem

1 csokor friss koriander

4 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma, vékonyra szeletelve

2 citrom leve

Először a grízgombócot készítjük el, mert ahhoz pihentetni kell a masszát: villával felverjük a tojást, sózzuk, majd hozzáadjuk a búzadarát. (A legegyszerűbb, ha lemérjük a tojást, és ugyanannyi mennyiségű grízt adunk hozzá. Egy tojás általában 5-6 dkg súlyú, ugyanennyi grízt adjunk hozzá.) A masszát legalább tizenöt percre betesszük a hűtőbe pihenni. A húsgombócokhoz összekeverjük a darált húst a lereszelt fokhagymával, a szegfűborssal és a római köménnyel. Sózzuk, borsozzuk. Teáskanálnyi adagokból nedves kézzel, diónyi méretű gombócokat formázunk, összesen 12 darabot. A leveshez aprítógépbe teszünk három fokhagymagerezdet, két felkarikázott szárzellert, a spenótot, petrezselymet, koriandert és kb. 1 dl vizet, hogy könnyebben vigye a gép. Pürésítjük. Lábasban, 4 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük a póréhagymát. Hozzáadjuk a zöld pépet, néhány percig főzzük. Felöntjük 1,2 liter leszűrt húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egyik citrom levét, és tíz percig főzzük. Ekkor elővesszük a hűtőből a grízes masszát, amely eddigre formázhatóvá dagadt. Teáskanál segítségével 12 darab diónyi méretű gombócot formázunk. A levesbe tesszük a gríz- és a húsgombócokat, majd lassú tűzön, fedő alatt húsz percig főzzük. A végén hozzáadjuk a másik citrom levét is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

Aki én vagyok

Az amerikai dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakjának munkáiból először láthatunk önálló kiállítást Magyarországon. A tárlat érzékenyen és empatikusan mutat fel női sorsokat, leginkább a társadalom peremére szorult közösségek tagjainak életén keresztül. A téma végigkísérte Mark egész életművét, miközben ő maga sem nevezte magát feminista alkotónak. A művek befogadása nem könnyű élmény.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.

Cserealap

Szabad jelzést adhat a XII. kerületi önkormányzat Schmidt Máriáék érdekeltségének a Városmajor melletti nagyarányú lakásépítési projektre. Cserébe a vállalat beszállna a nyilas terror áldozatai előtt tisztelgő, régóta tervezett emlékmű finanszírozásába.