A jeruzsálemi piac pénteken ebédidőben ettől a savanykás levestől, na meg a benne főtt fűszeres, húsos grízgombócoktól illatozik. Három változata a legnépszerűbb, a vörös, céklás, a kissé édeskés, lágyabb, paradicsomos és az alább bemutatott ütős zöld. Az én pesti változatom persze olyan messze van az autentikus változattól, mint Makó Jeruzsálemtől, de nyomokban azért felidézi az eredetit. A kubbeh gombócok készítése azonban tényleg igazi művészet, ráadásul a mi búzadaránk sokkal finomabb szemcséjű, ezért egészen más állagot eredményez. A leves főszereplőjét, a fűszeres hússal töltött grízgombócot ezért én kettészedtem, és külön-külön jelennek meg a levesben. Rendkívül pikáns, savanyú leves (én még pár csepp tabascót is szoktam hozzáadni), de aki szereti a hasonló ízeket, rajongani fog érte. Aki óvatosabb duhaj, lágyíthatja tálaláskor kevés joghurttal vagy tejföllel - persze az aztán a szentségtörés!
Citromos zöldfűszerleves grízgombóccal
(A kubbeh hamousta után szabadon)
Hozzávalók (4 adag)
Grízgombóc:
1 tojás
5 dkg búzadara
só
Húsgombóc:
20 dkg darált marha- vagy bárányhús
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt római kömény
só, bors
Leves:
3 gerezd fokhagyma
4 rúd szárzeller, felkarikázva
10 dkg spenót, alaposan átöblítve, megpucolva
1 csokor petrezselyem
1 csokor friss koriander
4 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma, vékonyra szeletelve
2 citrom leve
Először a grízgombócot készítjük el, mert ahhoz pihentetni kell a masszát: villával felverjük a tojást, sózzuk, majd hozzáadjuk a búzadarát. (A legegyszerűbb, ha lemérjük a tojást, és ugyanannyi mennyiségű grízt adunk hozzá. Egy tojás általában 5-6 dkg súlyú, ugyanennyi grízt adjunk hozzá.) A masszát legalább tizenöt percre betesszük a hűtőbe pihenni. A húsgombócokhoz összekeverjük a darált húst a lereszelt fokhagymával, a szegfűborssal és a római köménnyel. Sózzuk, borsozzuk. Teáskanálnyi adagokból nedves kézzel, diónyi méretű gombócokat formázunk, összesen 12 darabot. A leveshez aprítógépbe teszünk három fokhagymagerezdet, két felkarikázott szárzellert, a spenótot, petrezselymet, koriandert és kb. 1 dl vizet, hogy könnyebben vigye a gép. Pürésítjük. Lábasban, 4 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük a póréhagymát. Hozzáadjuk a zöld pépet, néhány percig főzzük. Felöntjük 1,2 liter leszűrt húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egyik citrom levét, és tíz percig főzzük. Ekkor elővesszük a hűtőből a grízes masszát, amely eddigre formázhatóvá dagadt. Teáskanál segítségével 12 darab diónyi méretű gombócot formázunk. A levesbe tesszük a gríz- és a húsgombócokat, majd lassú tűzön, fedő alatt húsz percig főzzük. A végén hozzáadjuk a másik citrom levét is.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com