chili&vanília

Padlizsánkrém, keletre hangolva

Gasztro

Zseniális, hogy a délkelet-ázsiai - különösen a thai vagy a vietnami - konyhákban micsoda csodálatosan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból.

Újra és újra lenyűgöző a négy fő íz, a sós, csípős, édes és savanyú harmóniája. A sós ízt többnyire a halszósz, ill. a szójaszósz, a csípőset a csilik, az édeset a kókusztej vagy a cukor, a savanyút pedig a zöldcitrom adja. Ezek a hozzávalók ma már mind viszonylag könnyen beszerezhetőek (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India), nem kell értük egy vagyont kiadni, és sokáig elállnak, úgyhogy bátran bele lehet vágni a kísérletezésbe. A receptben bemutatott csípős-édes-savanyú dresszing az egyik kedvenc alap-öntetem, gyönyörűen kihozza a négy alapíz harmóniáját. Ezzel keverik pl. a híres thai marhasültsalátát, de készítik üvegtésztával, tintahallal és zöldségekkel is. Az alábbi salátában padlizsánnal társítottam, amolyan keleties padlizsánkrém ez, villával összetört sült padlizsánhúsból. Az egyetlen titka, hogy a zöldség megsült húsát alaposan le kell csepegtetni. Pazar például füstölt sült oldalas vagy grillcsirke mellé.

Csípős-savanyú padlizsánsaláta pirított mogyoróval

false

Hozzávalók (4-6 adag)

1,5 kg padlizsán (4 közepes)

Öntet:

1 citrom reszelt héja és leve

1 evőkanál szójaszósz

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 cm friss gyömbér, lereszelve

2 teáskanál nádcukor

1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco

1 evőkanál szezámolaj

1 thai citromfű (elhagyható)

1 csokor újhagyma, felkarikázva

20 dkg koktélparadicsom, felezve

1 csokor menta, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

5 dkg sótlan, pirított mogyoró (vagy szezámmag)

2 evőkanál pirított, ropogós hagyma

(készen kapható)

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A padlizsánokat éles késsel vagy hústűvel helyenként megszurkáljuk, tepsibe tesszük, és kb. 1 óra alatt héjastul megsütjük. Lehúzzuk a héját, majd a húsát egy szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni, minél szárazabbra (a padlizsánnak igen magas a víztartalma, még ilyenkor is sok folyadék távozik a húsából). Összesen kb. 50 dkg padlizsánhúst kell kapnunk. Közben kikeverjük a csípős-savanyú öntetet: egy tálban összekeverjük a citrom levét és reszelt héját, a szójaszószt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, a cukrot, csilit, szezámolajat, valamint - ha használunk - az egészen finomra aprított thai citromfüvet. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett és nagyobb darabokra vágott padlizsánhúst, összekeverjük. Ebben a fázisában elő is lehet készíteni, kifejezetten jót tesz, ha az ízek kicsit összeérnek. Tálaláskor hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a mentát és koriandert, végül megszórjuk a pirított mogyoróval és a pirított, ropogós hagymával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.