chili&vanília

Padlizsánkrém, keletre hangolva

Gasztro

Zseniális, hogy a délkelet-ázsiai - különösen a thai vagy a vietnami - konyhákban micsoda csodálatosan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból.

Újra és újra lenyűgöző a négy fő íz, a sós, csípős, édes és savanyú harmóniája. A sós ízt többnyire a halszósz, ill. a szójaszósz, a csípőset a csilik, az édeset a kókusztej vagy a cukor, a savanyút pedig a zöldcitrom adja. Ezek a hozzávalók ma már mind viszonylag könnyen beszerezhetőek (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India), nem kell értük egy vagyont kiadni, és sokáig elállnak, úgyhogy bátran bele lehet vágni a kísérletezésbe. A receptben bemutatott csípős-édes-savanyú dresszing az egyik kedvenc alap-öntetem, gyönyörűen kihozza a négy alapíz harmóniáját. Ezzel keverik pl. a híres thai marhasültsalátát, de készítik üvegtésztával, tintahallal és zöldségekkel is. Az alábbi salátában padlizsánnal társítottam, amolyan keleties padlizsánkrém ez, villával összetört sült padlizsánhúsból. Az egyetlen titka, hogy a zöldség megsült húsát alaposan le kell csepegtetni. Pazar például füstölt sült oldalas vagy grillcsirke mellé.

Csípős-savanyú padlizsánsaláta pirított mogyoróval

false

Hozzávalók (4-6 adag)

1,5 kg padlizsán (4 közepes)

Öntet:

1 citrom reszelt héja és leve

1 evőkanál szójaszósz

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 cm friss gyömbér, lereszelve

2 teáskanál nádcukor

1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco

1 evőkanál szezámolaj

1 thai citromfű (elhagyható)

1 csokor újhagyma, felkarikázva

20 dkg koktélparadicsom, felezve

1 csokor menta, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

5 dkg sótlan, pirított mogyoró (vagy szezámmag)

2 evőkanál pirított, ropogós hagyma

(készen kapható)

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A padlizsánokat éles késsel vagy hústűvel helyenként megszurkáljuk, tepsibe tesszük, és kb. 1 óra alatt héjastul megsütjük. Lehúzzuk a héját, majd a húsát egy szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni, minél szárazabbra (a padlizsánnak igen magas a víztartalma, még ilyenkor is sok folyadék távozik a húsából). Összesen kb. 50 dkg padlizsánhúst kell kapnunk. Közben kikeverjük a csípős-savanyú öntetet: egy tálban összekeverjük a citrom levét és reszelt héját, a szójaszószt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, a cukrot, csilit, szezámolajat, valamint - ha használunk - az egészen finomra aprított thai citromfüvet. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett és nagyobb darabokra vágott padlizsánhúst, összekeverjük. Ebben a fázisában elő is lehet készíteni, kifejezetten jót tesz, ha az ízek kicsit összeérnek. Tálaláskor hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a mentát és koriandert, végül megszórjuk a pirított mogyoróval és a pirított, ropogós hagymával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.