chili&vanília

Padlizsánkrém, keletre hangolva

Gasztro

Zseniális, hogy a délkelet-ázsiai - különösen a thai vagy a vietnami - konyhákban micsoda csodálatosan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból.

Újra és újra lenyűgöző a négy fő íz, a sós, csípős, édes és savanyú harmóniája. A sós ízt többnyire a halszósz, ill. a szójaszósz, a csípőset a csilik, az édeset a kókusztej vagy a cukor, a savanyút pedig a zöldcitrom adja. Ezek a hozzávalók ma már mind viszonylag könnyen beszerezhetőek (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India), nem kell értük egy vagyont kiadni, és sokáig elállnak, úgyhogy bátran bele lehet vágni a kísérletezésbe. A receptben bemutatott csípős-édes-savanyú dresszing az egyik kedvenc alap-öntetem, gyönyörűen kihozza a négy alapíz harmóniáját. Ezzel keverik pl. a híres thai marhasültsalátát, de készítik üvegtésztával, tintahallal és zöldségekkel is. Az alábbi salátában padlizsánnal társítottam, amolyan keleties padlizsánkrém ez, villával összetört sült padlizsánhúsból. Az egyetlen titka, hogy a zöldség megsült húsát alaposan le kell csepegtetni. Pazar például füstölt sült oldalas vagy grillcsirke mellé.

Csípős-savanyú padlizsánsaláta pirított mogyoróval

false

Hozzávalók (4-6 adag)

1,5 kg padlizsán (4 közepes)

Öntet:

1 citrom reszelt héja és leve

1 evőkanál szójaszósz

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 cm friss gyömbér, lereszelve

2 teáskanál nádcukor

1 kávéskanál csípős paprikakrém vagy Tabasco

1 evőkanál szezámolaj

1 thai citromfű (elhagyható)

1 csokor újhagyma, felkarikázva

20 dkg koktélparadicsom, felezve

1 csokor menta, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

5 dkg sótlan, pirított mogyoró (vagy szezámmag)

2 evőkanál pirított, ropogós hagyma

(készen kapható)

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A padlizsánokat éles késsel vagy hústűvel helyenként megszurkáljuk, tepsibe tesszük, és kb. 1 óra alatt héjastul megsütjük. Lehúzzuk a héját, majd a húsát egy szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni, minél szárazabbra (a padlizsánnak igen magas a víztartalma, még ilyenkor is sok folyadék távozik a húsából). Összesen kb. 50 dkg padlizsánhúst kell kapnunk. Közben kikeverjük a csípős-savanyú öntetet: egy tálban összekeverjük a citrom levét és reszelt héját, a szójaszószt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, a cukrot, csilit, szezámolajat, valamint - ha használunk - az egészen finomra aprított thai citromfüvet. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett és nagyobb darabokra vágott padlizsánhúst, összekeverjük. Ebben a fázisában elő is lehet készíteni, kifejezetten jót tesz, ha az ízek kicsit összeérnek. Tálaláskor hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a mentát és koriandert, végül megszórjuk a pirított mogyoróval és a pirított, ropogós hagymával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Eldobott aggyal

  • - ts -

A kortárs nagypolitika, adott esetben a kormányzás sűrű kulisszái mögött játszódó filmek, tévésorozatok döntő többsége olyan, mint a sci-fi, dolgozzék bármennyi és bármilyen hiteles forrásból.

Nemes vadak

Jason Momoa és Thomas Pa‘a Sibbett szerelemprojektje a négy hawaii királyság (O‘ahu, Maui, Kaua‘i és Hawai‘i) egyesítését énekli meg a 18. században.

Kezdjetek el élni

A művészetben az aktív eutanázia (asszisztált öngyilkosság) témaköre esetében ritkán sikerül túljutni egyfajta ájtatosságon és a szokványos „megteszem – ne tedd meg” dramaturgián.

A tudat paradoxona

  • Domsa Zsófia

Egy újabb dózis a sorozat eddigi függőinek. Ráadásul bőven lesz még utánpótlás, mivel egyelőre nem úgy tűnik, mintha a tucatnyi egymással érintőlegesen találkozó, egymást kiegészítő vagy egymásnak éppen ellentmondó történetből álló regényfolyam a végéhez közelítene: Norvégiában idén ősszel az eredetileg ötrészesre tervezett sorozat hatodik kötete jelenik meg.

Törvény, tisztesség nélkül

Hazánk bölcsei nemrég elfogadták az internetes agresszió visszaszorításáról szóló 2024. évi LXXVIII. törvényt, amely 2025. január 1. óta hatályos. Nem a digitális gyűlöletbeszédet kriminalizálja a törvény, csak az erőszakos cselekményekre felszólító kommentek ellen lép fel.

Nem így tervezte

Szakszerűtlen kéményellenőrzés miatt tavaly januárban szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 77 éves nő Gyulán. Az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el és tiltották el foglalko­zásától az érintettet.

Amikor egy haldokló csak az emberségre számíthat – életvégi ellátás helyett marad a várakozás a sürgősségin

A gyógyító kezelésekre már nem reagált az idős szegedi beteg szervezete, így hazaadták, ám minden másnap a sürgősségire kellett vinni. Olykor kilenc órát feküdt a váróban emberek között, hasán a csövekkel és a papucsával. Palliatív ellátás sok helyen működik Magyar­országon – a szegedi egyetem intézményeiben még nem.