kertész lesek

Paprika Jancsi

  • kertész lesek
  • 2013. október 19.

Gasztro

Talán akkor kezdődött a Ráday utca felhígulása, amikor kitették a nagyméretű késes-villás KRESZ-táblát meg hogy az "ízek utcája" vagy valami hasonlót, de lehet, hogy már korábban (vagy később) megtörtént a rossz irányba fordulás, csak nem vettük észre.

A lényegen nem változtat: az első ferencvárosi sétáló, ahol az első Michelin-csillag is ragyog, immár a leggagyibb guide-okban is akkora sztár, hogy csak egy lépés választja el a Halászbástyától vagy a kilenclyukú hortobágyitól, márpedig ebből - üzleti hasznon túl - sok jó nem sülhet ki. Idén nyáron már kifejezetten zavaró volt e trendfordulás, hiszen egyre több és egyre magyaroschabb éttermeket látni. De valóban rémes e változás?

false

A Kálvin tér felől jövet a magyari felhozatalból elsőként a Letscho nevű helyet szúrjuk ki, ez nekünk is sok, így aztán kettővel-hárommal arrébb a Paprika Jancsiban kötünk ki. Kötelező a dizájn - kockás abrosz, lopótök, paprikafüzér -, a nem különösebben lelkes, bár éppenséggel udvarias pincérek kalocsai mintás ingben tolják. Ilyen koreográfiát bárhol az országban láthatunk, ha tölgyfa asztal van a helyiségben.

A választék azért színesebb.

A somogyi vargányaleves (850 Ft) például egészen piros a paprikától, íze alapján túlfűszerezett hamisgulyás is lehetne, mivel a gombáról csak azt állapíthatjuk meg, hogy jó puha. Ellenben a grillezett cheddar sajt salátaágyon, mustáros mézmártással (1950 Ft) már olyan cucc, amitől igen távol áll a hegedűszó. A saláta és a mártás egész tűrhető, a sajt viszont annyira sós, hogy kezdünk arra gyanakodni: mindez turistapalizás, tudják, hogy a madárka egyre több italt fogyasszon. A sztrapacskás borjúpörkölt (2880 Ft) tovább erősíti e gyanút: csak nem egy sóbarlang lett a magyar konyha szimbóluma? Sajnos másra nem emlékszünk, pedig nem mondhatnánk, hogy szerény adagot kaptunk.

Az egyensúly a bakonyi galuskatortával és sült paprikamártással körített pisztránggal (2750 Ft) állt helyre, a halnak semmilyen íze nem volt, az izgalmas nevű hozzávalók pedig teljesen semlegesnek tűntek.

A legvégén adhattunk volna egy utolsó esélyt a rétesnek, palacsintának, somlói galuskának, sőt a mousse-nak, de valahogy nincs lelkifurdalásunk, hogy nem adtunk.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.