chili&vanília

Sütőtök, nyersen

Gasztro

A minap az egyik kedvenc belvárosi bisztrómban jártam. A konyhája megélt már bizonyos hullámokat - ez az évtizedes pályafutásba bele is fér -, de mostanság mintha újra virágozna. "Kacsamáj narancsos sütőtökkel" - így szerepelt a fogás a napi táblán, amely felkeltette a kíváncsiságomat.

Kimondottan meglepődtem, amikor kihozták az ételt, meg voltam róla győződve ugyanis, hogy a sütőtök csakis sült állapotban érkezhet, egy másodpercre sem jutott eszembe, hogy nyersen szerepel majd az ételben. Az első meglepetés, majd az első falat után azonban bebizonyosodott, hogy nagy hiba, hogy ilyen formájában ritkán jut eszünkbe, ugyanis kiváló. Friss, üde, és pompásan passzol a kacsamájhoz. Ez az étel ihlette az alábbi salátát is, amelyet egy csattanósabb, csípős öntettel, sok zöldfűszerrel és némi gyümölcs (pontosabban datolyaszilva, vagyis kakigyümölcs) hozzáadásával alakítottam ki. Elegáns előétel vagy gyors ebéd, vacsora.

Kacsamáj csilis-mandarinos sütőtöksalátával

Hozzávalók (2 előétel méretű adag)

Öntet:

2 mandarin leve

1 mokkáskanál csípős csiliszósz

1 teáskanál méz

1 mandarin reszelt héja

2 cm friss gyömbér, reszelve

4 evőkanál olívaolaj (akár mandarinos)

só, bors

25 dkg sütőtök, nyersen, lereszelve

3 szál újhagyma, felkarikázva

1 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

1 datolyaszilva felkockázva

vegyes zöldsaláta

20 dkg pecsenyekacsamáj

2 teáskanál liszt

só, bors

1 teáskanál kacsazsír

A salátához először kikeverjük az öntetet: összekeverjük a mandarin levét a csiliszósszal (például Sriracha vagy Tabasco), a mézzel, hozzáadjuk a reszelt mandarinhéjat, a reszelt gyömbért, sót, borsot, végül az olívaolajat. A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük (vagy vékony gyufaszálra vágjuk). Vásárlásnál érdemes figyelni, hogy olyan sütőtököt válasszunk, amelynek az egyenes része hosszabb, ezt sokkal könnyebb hámozni és reszelni, mint a kerek részt. A reszelt sütőtököt összeforgatjuk az öntettel, a finomra aprított kaporral és korianderral, végül a felkockázott datolyaszilvával. Megsütjük a májat: felforrósítunk egy serpenyőt. A májat egészen vékonyan kevés lisztbe forgatjuk. A forró serpenyőbe pici kacsazsírt teszünk, majd beletesszük a kacsamájat, amelyet mindkét oldalán kb. 2-2 percig sütünk, majd pihentetünk. Tálaláskor durva szemű sóval hintjük meg. A salátával kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.