chili&vanília

Sütőtök, nyersen

Gasztro

A minap az egyik kedvenc belvárosi bisztrómban jártam. A konyhája megélt már bizonyos hullámokat - ez az évtizedes pályafutásba bele is fér -, de mostanság mintha újra virágozna. "Kacsamáj narancsos sütőtökkel" - így szerepelt a fogás a napi táblán, amely felkeltette a kíváncsiságomat.

Kimondottan meglepődtem, amikor kihozták az ételt, meg voltam róla győződve ugyanis, hogy a sütőtök csakis sült állapotban érkezhet, egy másodpercre sem jutott eszembe, hogy nyersen szerepel majd az ételben. Az első meglepetés, majd az első falat után azonban bebizonyosodott, hogy nagy hiba, hogy ilyen formájában ritkán jut eszünkbe, ugyanis kiváló. Friss, üde, és pompásan passzol a kacsamájhoz. Ez az étel ihlette az alábbi salátát is, amelyet egy csattanósabb, csípős öntettel, sok zöldfűszerrel és némi gyümölcs (pontosabban datolyaszilva, vagyis kakigyümölcs) hozzáadásával alakítottam ki. Elegáns előétel vagy gyors ebéd, vacsora.

Kacsamáj csilis-mandarinos sütőtöksalátával

Hozzávalók (2 előétel méretű adag)

Öntet:

2 mandarin leve

1 mokkáskanál csípős csiliszósz

1 teáskanál méz

1 mandarin reszelt héja

2 cm friss gyömbér, reszelve

4 evőkanál olívaolaj (akár mandarinos)

só, bors

25 dkg sütőtök, nyersen, lereszelve

3 szál újhagyma, felkarikázva

1 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor koriander, finomra aprítva

1 datolyaszilva felkockázva

vegyes zöldsaláta

20 dkg pecsenyekacsamáj

2 teáskanál liszt

só, bors

1 teáskanál kacsazsír

A salátához először kikeverjük az öntetet: összekeverjük a mandarin levét a csiliszósszal (például Sriracha vagy Tabasco), a mézzel, hozzáadjuk a reszelt mandarinhéjat, a reszelt gyömbért, sót, borsot, végül az olívaolajat. A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük (vagy vékony gyufaszálra vágjuk). Vásárlásnál érdemes figyelni, hogy olyan sütőtököt válasszunk, amelynek az egyenes része hosszabb, ezt sokkal könnyebb hámozni és reszelni, mint a kerek részt. A reszelt sütőtököt összeforgatjuk az öntettel, a finomra aprított kaporral és korianderral, végül a felkockázott datolyaszilvával. Megsütjük a májat: felforrósítunk egy serpenyőt. A májat egészen vékonyan kevés lisztbe forgatjuk. A forró serpenyőbe pici kacsazsírt teszünk, majd beletesszük a kacsamájat, amelyet mindkét oldalán kb. 2-2 percig sütünk, majd pihentetünk. Tálaláskor durva szemű sóval hintjük meg. A salátával kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.