chili&vanília

Tarte flambée

Gasztro

Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerű borok, pompás sörök - az elzászi konyha nem kimondottan a légiességéről nevezetes, itt még a saláta is húsból van.

A német-francia határon fekvő vidék konyháját jelentős mértékben meghatározza a német kulináris hatás. Leghíresebb ételük kétségkívül a choucroute, a kolbászfélékkel, füstölt húsokkal és fehérborral főtt savanyúkáposztás egytálétel. Második emblematikus fogásuk az elzászi hagymás lepény, a tarte flambée, amelyet a legenda szerint az alemann nyelvjárást beszélő elzásziak készítettek először. A heti rendszerességgel sütött kenyér tésztájából lecsíptek egy darabkát, ezzel ellenőrizték, hogy kellően forró-e a kemence. A tarte flambée vagy Flammkuchen (Flamme = láng) elnevezés is a kemence hőjére utal. Nyilván innen származhat a magyar megfelelő, a langalló neve is. Hajszálvékony, pizzaszerű tészta, rajta tejföl, hagyma, szalonna, esetleg jófajta sajt (érett, büdös münsterrel a legjobb) vagy gomba - a tetejére bármi kerülhet. Két titka van: az előmelegített tepsi és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. Az én változatom a hagyományostól eltérő tésztával készül, ugyanis így még pihentetni sem kell.

Elzászi hagymás lepény (tarte flambée)

false

Hozzávalók (6 nagy szelethez)

Tészta:

20 dkg liszt

1 púpozott kávéskanál só

1 evőkanál sütőpor

2 tojássárgája

3 evőkanál olívaolaj

1-1,2 dl langyos víz

A tetejére:

3 dl tejföl

2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

15 dkg főtt császárszalonna vagy bacon

A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250 fokra úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot vagy tepsit (vagy pl. kerek pizzatepsit), amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1 dl-t (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30°40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel - egészen a széléig -, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálaljuk. Ebből a mennyiségből hat kiadós szelet lesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.