chili&vanília

Tarte flambée

Gasztro

Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerű borok, pompás sörök - az elzászi konyha nem kimondottan a légiességéről nevezetes, itt még a saláta is húsból van.

A német-francia határon fekvő vidék konyháját jelentős mértékben meghatározza a német kulináris hatás. Leghíresebb ételük kétségkívül a choucroute, a kolbászfélékkel, füstölt húsokkal és fehérborral főtt savanyúkáposztás egytálétel. Második emblematikus fogásuk az elzászi hagymás lepény, a tarte flambée, amelyet a legenda szerint az alemann nyelvjárást beszélő elzásziak készítettek először. A heti rendszerességgel sütött kenyér tésztájából lecsíptek egy darabkát, ezzel ellenőrizték, hogy kellően forró-e a kemence. A tarte flambée vagy Flammkuchen (Flamme = láng) elnevezés is a kemence hőjére utal. Nyilván innen származhat a magyar megfelelő, a langalló neve is. Hajszálvékony, pizzaszerű tészta, rajta tejföl, hagyma, szalonna, esetleg jófajta sajt (érett, büdös münsterrel a legjobb) vagy gomba - a tetejére bármi kerülhet. Két titka van: az előmelegített tepsi és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. Az én változatom a hagyományostól eltérő tésztával készül, ugyanis így még pihentetni sem kell.

Elzászi hagymás lepény (tarte flambée)

false

Hozzávalók (6 nagy szelethez)

Tészta:

20 dkg liszt

1 púpozott kávéskanál só

1 evőkanál sütőpor

2 tojássárgája

3 evőkanál olívaolaj

1-1,2 dl langyos víz

A tetejére:

3 dl tejföl

2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

15 dkg főtt császárszalonna vagy bacon

A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250 fokra úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot vagy tepsit (vagy pl. kerek pizzatepsit), amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1 dl-t (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30°40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel - egészen a széléig -, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálaljuk. Ebből a mennyiségből hat kiadós szelet lesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk