chili&vanília

Tarte flambée

Gasztro

Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerű borok, pompás sörök - az elzászi konyha nem kimondottan a légiességéről nevezetes, itt még a saláta is húsból van.

A német-francia határon fekvő vidék konyháját jelentős mértékben meghatározza a német kulináris hatás. Leghíresebb ételük kétségkívül a choucroute, a kolbászfélékkel, füstölt húsokkal és fehérborral főtt savanyúkáposztás egytálétel. Második emblematikus fogásuk az elzászi hagymás lepény, a tarte flambée, amelyet a legenda szerint az alemann nyelvjárást beszélő elzásziak készítettek először. A heti rendszerességgel sütött kenyér tésztájából lecsíptek egy darabkát, ezzel ellenőrizték, hogy kellően forró-e a kemence. A tarte flambée vagy Flammkuchen (Flamme = láng) elnevezés is a kemence hőjére utal. Nyilván innen származhat a magyar megfelelő, a langalló neve is. Hajszálvékony, pizzaszerű tészta, rajta tejföl, hagyma, szalonna, esetleg jófajta sajt (érett, büdös münsterrel a legjobb) vagy gomba - a tetejére bármi kerülhet. Két titka van: az előmelegített tepsi és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. Az én változatom a hagyományostól eltérő tésztával készül, ugyanis így még pihentetni sem kell.

Elzászi hagymás lepény (tarte flambée)

false

Hozzávalók (6 nagy szelethez)

Tészta:

20 dkg liszt

1 púpozott kávéskanál só

1 evőkanál sütőpor

2 tojássárgája

3 evőkanál olívaolaj

1-1,2 dl langyos víz

A tetejére:

3 dl tejföl

2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

15 dkg főtt császárszalonna vagy bacon

A sütőt előmelegítjük a legforróbb fokozatra, pl. 250 fokra úgy, hogy már az előmelegítés alatt a sütőbe tesszük az üres sütőlapot vagy tepsit (vagy pl. kerek pizzatepsit), amin a lepényt sütni fogjuk. A tésztához egy keverőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval és a sütőporral. A közepében mélyedést formázunk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, az olívaolajat és a langyos vizet, először csak 1 dl-t (ha szükséges, majd később többet). Elektromos kézi keverővel összekeverjük, amíg nagyjából összeáll. Ha túl száraznak, morzsalékosnak érezzük, tehetünk még hozzá langyos vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk, hogy fényes, homogén, elasztikus tésztát kapjunk. Előkészítjük a feltéteket: a tejfölt, a hagymát és a császárszalonnát. A hagymát minél vékonyabbra szeleteljük, a császárszalonnát felkockázzuk, vagy vékonyabb hasábokat szeletelünk belőle. A nyújtódeszkára leterítünk egy akkora téglalapra vágott sütőpapírt, amekkora a sütőlapunk (kb. 30°40 cm). A sütőpapírt megszórjuk liszttel, és ezen kinyújtjuk a tésztát, pont akkorára, amekkora a papír. Szép, vékonyra nyújtott téglalapot kapunk. Megkenjük a csomómentesre kikevert tejföllel - egészen a széléig -, megszórjuk a vékonyra szeletelt hagymával, végül a császárszalonnával. A forró sütőből kivesszük a sütőlapot, és papírostul átemeljük rá a lepényt. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul, és a hagyma megpuhul. Langyosan, felszeletelve tálaljuk. Ebből a mennyiségből hat kiadós szelet lesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.