chili&vanília

Crème de la crème

Gasztro

Epres leveles Chantilly tejszínhabbal

Franciaország egyik legimpozánsabb volt hercegi lakhelye, a Château de Chantilly az északi Picardie régióban található, a sok kis toronnyal díszített épület egy tó partján áll. Egykor hatalmas kerti mulatságok és bálok helyszíne volt, fénykorát pedig a 17. században élte, amikor tulajdonosa a Bourbon-Condé család volt. A francia forradalom alatt lerombolták a kastélyt, és csak a 19. században építették újjá az eredeti stílushoz hasonlóan. Az épület történetének egyik leghíresebb figurája François Vatel (1631–1671) volt, aki amolyan akkori protokollosként, ceremóniamesterként pazar, grandiózus vacsorapartikat és fogadásokat szervezett a dőzsölő arisztokrácia számára. Életé­ről és tragikus sorsáról (öngyilkos lett, mert az egyik legfontosabb rendezvényére nem érkezett meg időben a friss hal) nagyszerű, kosztümös film is készült Gérard Depardieu főszereplésével. A legenda szerint Vatel nevéhez fűződik a felvert tejszínhab feltalálása – cukorral, vaníliával készült változatát a francia gasztronómiában Chantilly habnak hívják. A legendát azonban Pierrre Leclercq francia gasztrotörténész cáfolja, kutatásai alapján a tejszínhab már a 16. század elején megjelent Európában, első írott receptje neige de lait/snow milk, vagyis tejes hó néven Angliában jelent meg 1545-ben (tojásfehérjehabbal és rózsavízzel keverték, almával és ostyával adták). Ezt követték 1549-es olasz, majd 1553-as német receptek. A Chantilly-kastélyban mindenesetre van lehetőség a tökéletes Chantilly tejszínhab kóstolására, aminek a titka leginkább az igen magas zsírtartalmú, top minőségű tejszín. Ilyet itthon nehéz beszerezni, ezért a sima tejszínt mascarponéval dúsítjuk. Ha édes, érett eperhez jutunk, akkor csak az kell mellé, az alábbi epres leveles süteménnyel már szinte túlzás is, de minimális munkával jár és látványos – egy hercegi fogadáson is megállná a helyét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk