chili&vanília

Crème de la crème

Gasztro

Epres leveles Chantilly tejszínhabbal

Franciaország egyik legimpozánsabb volt hercegi lakhelye, a Château de Chantilly az északi Picardie régióban található, a sok kis toronnyal díszített épület egy tó partján áll. Egykor hatalmas kerti mulatságok és bálok helyszíne volt, fénykorát pedig a 17. században élte, amikor tulajdonosa a Bourbon-Condé család volt. A francia forradalom alatt lerombolták a kastélyt, és csak a 19. században építették újjá az eredeti stílushoz hasonlóan. Az épület történetének egyik leghíresebb figurája François Vatel (1631–1671) volt, aki amolyan akkori protokollosként, ceremóniamesterként pazar, grandiózus vacsorapartikat és fogadásokat szervezett a dőzsölő arisztokrácia számára. Életé­ről és tragikus sorsáról (öngyilkos lett, mert az egyik legfontosabb rendezvényére nem érkezett meg időben a friss hal) nagyszerű, kosztümös film is készült Gérard Depardieu főszereplésével. A legenda szerint Vatel nevéhez fűződik a felvert tejszínhab feltalálása – cukorral, vaníliával készült változatát a francia gasztronómiában Chantilly habnak hívják. A legendát azonban Pierrre Leclercq francia gasztrotörténész cáfolja, kutatásai alapján a tejszínhab már a 16. század elején megjelent Európában, első írott receptje neige de lait/snow milk, vagyis tejes hó néven Angliában jelent meg 1545-ben (tojásfehérjehabbal és rózsavízzel keverték, almával és ostyával adták). Ezt követték 1549-es olasz, majd 1553-as német receptek. A Chantilly-kastélyban mindenesetre van lehetőség a tökéletes Chantilly tejszínhab kóstolására, aminek a titka leginkább az igen magas zsírtartalmú, top minőségű tejszín. Ilyet itthon nehéz beszerezni, ezért a sima tejszínt mascarponéval dúsítjuk. Ha édes, érett eperhez jutunk, akkor csak az kell mellé, az alábbi epres leveles süteménnyel már szinte túlzás is, de minimális munkával jár és látványos – egy hercegi fogadáson is megállná a helyét.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."