A bogyós gyümölcsöknek nem túl hosszú a szezonja, annál nagyobb viszont a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk, igazi szuperélelmiszerek. Az ember nem győz ilyenkor betelni a látványukkal: a szederrel, áfonyával, málnával, ribizlivel, egressel teli kosárkák csak úgy kínálják magukat. Többnyire desszertek készítésére ösztönöznek (már ha marad, mire hazaérünk a piacról), pedig bátran kísérletezhetünk velük zöldséges fogásokban, salátákban is. A málna céklával, az egres uborkával (és füstölt makrélával), a ribizli sült paprikával, paradicsommal (és kecskesajttal) pazar. A ribizlit az összes bogyós gyümölcs közül különösen ajánlom sós ételekben is, mindenhol helyettesíthetjük vele például a gránátalmamagot, amelynek ilyenkor nincs szezonja. Salátákban, sült zöldségeken (cukkini, padlizsán), grillezett gombákon (vargánya, rókagomba), mártogatósokon (hummusz, padlizsánkrém). A mutatós, savanykás, piros gyöngyök nem csak látványelemként működnek, fanyar savanyúságukkal remekül kiegészítik a sós, kesernyés, zöld vagy éppen telt ízeket. Az alábbi salátában friss, nyári zöldek mellé kerül, erőteljes ízek társaságában. A hidegen szeletelt sertésszüzet érdemes felvenni a repertoárba, ízesebb alternatívája a csirkemellnek, a sertés nemes, sovány része, könnyű vele dolgozni, és mindössze 30 perc alatt megsül. Igazi alapdarab, ribizlivel vagy anélkül.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!