chili&vanília

Csilis, ribizlis

Gasztro

Hideg, vékonyra szeletelt sertésszűz csilis, ribizlis uborkasalátával

A bogyós gyümölcsöknek nem túl hosszú a szezonja, annál nagyobb viszont a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk, igazi szuperélelmiszerek. Az ember nem győz ilyenkor betelni a látványukkal: a szederrel, áfonyával, málnával, ribizlivel, egressel teli kosárkák csak úgy kínálják magukat. Többnyire desszertek készítésére ösztönöznek (már ha marad, mire hazaérünk a piacról), pedig bátran kísérletezhetünk velük zöldséges fogásokban, salátákban is. A málna céklával, az egres uborkával (és füstölt makrélával), a ribizli sült paprikával, paradicsommal (és kecskesajttal) pazar. A ribizlit az összes bogyós gyümölcs közül különösen ajánlom sós ételekben is, mindenhol helyettesíthetjük vele például a gránátalmamagot, amelynek ilyenkor nincs szezonja. Salátákban, sült zöldségeken (cukkini, padlizsán), grillezett gombákon (vargánya, rókagomba), mártogatósokon (hummusz, padlizsánkrém). A mutatós, savanykás, piros gyöngyök nem csak lát­vány­elemként működnek, fanyar savanyúságukkal remekül kiegészítik a sós, kesernyés, zöld vagy éppen telt ízeket. Az alábbi salátában friss, nyári zöldek mellé kerül, erőteljes ízek társaságában. A hidegen szeletelt sertésszüzet érdemes felvenni a repertoárba, ízesebb alternatívája a csirkemellnek, a sertés nemes, sovány része, könnyű vele dolgozni, és mindössze 30 perc alatt megsül. Igazi alapdarab, ribizlivel vagy anélkül.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.