chili&vanília

Csodás csokoládétorta

Gasztro

Egy ilyen, liszt nélküli csokoládétorta mindenki repertoárjában kötelező darab. Nyugodtan álljon neki olyan is, aki még soha életében, az égvilágon semmit nem főzött, a siker garantált.

A torta annál finomabb lesz, minél jobb minőségű alapanyagokat használunk hozzá. Eszébe ne jusson senkinek tejcsokoládét vagy tortabevonót venni. Nem kell azonban a ló másik oldalára sem átesni, 70 százaléknál magasabb kakaótartalmat sem kell erőltetni, a desszerteket jellemzően 60-70 százalékos csokoládéval érdemes készíteni. A vajra is célszerű odafigyelni, ezúttal valóban érdemes a kapható drágább, olasz, francia vajak közül választani.

Lisztmentes, krémes csokoládétorta

Hozzávalók (10 szelet):

30 dkg 60-70%-os csokoládé, feldarabolva

15 dkg vaj, felkockázva

6 tojás, szétválasztva

5 dkg cukor

csipetnyi só

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik keverőtálban a hat tojás sárgájához adjuk a cukor felét (2,5 dkg) és csipetnyi sót. Elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. Ez kb. 5 percig tart, és addig kell keverni, amíg a volumene megnő, sűrű krém lesz belőle, és a színe kivilágosodik, majdnem kifehéredik. A lábasban háromujjnyi vizet forralunk, amikor forr, ráhelyezünk a tetejére egy akkora edényt, pl. jénait vagy keverőtálat, ami kényelmesen ráfér. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Az edénybe tesszük a feldarabolt csokoládét és a felkockázott vajat. Felolvasztjuk, néha spatulával megkeverjük. A massza legyen fényes, folyékony, éppen csak felolvadt és langyos. A felolvadt vajas csokoládét a cukros tojássárgás masszához öntjük, és alaposan elkeverjük. Egy nagy keverőtálban elektromos kézi habverővel felverjük a tojásfehérjét. Amikor már habos, de még nem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét (2,5 dkg). Tovább verjük, amíg szép fényes, sűrű lesz, és olyan kemény, hogy ha a fejünk fölött megfordítjuk az edényt, nem esik ki belőle (csak óvatosan a próbával!). A hab egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, és határozott mozdulatokkal elkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Ekkor hozzáadjuk a többi habot, de azt már csak óvatosan forgatjuk bele. Sütőpapírból akkora kört vágunk, ami befedi egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját. Kivajazzuk, a papírt beleragasztjuk. Beleöntjük a masszát. 180 fokon 20 percig sütjük. Egy perccel sem tovább. Ekkor még kissé lágynak tűnhet, de ez így van rendjén, a hűlés során is még szilárdul. Lehűtjük, langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk hozzá tejszínhabot, fagylaltot, gyümölcsöket stb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk