chili&vanília

Csodás csokoládétorta

Gasztro

Egy ilyen, liszt nélküli csokoládétorta mindenki repertoárjában kötelező darab. Nyugodtan álljon neki olyan is, aki még soha életében, az égvilágon semmit nem főzött, a siker garantált.

A torta annál finomabb lesz, minél jobb minőségű alapanyagokat használunk hozzá. Eszébe ne jusson senkinek tejcsokoládét vagy tortabevonót venni. Nem kell azonban a ló másik oldalára sem átesni, 70 százaléknál magasabb kakaótartalmat sem kell erőltetni, a desszerteket jellemzően 60-70 százalékos csokoládéval érdemes készíteni. A vajra is célszerű odafigyelni, ezúttal valóban érdemes a kapható drágább, olasz, francia vajak közül választani.

Lisztmentes, krémes csokoládétorta

Hozzávalók (10 szelet):

30 dkg 60-70%-os csokoládé, feldarabolva

15 dkg vaj, felkockázva

6 tojás, szétválasztva

5 dkg cukor

csipetnyi só

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik keverőtálban a hat tojás sárgájához adjuk a cukor felét (2,5 dkg) és csipetnyi sót. Elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. Ez kb. 5 percig tart, és addig kell keverni, amíg a volumene megnő, sűrű krém lesz belőle, és a színe kivilágosodik, majdnem kifehéredik. A lábasban háromujjnyi vizet forralunk, amikor forr, ráhelyezünk a tetejére egy akkora edényt, pl. jénait vagy keverőtálat, ami kényelmesen ráfér. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Az edénybe tesszük a feldarabolt csokoládét és a felkockázott vajat. Felolvasztjuk, néha spatulával megkeverjük. A massza legyen fényes, folyékony, éppen csak felolvadt és langyos. A felolvadt vajas csokoládét a cukros tojássárgás masszához öntjük, és alaposan elkeverjük. Egy nagy keverőtálban elektromos kézi habverővel felverjük a tojásfehérjét. Amikor már habos, de még nem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét (2,5 dkg). Tovább verjük, amíg szép fényes, sűrű lesz, és olyan kemény, hogy ha a fejünk fölött megfordítjuk az edényt, nem esik ki belőle (csak óvatosan a próbával!). A hab egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, és határozott mozdulatokkal elkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Ekkor hozzáadjuk a többi habot, de azt már csak óvatosan forgatjuk bele. Sütőpapírból akkora kört vágunk, ami befedi egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját. Kivajazzuk, a papírt beleragasztjuk. Beleöntjük a masszát. 180 fokon 20 percig sütjük. Egy perccel sem tovább. Ekkor még kissé lágynak tűnhet, de ez így van rendjén, a hűlés során is még szilárdul. Lehűtjük, langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk hozzá tejszínhabot, fagylaltot, gyümölcsöket stb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.