chili&vanília

Cukkinicunami  

Gasztro

Csuszatészta fokhagymás, csilis cukkinivel

Mi legyen a temérdek cukkinivel? Minden nyáron rendszeresen felmerülő dilemma, főleg azoknál, akik maguk termelik, a kertekben nő ugyanis, mint az őrült. Most van az első felvonás, a második majd augusztusban jön. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Aki saját kertben termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül terem. A szokásos nyári kérdés tehát ebben az időszakban különösen aktuális: milyen ételt készítsünk belőle?

Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk, azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele. A leves és főzelék minden zöldségre megoldás – egy lestyános, kapros csorbaleves rengeteg kockázott cukkinit elnyel, tökfőzelékhez hasonlóan készítve pedig remek, hideg egytálétel. A kovászolásával is kísérletezzünk bátran, ugyanaz a technika, mint az uborka esetében. Lereszelve készülhetnek vele tócsnik, palacsinták, lassan, rengeteg fokhagymával párolva pizza- és tésztafeltétek, nyersen cukkinitzatziki vagy tejfölös „uborkasaláta”, sőt a répatorta mintájára puha, szaftos sütemény. Az alábbi receptben pedig tészta feltéteként ajánlom, rengeteg új fokhagymával, csilivel, zsályával, esetleg kolbászmorzsával.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk