étel, hordó

Darshan

  • ételhordó
  • 2016. május 28.

Gasztro

Közvetlenül a rendszerváltás után a Mikszáth tér és a Krúdy Gyula utca volt a bulinegyed. A Tilos az Á mellett még két-három hely futott, kinyitottak, bezártak, megint kinyitottak más néven. De miután a Tilos is bezárt (1995-ben), azonnal legendássá vált a környék – ma már nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért. Azt pedig végképp lehetetlen, hogy miért gondolták egyesek a kilencvenes évek végén, hogy rekonstruálni lehet a tíz évvel korábbi állapotokat. Merthogy 1998 táján ez volt a szándéka a helyi vendéglátóiparnak. Ma már persze ez is történelem, s lefogadnánk, hogy az ezredforduló után létesült kávézók, bisztrók és kifőzdék embereinek, akik azóta kellemes környékké alakították a területet, eszükbe nem jutna visszahozni a nyolcvanas évek végét. Sőt szinte biztosra vesszük, hogy a mostani közönségnek a Tilos az Á hallatán csakis a Micimackó ugrik be. Most mégis jó okunk van ezt a köztes időszakot emlegetni. Előkerült ugyanis egy 18 évvel ezelőtt készült cikk (lásd: Közösségi ház, Magyar Narancs, 1998. december 17.) az akkor nyílt, „zászlóshajónak” szánt Darshanról, amely – és ez benne a fantasztikus – ma is ugyanazzal a névvel és külsővel várja vendégeit. 1998-ban ezt írtuk: „A délutáni pangás idején ki itt belép, nagy-nagy kávészürcsölések, világmegváltások, cigizések tanúja lehet, elborulhat, jegyzetelhet, pasziánszozhat. És ha már tényleg nincs jobb dolga, étkezhet. De csak akkor.” Nos, 18 év elteltével ennél már csak az árak hihetetlenebbek: erőleves tojással 190 Ft, csevapcsicsa 500 Ft, csilis csirkemellcsíkok 650 Ft… Ne felejtsük: ez akkor drága helynek számított! És most?

Ahogy írtuk, már lassan két évtized elteltével sem változott semmi, legalábbis ami a külsőségeket illeti. De a hozzáállás teljesen más, a keleti hangulatot árasztó kulisszák ellenére is inkább kisvendéglőként működik ma a Darshan heti menüvel, pizzával. A magyaros krumplilevest (300 Ft) a kedvezményes – 12–17 óra között érvényes – ajánlatok közül választjuk, semmi különös, van benne egy darab kolbászkarika is. A kis margherita pizza (910 Ft) pontosan olyan, amilyet a futár hoz, de a roston sült csirkemell grillezett barackkal, füstölt gomolyával (2790 Ft) teljesen rendben van, már ami a húst illeti. A feltétekről sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt: a „grillezett barack” meleg befőttet jelent, a gomolyát tofunak is kinevezhetnék. Viszont nagyon klassz rizst kapunk mellé. Darshan nagyi palacsintája (820 Ft) legfeljebb nevében különleges: túróval és a csirkéről ismerős forró barackkal töltötték meg. Ettünk már jobbat – meg rosszabbat is.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.