Tartalom

(2016-04-28)

Snoblesse
Publicisztika

Gábor György

Publicisztika

Isten országa és az ország istene

Miért támadják Orbán Gáspárt kitárulkozásáért?

Erős érzelmeket váltott ki a minap Orbán Gáspár, aki harmadmagával a szélesebb nyilvánosság előtt vallott hitéről, Isten megtapasztalásának élményéről, s az érdeklődőket egy Felház nevű felekezetközi keresztény gyülekezet rendezvényére invitálta.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egérút

A radikális-mérsékelt dialektika boncolgatása a három Jobbik-alelnök kipreparálásáról szóló történet e pontján terméketlennek tűnik, lévén senki nem érti, maguk az érintettek sem, hogy mi lenne a mértékegység ezen a skálán.

A szerk.

A szerk.

Április 4-ről szóljon az ének!

„Jó napot, elvtársak! Erőt, egészséget, vezérezredes elvtárs! Üdvözlöm önöket hazánk felszabadulásának 20. évfordulóján! Hajrá! Hajrá!”

A szerk.

A szerk.

A rohanó frakció

A 2010-es kormányváltás után a jogállamiság lebontása, az ország demokratikus közrendjének fölforgatása, a brutális klientúraépítés viszonylag gyorsan kitermelte az újságírás új műfaját, a parlamenti elrohanóst.

Nekrológ

Nekrológ

Az utolsó csillagharcos

Prince (1958–2016)

Április 21-én, 57 éves korában váratlanul elhunyt a nyugati poptörténet egyik legnagyobb tehetsége. Zenéje, pályája és személyisége egyaránt megismételhetetlen.

Külpol

Interjú

Külpol

„Nevet adni az áldozatoknak”

Reed Brody ügyvéd, a diktátorvadász

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet főállású diktátorvadásza, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy bíróság elé állítsa a saját népüket sanyargató vezetőket. Legfrissebb skalpja Hissène Habré, Csád egykori diktátora, aki éppen Szenegálban felel bűntetteiért. Szárnybontogatásáról, forradalmi hevületről, az áldozatok szerepvállalásáról és a diktátorok természetéről beszéltünk vele.

Belpol

Így asszisztált a kopaszbotrányhoz a választási bizottság

Belpol

A rektor, a vadász meg a többiek

A boltzáras népszavazás körüli botrányok a Nemzeti Választási Bizottság ténykedésére is felhívták a figyelmet. A választások tisztasága felett őrködő testületbe a Fidesz–KDNP 2022-ig bebetonozta a saját embereit.

Tébolyult pénzszórás az MNB alapítványainál

Belpol

Egymás közt

Lényegében semmi nincs rendben a Matolcsy-féle MNB alapítványai körül: kérdéses a törvényes alap, a felépített intézményrendszer, a közreműködő személyek köre, a befektetések jellege, és persze a pénzek elköltése. Letaglózó, hogy hová süllyedt a Magyar Nemzeti Bank.

Film

Film

Film

A halott óramű

Madarász Isti: Hurok

Ahányszor készül egy virtigli műfaji film Magyarországon, mindjárt mindenki azon kezd lamentálni, hogy miért nincs több, és amik vannak, azok miért olyanok, amilyenek. Az mindenképpen igaz, hogy a zsánerfilmnek (különösen bizonyos zsánereknek) nincs kiforrott hagyománya a magyar filmkészítésben.

Színház

Színház

Színház

Gyógyító hatás

PanoDráma: Nincs sírás, nincs semmi

„Ez a színházi este felvilágosításul és bátorításul kíván szolgálni” – írják a sajtóanyagban. Bármivel folytathatnák a mondatot, már nyerésre állunk, hisz legalább tetten érhető szándék van. Én valahogy így fejezném be: az előadás meghalni tanít, és erre a tudásra nagy szükség van.

Könyv

Könyv

Könyv

Láthatatlan könyvek

A Janus Pannonius-díjasok köteteiről

Az utóbbi időben számos cikk, vita és workshop foglalkozott itthon a költészetfordítás problémájával, közelebbről azzal, hogy a fordított líra kiveszni látszik a hazai irodalmi és könyves piacról; a kiadók irtóznak tőle, a fordítók egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy versekkel szöszöljenek napokig, hetekig, a sporadikus folyóirat-publikációkból meg nem áll össze egységes kép a nemzetközi líra trendjeiről.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Másnaposok

Roma érdekvédelem a Lánchíd Rádióban

„Őszinte és szükséges tabudöntögetés a hazai cigány közösségek és a többségi társadalom közös jövőjéről.”

Zene
Képzőművészet

Doboviczki Attila T.

Képzőművészet

Ha nem látom, nem fáj

Mi a baj a Zsolnay Negyed galériájával?

A pécsi Zsolnay Negyed m21 nevű galériájának programjairól vitát kezdeményezni eleve kudarcra ítélt vállalkozásnak tűnhet. Most mégis teszek egy kísérletet.

Gasztro
Riport
Lokál

Kiállítás

Lokál

Épít, művel, kiröhög

Vízizrí, Munkáskultúra a Duna partján, Kassák Múzeum

Amikor a Magyar Szociáldemokrata Párt 1948 nyarán egyesült a kommunistákkal, nemcsak a jelenéről és a jövőjéről, de a múltjáról is lemondott.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Súlyosabb, mint a hirosimai”

Cserháti András műszaki főszakértő, reaktorfizikus a csernobili katasztrófáról

Mit tudhatott egy magyar szakember a Csernobilban történtekről? Hogyan működött a kommunikáció kifelé és befelé, hogyan került jelentése a párt első titkárának asztalára, hogyan győzték meg a szovjetek a világot – erről beszélt nekünk a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke, akivel egy évfordulós mini konferenciát követően találkoztunk.

Tévétorrent