chili&vanília

Piros, retek, sütve

Gasztro

A piac látványa is bizonyítja: megérkezett a tavasz. A spárga a következő hetekben a legfinomabb, megjelent a rebarbara, és egyre több a harsogó, zsenge primőr. A színkavalkádból kitűnik a sok élénkpiros retekcsokor. A retek inkább csak mellékesen kerül a kosárba – majd elfogy a szendvics mellé, vagy jó lesz a salátába. Nem fantáziálunk róla, nem költünk hozzá recepteket. Pedig Franciaországban óriási kultusza van a zsenge tavaszi – hosszúkás – reteknek, ne lepődjünk meg, ha elegáns éttermekben előételnek kapjuk! Kitűnő vaj és só érkezik mellé, csak mártogatni kell. A kortárs konyhákon itthon is gyakran bevetik a séfek. Színe és formája miatt szépen használható. Sokszor savanyítják (az ecetes oldattól szép rózsaszínűre vált az árnyalata), vajban párolják, vagy a nemzetközi trendekkel összhangban kimchit, azaz koreai kovászolt, csípős savanyúságot készítenek belőle.

A kicsi pirostól a nagy feketéig többféle változata ismert. Hosszúkás, fehér változatát, a daikont (jégcsapretek) a keleti konyha sokat használja: savanyúként, díszítésnek, de húsos ételekben főzve is. A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt kerül rá, kiváló vacsora. Levele levesként vagy pesztóként lehengerlő. A legmeglepőbb és legemlékezetesebb azonban úgy lesz, ha sütőben megsütjük. Ezzel az eljárással a retek édesebb lesz, kesernyés, csípős ízjegyeit elveszíti. Színe kissé tompul, de megmarad. Csodás köret sült csirke mellé, vagy csak úgy magában, fokhagymás-tahinis joghurttal. Sülhet egyedül vagy más zöldségek társaságában, például félbevágott, apró szemű újburgonyával, édesköménnyel. A sült zöldségeket aztán meglocsoljuk némi citromos, barnított vajjal, és megszórjuk friss kaporral – világbajnok!

Így készül a sült retek.

 

1. A retket mossuk meg, és a szárát vágjuk le, de úgy, hogy néhány centit hagyjunk rajta, az ropogósra, finomra sül, és látványos. Fejenként egy csokor retket számolunk.

 

2. Konyhai papírtörlővel alaposan szárítsuk meg, a nagyobb gumókat vágjuk félbe vagy negyedbe, a kisebbek maradhatnak egészben.

 

3. Uzsonnázótasakban forgassuk össze olívaolajjal, sóval és borssal.

 

4. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A retket szórjuk egy tepsire, majd tegyük a sütőbe. Kb. 12-15 perc alatt sül meg, mérettől függően.

 

5. Adjuk köretként, vagy keverjük salátákba. A képen például zöld levelekkel, fürjtojással, koktélparadicsommal, tahinivel kikevert joghurttal és zaatar fűszerkeverékkel párosítottam.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk