chili&vanília

Piros, retek, sütve

Gasztro

A piac látványa is bizonyítja: megérkezett a tavasz. A spárga a következő hetekben a legfinomabb, megjelent a rebarbara, és egyre több a harsogó, zsenge primőr. A színkavalkádból kitűnik a sok élénkpiros retekcsokor. A retek inkább csak mellékesen kerül a kosárba – majd elfogy a szendvics mellé, vagy jó lesz a salátába. Nem fantáziálunk róla, nem költünk hozzá recepteket. Pedig Franciaországban óriási kultusza van a zsenge tavaszi – hosszúkás – reteknek, ne lepődjünk meg, ha elegáns éttermekben előételnek kapjuk! Kitűnő vaj és só érkezik mellé, csak mártogatni kell. A kortárs konyhákon itthon is gyakran bevetik a séfek. Színe és formája miatt szépen használható. Sokszor savanyítják (az ecetes oldattól szép rózsaszínűre vált az árnyalata), vajban párolják, vagy a nemzetközi trendekkel összhangban kimchit, azaz koreai kovászolt, csípős savanyúságot készítenek belőle.

A kicsi pirostól a nagy feketéig többféle változata ismert. Hosszúkás, fehér változatát, a daikont (jégcsapretek) a keleti konyha sokat használja: savanyúként, díszítésnek, de húsos ételekben főzve is. A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt kerül rá, kiváló vacsora. Levele levesként vagy pesztóként lehengerlő. A legmeglepőbb és legemlékezetesebb azonban úgy lesz, ha sütőben megsütjük. Ezzel az eljárással a retek édesebb lesz, kesernyés, csípős ízjegyeit elveszíti. Színe kissé tompul, de megmarad. Csodás köret sült csirke mellé, vagy csak úgy magában, fokhagymás-tahinis joghurttal. Sülhet egyedül vagy más zöldségek társaságában, például félbevágott, apró szemű újburgonyával, édesköménnyel. A sült zöldségeket aztán meglocsoljuk némi citromos, barnított vajjal, és megszórjuk friss kaporral – világbajnok!

Így készül a sült retek.

 

1. A retket mossuk meg, és a szárát vágjuk le, de úgy, hogy néhány centit hagyjunk rajta, az ropogósra, finomra sül, és látványos. Fejenként egy csokor retket számolunk.

 

2. Konyhai papírtörlővel alaposan szárítsuk meg, a nagyobb gumókat vágjuk félbe vagy negyedbe, a kisebbek maradhatnak egészben.

 

3. Uzsonnázótasakban forgassuk össze olívaolajjal, sóval és borssal.

 

4. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A retket szórjuk egy tepsire, majd tegyük a sütőbe. Kb. 12-15 perc alatt sül meg, mérettől függően.

 

5. Adjuk köretként, vagy keverjük salátákba. A képen például zöld levelekkel, fürjtojással, koktélparadicsommal, tahinivel kikevert joghurttal és zaatar fűszerkeverékkel párosítottam.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.