kertész lesek

Detto

  • kertész lesek
  • 2015. július 25.

Gasztro

Először azt gondoltuk Máriaremetéről, hogy itt a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó zarándokok száma és ötpercenként indul a körmenet, de elég hamar kiderült, hogy van itt más egyéb. Nem is feltétlenül az olyan bűbájos nevű kirándulócélpontokra gondolunk, mint a Kakukkhegy, a Muflonitató vagy a Disznó-fertő (persze azokra is), inkább arra, hogy idefent milyen magasan tanyázik az életszínvonal, és csak olykor-olykor érezhető a falusias légkör. Mindenütt hatalmas házak és hatalmas kocsik. A hatalmas kerítések láttán elképzeljük, ahogy odabent hatalmas kutyák és nagy hatalmú portások dolgoznak. De az is különös, hogy van itt egy olyan – viszonylag hosszú és széles – utca, amit József Attila útjának neveznek. Pont itt, ahol nemcsak szeretnének egyszer libasültet enni, de mindennap háromszor ehetnek, ha épp erre vágynak?

Ezek után ne csodálkozzanak, hogy a Detto bistrót (Bp. II., József Attila útja 68.) valami rongyrázós, parvenü helynek képzeltük, ahol borlovagok és sajthuszárok nyergelik fel a lóvá tett csúcsgasztronómiát. És mekkorát tévedtünk! Elsőre észre sem vettük, simán elmentünk mellette, de másodjára is inkább egy olyan mini közértre emlékeztetett, ahol vásárlás után ki lehet ülni, meginni az automata kávét, és titokban valami kisüvegest is. De azért itt, a kerítésen belül rózsabokor és terített asztal fogad, és ami még fontosabb, családias légkör. Ennek ellenére nem a nagyi receptkönyvéből vannak „felejthetetlen” tételek, inkább a Kazinczy utcából – ebbe még senki nem halt bele. És különben is! A hideg kovászosuborka-leves (890 Ft) tényleg a legjobb nyitány a kánikulai alkonyatban. A fehérboros, garnélás tészta (2390 Ft) is tipikus nyári fogás, kiváló olívaolajjal és rukkolával feldobva. Azt is bírjuk, hogy a vegaburgerbe (1990 Ft) nemes egyszerűséggel egy darab grillezett camembert-t tettek, ami a friss zöldségekkel, a kiváló zsömlében pláne sokkal vállalhatóbb, mint az ilyenkor szokásos szójás álfasírt. A legnagyobb örömet azonban a görög csirkemell (2290 Ft) okozza: első osztályú hús, osztályon felüli fűszerezés, és persze megint csak friss zöldségek. Ráadásul – ahogy a burgernél is – adnak mellé abból a házi chipsből, amely kinézetre ugyan emlékeztet a zacskós kiszerelésre, de megbocsáthatatlan bűn lenne összehasonlítani azzal.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.