chili&vanília

Édes rózsám

Gasztro

Az ókori görögök számára a rózsa a szerelem, a szépség és a boldogság szimbóluma volt. A rómaiak Vénusszal, a szerelem istennőjével kapcsolták össze a virágot, és a borukat rózsaszirommal illatosították. A legnagyobb kultusza azonban a perzsáknál volt, ők termelték elsőként, már kétezer évvel ezelőtt nagyobb mennyiségben, ma is széles körű a felhasználása. A rózsavíz feltalálása a híres, 10. századi perzsa származású polihisztor – orvos, költő, fizikus –, Avicenna nevéhez fűződik. Európában a keresztesek, majd az oszmán-törökök terjesztették el a rózsavíz használatát, a török konyhában ma is gyakori, leginkább süteményekben, desszertekben, például a zselészerű, porcukorral borított lokumban. A legjobb minőségű rózsavíz gőzlepárlásos eljárással készül, amely során nagy mennyiségű rózsaszirmot kezelnek. A perzsa, a közel-keleti, a török és az indiai konyhában a mai napig az egyik legfontosabb alapanyag. Hagyományosan édességekben, tejberizsben, baklavában jelenik meg, de édes italokban is gyakori. Malajziában a ramadáni böjt megtörésekor és esküvőkön rózsasziruppal ízesített, hideg tejet, ún. bandungot fogyasztanak, Indiában pedig népszerű desszert például a falooda, a rózsás tejbe kevert, apróra tört cérnametélt, de joghurtos lassi italokba is keverik. Sós ételben sem elképzelhetetlen, Anissa Helou libanoni szakácsnő a fűszeres báránysültet marinálta tamarindlébe és rózsavízbe. Egyetlen titka, hogy óvatosan, finoman kell vele bánni a konyhában, különben azonnal pacsulivá válik az egész étel, és érthetővé válik a rózsavízzel szembeni ódzkodás. Mindössze néhány csepp elegendő például egy tejberizsbe, illetve egy diós vagy almás pite mellé kínált, lágyan felvert tejszínhabba. Persze rózsavíz és rózsavíz között is hatalmas a különbség, az arab fűszereseknél kapható üvegek többnyire szintetikus rózsavizek, azaz valódi rózsát nem sokat láttak. (Az itthoni kínálatból a Culinarisban kapható, libanoni családi gazdaságban készülő Mymouné márka a legmagasabb minőségű.) Ha krémbe, italba keverjük, akkor bontakozik ki leginkább a virágos, illatos jellege, ha süteményekben sütjük, akkor egy kerek, bódító, vaníliás édességgé tompul.

 

Ropogós ostyakorong rózsaszirommal

Hozzávalók (16–20 darabhoz)

 

5 dkg átszitált liszt

5 dkg átszitált porcukor

5 dkg olvasztott vaj

5 dkg (két kicsi) tojásfehérje

1 kávéskanál rózsavíz

csipet só

1 kávéskanál szárított rózsaszirom

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra (alul/felül üzemmód). Teljesen simára keverjük az összes hozzávalót, a rózsaszirom kivételével. Sütőlapra szilikonlapot vagy sütőpapírt helyezünk. A masszából egy-egy teáskanállal kb. 7 centi átmérőjű köröket kenünk a lapra (ha nagyon szabályosakat szeretnénk, készíthetünk hozzá sablont), majd meghintjük a szárított rózsaszirommal. 12 percig sütjük (két fordulóban kell majd sütni). Ha azonnal levesszük a lapról (vékony, hosszú tortakenővel), amikor még forró, akkor még formázhatjuk is (pl. sodrófára hajlítva), vagy lapos, kerek korongnak hagyjuk meg. Kihűtjük, és légmentesen zárható dobozban tároljuk, akár egy héttel előre is elkészíthető, szépen eláll, és ropogós marad. Magában, kávé vagy tea mellé is kínálhatjuk, de szenzációs mascarponés, tejszínes krémek, pudingok, panna cották, fagylaltok mellé.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.