étel, hordó

Egykettő

  • ételhordó
  • 2014. január 12.

Gasztro

Mi gyorséttermet neveznénk így, mert különben a kenyereslánynak mond ilyet a főpincér. De mivel kenyereslányok ma már nem mozognak a hazai vendéglátásban, az Egykettő bármi lehet. Például nagy képernyős készülék a belváros közepén, a Centrállal szemben, az Ybl-palotában.

Azt írják magukról, hogy "aki szereti a hazai kézműves borokat, söröket és a fröccsöt, a modern magyar gasztronómiát, és napjaink elektronikus zenei világának minőségi oldalát", oda jár. Meg azt, hogy "igazi kiindulópontja és starthelye lett az éjszakáknak".

false

 

Fotó: étel, hordó

Kétszintes a hely, és pénteken, késő délután alig van szabad asztal, cserébe "napjaink elektronikus zenei világának minőségi oldalától" megkímélnek. (Hál' istennek a vacaktól is.) Az étlapot úgy rakták össze, hogy minden fogáshoz ajánlanak bort, házi sört. Ha jól emlékszünk, nem fordul elő kétszer ugyanaz a márka.

A füstölt pisztránggal beígért sütőtökkrémleves (890 Ft) kellemes nyitány. Jót tesz neki a hal, ezért még kellemesebb volna, ha nemcsak egy apró jótevővel találkoznánk. De talán épp maradunk a vizekben. A hal neve: fogas roston céklával és diós feketegyökérrel (3890 Ft), de ha valaki ezt a tányéron látottak alapján is ugyanilyen magabiztossággal jelentené ki, azt meghívnánk egy talicska málnaszörpre - látványra teljesen eltér a bennünk élő fogas roston képétől, inkább valamiféle vörös-fehér installációnak gondolnánk. Amiért persze a cékla a felelős, no és a feketegyökér - a "téli spárga" -, aminek tányéron már illik fehérnek lenni. Mindenesetre a furcsa külső más hozzáállást kíván, ezt a halat (mármint ezt a filévarázslatot) sokkal kevésbé macerás elfogyasztani, mint a tradicionális változatot. Mindez mit sem von le élvezeti értékéből - épp ellenkezőleg!

Egy ilyen fogas után nem okoz különösebb megrázkódtatást, hogy a rakott krumpli házi kolbásszal és tejfölhabbal (1690 Ft) leginkább egy osztrák almás pitére emlékeztet "mit schlag". Az íze viszont pontosan olyan, mintha a nagymama sütötte-főzte volna: a krumpli omlik, a kolbász odacsap, a tejföl nélkülözhetetlen. Viszont az étlapon hozzá tartozó, a fóti sörfőzdéből származó Zwicklből (850 Ft/fél liter) csak annyi maradt meg, hogy csatos üvegben hozták.

Desszertnek a piros mogyorós narancslekvárral fantázianevű (1100 Ft) édességet választjuk, ami a retrózás alapjának számító csoki házi változata. Annyival jobb is, bár a narancslekvárt kis túlzásnak éreztük.

Figyelmébe ajánljuk