Tartalom

(2013-12-12)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Ki jön a házamba? - Mónosbél és gyermekotthona

A közelmúltban Szilvásvárad falugyűlése elutasította a bélapátfalvai szociális otthonból családi házas környezetbe kiköltöztetni szándékozott szociális gondozottak fogadását. Bélapátfalva másik szomszédja, Mónosbél viszont kitörési lehetőséget lát az ilyen szociális programokban. Ez nem független az évtizedek óta ott működő gyermekotthontól.

Snoblesse

Snoblesse

"A tánc örök"

A Frenák Pál Társulat három napon át vizsgálja a nemek szerepét, vagyis műsoron a Fiúk. Feicht Zoltán táncossal beszélgettünk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A szükséges mértékű együttműködésről

A Magyar Országgyűlés a nagy kapkodásban elfelejtett érvényt szerezni az Alkotmánybíróság (AB) hónapokkal ezelőtti döntésének, és nem állította vissza Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének (MET) - és a többi érintett gyülekezetnek - jogtalanul elvett egyházi jogállását. Iványiék, ezért vagy másért, nem is kaptak a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV) technikai számot, amelyre az egyszázalékos személyi jövedelemadó-felajánlások fogadásához lenne szükség.

A szerk.

A szerk.

Nem tetszik valami?

"Korrekt ajánlat a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének" - mondta Gulyás Gergely az Országházban kedden, amikor az új házszabályt, az országgyűlési törvény módosítását kívánta előterjesztőként lenyomni a tisztelt egybegyűltek, illetve a haza torkán.

A szerk.

A szerk.

Nem osztható

Nem túl nagyralátó várakozás, de a legtöbb, amit a kijevi demonstrációk kimenetelétől most remélhetünk, hogy nem lesznek utcai harcok, senki nem hal meg, és senkit nem fognak elverni megint a rohamrendőrök úgy, ahogy november 29-én tették az egyetemistákkal.

Publicisztika

Hammer Ferenc

Publicisztika

Az erősebb kutya dala – A Teczár-ügy és a nyilvánosság természetének átalakulása

November végén a nemek egyenjogúsága lett az egyik forró téma a magyar nyilvánosságban. Sajnálatos módon ennek az volt az ára, hogy a témát feldobó Teczár Szilárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája, szociológia szakos egyetemi hallgató (és lapunk munkatársa - a szerk.) pár hétig az első számú közellenség lett a magyar nyelvű neten, illetve médiában.

Publicisztika

A múlt velük kezdődik – A Nemzeti Emlékezet Bizottságról

Egyik ámulatból a másikba esik az ember: a bíróság politikai múltjára tekintettel helybenhagyja Nyers Rezső nyugdíjpótlék-megvonását, eközben Áder János Pozsgay Imrét díszvacsoráztatja, Navracsics Tibor pedig a kommunista múlt egyszer és mindenkorra szóló feltárásáról nyújt be törvényjavaslatot.

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Egotrip

Ötödik számla - Nincs egy jó dugó

Harmadik fröccsöm kortyolgatva, már éppen belekezdenék a Magyar Mámor történetét összefoglaló, ügydöntő előadás-sorozatom következő szakaszába, amikor a kocsma mélyén terpeszkedő zsírfoltos asztal mögül egy ősz haját copfban összefogó, táltoskülsejű, szemüveges, kackiás nemezkalapot viselő férfi emelkedik, és bizonytalan üvegléptekkel elindul a mellékhelyiség felé, miközben járását hetykén cáfoló hangon veti oda a kiszolgálásomra siető Fizetőpincér arcába: - Magyar bort ide, csakis magyarat, kocsmáros, mert magyar vagyok, végzetesen magyar!

Belpol

Interjú

Belpol

"Kisszerű politikai üzenet volt"

Holló András volt alkotmánybíró a kétharmados törvényekről

Kormányzásának jogi termékeit újabb és újabb kétharmados szabályokkal, az alkotmány sorozatos változtatásával kívánja bebetonozni a jelenlegi hatalom - például így akar "alkotmányos védelmet" adni a rezsicsökkentésnek is. Az Alkotmánybíróság egykori elnökével, Holló Andrással a kétharmados törvények világáról és a jogállami kultúráról beszélgettünk.

Belpol

Ez fix! - Volt közjogi méltóságok nyugdíjai

Egy törvényhozási malőr miatt jelenleg tizenkét volt közjogi méltóság részesül "elnöki nyugdíjban", függetlenül attól, hogy 300 vagy 3000 napot töltött egykor a hivatalában. Mindez összesen évi 180 millió forintjába kerül az adófizetőknek.

Belpol

A pártelnök emberei – Feszültség az MSZP-ben

Október utolsó hetei óta krízishangulat uralkodik az MSZP-ben, de a közvélekedéssel ellentétben nem a bajai videobotrány miatt. A növekvő feszültség oka a kongresszuson elfogadott országos lista, amelyről lemaradtak korábban lehagyhatatlannak gondolt nevek. Megnéztük, kik lesznek az új MSZP-frakció erős emberei.

Külpol

Válság Thaiföldön

Külpol

Merre lejt a pálya?

Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnöknek immár valóban nincs több tere újabb engedményekre. Nincs hová hátrálnia az ellenzéki követelések elől. De ez távolról sem jelenti a hetek óta tüntetők győzelmét, azt pedig még kevésbé, hogy igazuk volna.

Könyv

Folyóirat

Könyv

Múltunk 2013/3.

Nem csak emlékezetpolitikai okokból fontos a közelmúlt kelet-európai történelmének feldolgozása, és amúgy sem érdektelen áttekinteni, hogyan vélekednek a kutatók arról, amit a publicisztikák és napirend előtti felszólalások néhány mondatban szoktak elintézni.

Könyv

Könyv

A barlang mint templom és rendelő

Varga Mátyás: hajnali 3

Pannonhalma - a sebhelyem. Ha versben szólhatnék Varga Mátyás legújabb, ízléses kiállítású verseskötetéről, evvel kezdeném, két okból is.

Könyv

"A nemzeti szellem megtestesítője" – Moldova György pályaképe II.

"Az én számomra viszont 1990 'anus mirabilis'-szé, csodálni való végbélnyílássá változott... a bukott rendszer csatlósai közé soroltak. (...) Többé-kevésbé biztosra vehettem, hogy írói-közéleti pályafutásom véget ért. (...) ...egyszerűen leírtak, szalonképtelenné váltam." Ez olvasható Az utolsó töltény hetedik kötetében.

Film

Film

Film

Csillaghercegnő

Van, amikor a kevesebb több. Még akkor is, ha a kilencvenes évek elején érezzük magunkat, mert a beszélő állatokból hiányzik a CGI. Még akkor is, ha minduntalan a kínos élő szereplős fantáziamesék (A legenda, A végtelen történet vagy a Fantagiro) képi világa köszönt ránk.

Animációs film

Film

Jégvarázs

A túláradó, ám kétségtelenül hatásos giccs már elavult, ezért az alkotók mindenféle körmönfont módszerekkel igyekeznek tompítani a kiszámítható cselekmény és a gátlástalan hatásvadászat okozta csömört.

tévésmaci

Film

Hangya, a szekérre!

Amikor Sztupa és Troché söröztek, csajoztak is, törvényszerűen. Bár az első körben nyilván pasizniuk kellett volna, hisz amíg a Kígyó utcából a Batthyány térig eljutottak, metróval, öcsém, csak férfiak szólították le őket, de azok váratlan sűrűséggel. Váratlan, nem váratlan, ezen lehetne tépelődni, mert az úgy volt, hogy szereztek húsz dollárt. Ez egyfelől nagy pénznek számított, a krakkói Pewexben már Levi'st lehetett kapni érte, másfelől kicsi, mert a Kígyó utcai Intertouristban nem árusítottak farmernadrágot, viszont a dobozos sört volt pofájuk egy dollárért adni, ami már akkor is pimaszságnak tűnt (a trójai háború előtti korokban járunk egy távolodó galaxisban).

Zene

Koncert

Zene

Honky + Peter Pan Speedrock

A barátságtalan hétfő esti időpont ellenére egészen kiváló ötlet volt az R33 rendezvénysorozatába, a 100-as Klubba illeszteni ezt a koncertet. A helyszín megközelítése ugyan cseppet sem megnyugtató - az R33-hoz a Blair Witch Projectet idéző parkon, valamint egy használaton kívüli vágóhídon keresztül lehet eljutni -, viszont a Soroksári úton lévő épületegyüttes mintha rálépett volna arra az útra, ami a bécsi Arena felé tart: a belvárosból is relatíve könnyen elérhető placcon egyre több koncerthelyszín található, ám a környezetnek köszönhetően vélhetően nem sok nyugdíjas fog panaszkodni a hangos zene miatt.

Koncert

Zene

Lydia Lunch

Lydia Lunch nem alkuszik. A harminc évvel ezelőtti New York-i noise-színtér legfeketébb boszorkányának bizonyára számos lehetősége lett volna az elmúlt tíz-tizenöt év során arra, hogy aprópénzre váltsa jelentős hírnevét, de őt persze egészen másfajta fából faragták.

mi a kotta?

Zene

Ötből kettő

"Vígoperát írni nem hiszem, hogy megterhelő lenne. A tragédiát ténylegesen megszenvedi, aki írja; az ember gondolatai egy fájdalmas sugallat hatása alatt állnak, amely betegesen túlfeszíti az idegeket. De a vígjátékban lévő tréfa és kacagás felvidítja az elmét és a testet. 'Egy mosoly hozzátesz egy szálat az élet fonalához.' [...] Ön egész életében vágyott egy jó vígoperai témára: ez arra mutat, hogy a nemes veretű komédia művészi vénája virtuálisan megvan Önben.

Interaktív

Interjú

Interaktív

A jól hangolt televízió

Christophe Winckel, a Mezzo igazgatója

A francia Mezzo televízió klasszikus zenét, dzsesszt, világzenét és táncot kínál, 24 órában. Programjuk 43 országban fogható, nálunk 330 ezer előfizető számára elérhető. A csatorna összesen egytucatnyi munkatárssal működik, és prosperál.

Színház

Tánc

Színház

Marie Chouinard és társulata

Marie Chouinard és társulata ismét Budapesten járt, ezúttal két rövidebb mesterművel. A Mozgások Henri Michaux, a szürrealista belga költő és festő tusrajzait veszi alapul, a Gymnopédies pedig Eric Satie azonos című zongoraművére született. Michaux 1951-ben megjelent kötetének tusrajzaitól inspirálva először szólótáncot, majd - mind a 64 kalligrafikus ábrát felhasználva - az egész társulatnak írt darabot a Chouinard.

Színház

Színház

"Hazádból, hogyha még bírod"

Illaberek

Elég sok irányba indulhat el, aki ki akar vándorolni az országból, és az is, aki erről színházi előadást akar csinálni. Megír(at)hat egy családtörténetet, közösségi vagy személyes élményt, monológot, vagy végezhet dokumentarista kutatásokat, és kínálhatja a nézőnek a valóság bizonyosságát, ha már a valóság megismerhetetlen.

Az újranyitott Erkel Színház

Színház

Több mint népopera

Erkel Ferenc születésnapján, a most kreált magyar opera napján, november 7-én ünnepélyes gálával debütált az Erkel Színház. Az épület az utolsó pillanatban, sőt az után készült el, de a felújítás történetében ez cseppet sem szokatlan, inkább visszatérő mozzanat.

Képzőművészet
Lokál

Árverés

Lokál

Cigi, pornó, Márai

Bortnyik Sándor műve, a Magyar Szivarkapapír- és Szivarkahüvelygyár Rt. egy hajdani plakátja, annak is egy kissé megfakult, a Központi Antikvárium bejáratára kiragasztott fénymásolata indított arra minket, hogy saját szemünkkel is meggyőződjünk róla, milyen az, amikor gazdát cserél egy félmillióért meghirdetett poszter.

Tudomány

Interjú

Tudomány

"Saját bennszülöttemmé váltam"

Marc Augé etnológus, antropológus

A francia társadalomtudós két könyve magyarországi megjelenése kapcsán járt Budapesten, és többek között részt vett a Francia Intézetben egy pódiumbeszélgetésen hatalom és tudomány viszonyáról. Ezt követően válaszolt kérdéseinkre.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Egykettő

Mi gyorséttermet neveznénk így, mert különben a kenyereslánynak mond ilyet a főpincér. De mivel kenyereslányok ma már nem mozognak a hazai vendéglátásban, az Egykettő bármi lehet. Például nagy képernyős készülék a belváros közepén, a Centrállal szemben, az Ybl-palotában.

chili&vanília

Gasztro

Pain d'épices

Bemutatom a franciák egyik legbriliánsabb találmányát: pain d'épices, vagyis fűszeres kenyér. A klasszikus péksütemény valahol félúton helyezkedik el egy puha mézeskalács és egy rozsos kenyér között, funkcióját tekintve is sokoldalú, hiszen nemcsak lekvárokkal kínálják, hanem libamájpástétommal is.

Sport
Riport

Riport

"Erkölcsileg lezüllöttek" – Gyilkosság a Rákos-pataknál II.

1963. február 14-én egy ötvenöt éves férfi holtteste került elő a Rákos-patakból, a rendőrség két héttel később őrizetbe vette az áldozat feleségét, albérlőjüket, annak fiát és barátnőjét, akik azonnal beismerték, hogy ők ölték meg a férfit. Az ügyész a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérte, az enyhítő körülményeket nem vették figyelembe, azt annál inkább, hogy a nők homoszexuálisok. Cikkünk második része.

Tévétorrent