chili&vanília

Pain d'épices

 • chili&vanília
 • 2014.01.12 14:12

Gasztro

Bemutatom a franciák egyik legbriliánsabb találmányát: pain d'épices, vagyis fűszeres kenyér. A klasszikus péksütemény valahol félúton helyezkedik el egy puha mézeskalács és egy rozsos kenyér között, funkcióját tekintve is sokoldalú, hiszen nemcsak lekvárokkal kínálják, hanem libamájpástétommal is.

Az eredeti változata rozsliszttel készült, érdemes ma is ezzel sütni (esetleg teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető). Már 16. századi források is említik, reimsi specialitásként. Rozsliszt, méz, fűszerek - ezek az alkotóelemei az eredeti leírások szerint - a méz karakteres, sötét hajdinaméz, a liszt rozsból van. A fűszeres kenyér készítőit már korán külön kezelik a cukrászoktól és pékektől, saját céhük is van. A reimsi után a dijoni és az elzászi válik híressé. Sokáig kovásszal (de kelesztés nélkül) készült, csak a 19. században váltotta ezt a sütőpor, illetve a szódabikarbóna. Általában gyümölcskenyérformában sütve árulják, de többször látni nagyobb négyzet alakban is. Karácsonykor gyakran asztalra kerül, ugyanis rendkívül elegáns és különleges például liba- vagy más minőségi májpástétommal, illetve egyszerűen egy szelet libamájjal. Számos előnye közül az egyik, hogy fóliába csomagolva remekül eláll akár hetekig is, úgyhogy már most elő lehet készíteni az ünnepekre. A sülő méz és a fűszerkeverék miatt a lakásban csodás illat fog terjengeni. A méz lehetőség szerint legyen semleges, de jó minőségű, a fűszerkeverék pedig jófajta vagy házi. Az eredeti változatban ánizs is szokott lenni, de mivel sokan nem kedvelik, az alább ajánlottból kimarad. Voilà.

Francia mézes-fűszeres kenyér

false

Hozzávalók (16 szelethez)

12,5 dkg fehér liszt

12,5 dkg rozsliszt

1 evőkanál szódabikarbóna

1 kávéskanál só

1 tekerésnyi frissen őrölt bors

1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

2 dl tej

30 dkg méz

1 narancs reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálban összekeverjük a fehér lisztet és a rozslisztet (helyette használhatunk teljes kiőrlésűt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, borsot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Egy kis lábosban felforrósítjuk a tejet, majd beleöntjük a mézet, és addig keverjük, amíg a méz teljesen felolvad benne. A liszthez adjuk a mézes tejet, egy narancs reszelt héját, majd elektromos kézi keverővel simára keverjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy gyümölcskenyérformát, kissé kiolajozzuk. Beleöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőfokot 150 fokra, és további 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: amikor egy hústű vagy hurkapálca szárazon jön ki a közepéből, akkor megsült. Szeletelés előtt teljesen lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.