Az eredeti változata rozsliszttel készült, érdemes ma is ezzel sütni (esetleg teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető). Már 16. századi források is említik, reimsi specialitásként. Rozsliszt, méz, fűszerek - ezek az alkotóelemei az eredeti leírások szerint - a méz karakteres, sötét hajdinaméz, a liszt rozsból van. A fűszeres kenyér készítőit már korán külön kezelik a cukrászoktól és pékektől, saját céhük is van. A reimsi után a dijoni és az elzászi válik híressé. Sokáig kovásszal (de kelesztés nélkül) készült, csak a 19. században váltotta ezt a sütőpor, illetve a szódabikarbóna. Általában gyümölcskenyérformában sütve árulják, de többször látni nagyobb négyzet alakban is. Karácsonykor gyakran asztalra kerül, ugyanis rendkívül elegáns és különleges például liba- vagy más minőségi májpástétommal, illetve egyszerűen egy szelet libamájjal. Számos előnye közül az egyik, hogy fóliába csomagolva remekül eláll akár hetekig is, úgyhogy már most elő lehet készíteni az ünnepekre. A sülő méz és a fűszerkeverék miatt a lakásban csodás illat fog terjengeni. A méz lehetőség szerint legyen semleges, de jó minőségű, a fűszerkeverék pedig jófajta vagy házi. Az eredeti változatban ánizs is szokott lenni, de mivel sokan nem kedvelik, az alább ajánlottból kimarad. Voilà.
Francia mézes-fűszeres kenyér
|
Hozzávalók (16 szelethez)
12,5 dkg fehér liszt
12,5 dkg rozsliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
1 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2 dl tej
30 dkg méz
1 narancs reszelt héja
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálban összekeverjük a fehér lisztet és a rozslisztet (helyette használhatunk teljes kiőrlésűt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, borsot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Egy kis lábosban felforrósítjuk a tejet, majd beleöntjük a mézet, és addig keverjük, amíg a méz teljesen felolvad benne. A liszthez adjuk a mézes tejet, egy narancs reszelt héját, majd elektromos kézi keverővel simára keverjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy gyümölcskenyérformát, kissé kiolajozzuk. Beleöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőfokot 150 fokra, és további 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: amikor egy hústű vagy hurkapálca szárazon jön ki a közepéből, akkor megsült. Szeletelés előtt teljesen lehűtjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com