chili&vanília

Epres Rote Grütze

Gasztro

Mogyorótejes tejbegríz epres Rote Grützével

Rote annyi, mint piros, Grütze a. m. kása. Eredetileg északnémet specialitás volt, később az egyik legjellegzetesebb német desszertté vált. Régen a szegények eledelének számított, mivel piros gyümölcs rengeteg akadt – a kezdeti recept egyes források szerint kizárólag málnából és ribizliből, mások szerint még meggyből is állt. Ma a legtöbb háztartásban úgy működik, hogy ami éppen található, abból készítik.

Kora nyáron, pirosgyümölcs-szezonban az egyik legnépszerűbb, legpraktikusabb édesség, mindig sikere van. Egyrészt előre el lehet készíteni, akár napokig eláll a hűtőben, másrészt szezonban fel lehet használni az összes maradék, már nem százszázalékos cseresznyét, epret. Vegyíteni lehet a fagyasztott és friss gyümölcsöket, mint alább is.

A Rote Grütze egy piros gyümölcsragu: bogyós gyümölcsök összefőzve, keményítővel puding állagúra besűrítve. A német háztartásokban maga a puding a főszereplő, ezt tálalják vaníliaöntettel, vaníliafagyival, tejszínnel, vagy egyszerűen tejjel meglocsolva. Lehet csak sárga vagy csak zöld gyümölcsökből is készíteni. Az alábbi receptben friss eperrel keverjük, és öntetként ajánlom tejbegrízen. Utóbbinak kifejezetten jól áll a mandula- vagy mogyorótej, de normál tejjel is főzhetjük. Liszt nincs benne, tehát az alábbi változat glutén- és laktózmentes. Igény szerint a cukrot is lehet más édesítőre cserélni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk