chili&vanília

Frijoles negros

Gasztro

Frijoles negros, frijoles negros - dalolja Elsa, a kubai énekesnő, miközben elmeséli, hogy főzik ezt az ételt.

"Az apró fekete babot már előző nap beáztatjuk, tehát már lehet tudni, mi lesz a másnapi ebéd. Miközben a bab fő, egy másik lábasban külön fűszeres hagymás alapot készítünk, kis fokhagymával, római köménnyel, picike oldalassal. A végén egy kis kanálka nádcukor is kerül bele. Aztán összekeverjük, hogy a fűszer jól átjárja, de ilyenkor semmiképpen nem szabad levenni a lábasról a fedőt, mert elszökik az étel lelke. Szépen, finoman kezdjen megérni, mint egy szerelem, azt sem szabad elhamarkodni - teszi hozzá.

Közép- és Dél-Amerika szinte valamennyi országának gasztronómiájában igen fontos szerephez jutnak a különböző babfélék. Kubában is ritka az olyan nap, amikor nem kerül bab az asztalra. Ez a fűszeres ragu, amit mi leginkább talán főzeléknek neveznénk, csodálatos ízharmóniát hordoz magában. Van, aki a megfőtt bab egy részét lepürésíti, és azzal keveri össze a babszemeket, de szerintem enélkül is szaftos, ízes. Rizzsel tálalják; a rizs vagy köretként van a babragu mellett, vagy összekeverik vele, ez esetben az étel neve congris. Apró szemű fekete bab kapható delikátüzletekben (Culinaris, Szép Kis India, Ázsia), azzal a legfinomabb, de ha nem jutunk hozzá, más babbal is készíthetjük.

 


Fotó: Nagy Balázs

 

Kubai fűszeres feketebab-ragu

Hozzávalók (4-8 adag)

50 dkg apró szemű fekete bab, előző este beáztatva

1 babérlevél

1 teáskanál só

4 evőkanál olaj

2 hagyma, finomra aprítva

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

10 dkg sült császárhús vagy oldalas, felkockázva

1 zöld kaliforniai paprika, apróra kockázva

2 teáskanál őrölt római kömény

2 teáskanál barna cukor

só, bors

A fekete babot alaposan leöblítjük, és előző este hideg vízbe áztatjuk. Ha erre időhiány miatt nincs mód, akkor közvetlenül az étel elkészítése előtt 15 percig lobogó, forró vízben előfőzzük. Leöblítjük, és új vízzel tesszük fel főni. A főzővízbe egy babérlevelet és sót teszünk, majd a babot kb. 1,5-2 óra alatt teljesen puhára főzzük. Kuktában egy óra alatt puhul meg. Közben egy külön edényben, az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, a fokhagymát, beletesszük a felkockázott sült császárhúst vagy oldalast és a kaliforniai paprikát, majd addig pároljuk, amíg a paprika megpuhul. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a római köményt és a barna cukrot. A hagymás alapot összekeverjük a puhára főtt fekete babbal, tehetünk hozzá keveset a bab főzővizéből is, hogy még szaftosabb legyen. Rizzsel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.