chili&vanília

Smorgasburg

Gasztro

New York, "L" metró, Williamsburg, Bedford Avenue. A zajos, nyüzsgő Manhattanhez képest turista és egyenkávézó alig akad, multikulti annál több. Csakúgy, mint apró, törzsvendégekkel zsúfolt bisztrók és környékbeliek által látogatott vendéglők - az egyik kizárólag húsgombócra specializálódott (The Meatball Shop), a másik vietnami bagettszendvicsre (Banh Mi Shop). A forgatagban elsodródunk, de segítőkészen eligazítanak: menjünk csak a folyópart irányába, és ahol óriási tömeg lesz és sok sátor, ott megérkezünk az úti célunkhoz: Smorgasburg. A szó maga a svédasztal bevett amerikai elnevezése, és ennél jobban nem is fejezhetné ki, ami fogad bennünket: egy hatalmas - minden szombaton és vasárnap megrendezett gasztrofesztivál 100 árussal és a világ minden részének (általában utcai) ételét kínáló bódéjával. A sokszínűség és az ízek kavalkádja szó szerint egy egész focipályát tölt meg. A bolíviai leveses-húsos tésztatáskától (saltenas) a vegán fagylaltig, a mini sajttortától a biopopcornig minden kapható, és minden árus egyetlen termékre specializálódott. Kígyózó sor a barbecue oldalasnál, a tengeri sünnel kínált ramennél (japán tésztaleves). Dél-indiai dosa (palacsinta), salvadori pupusa (kukoricadarából készített lepény, amelyet hússal, hallal vagy főzőbanánnal töltenek meg, kisütnek, majd paradicsomsalsával, avokádóval és tejföllel kínálnak). Sós karamellával töltött fánk, cemita (mexikói rántott húsos szendvics), házi tempeh (indonéz származású szójasajt), falafel, taco, házi müzli, torma, kimchi (koreai csípős káposzta), Fülöp-szigeteki tavaszi tekercs, gourmet sajtos melegszendvics, porchetta (lassan sült malachús szendvicsben), uttapam (indiai pizzaféle), vietnami kávé. Ázsiai hot dog, empanadas (latin-amerikai töltött tésztabatyu), biotea, induló sörfőző készlet, kézműves ketchup, fish and chips. Gasztrokultúrsokk.

Kedvencem a frissen sült szardellát kínáló rocker (aki nálam egyben viszi az év márkaneve díjat is: "Bon Chovie" - értik, Bon Jovi és a szardella (anchovies). A hal puha, ízes, és házi aioli jár mellé. Meg aztán az indiai stand, amely uttapamot árul, mellé a fűszeres ízeket jól lekerekítő, zseniális, üdítő mangólasszit adnak. Utóbbit gyerekjáték házilag elkészíteni.


Mangólasszi

Hozzávalók (4 adag)

1 liter natúr joghurt

5 dl mangópüré

csipetnyi kurkuma

víz

Az összes hozzávalót botmixerrel összekeverjük, és jól behűtjük. Mangópüré készen kapható a szokásos üzletekben (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India), és mivel cukrozott, a lasszit nem szükséges édesíteni. Amennyiben friss gyümölcsöt pürésítünk, át kell passzírozni szitán, hogy a rostjait eltávolítsuk. A lasszi remekül illik fűszeres indiai ételekhez, ellensúlyozza a csípősséget.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk