kertész lesek

Náncsi néni vendéglője

  • kertész lesek
  • 2012. november 11.

Gasztro

Nincs csodásabb az őszi kertész lesnél, a remény kapuját tárja szélesre, még úgy is, ha tudjuk jól, hogy korlátot feszített mögé az égi házfelügyelő. De pont ezért választottunk olyan helyet, ami a maga nemében etalonnak számít.

A máriaremetei Náncsi néni az elsők közt jelentkezett újra a Kabos Gyula-filmekből ismerős kockás abroszos romantikával, nem csoda, hogy divatos lett, mint a bor meg a sajt. Talán ezért is kerültük el nagy ívben, hazudnánk, ha azzal jönnénk, hogy épp e kivételes alkalmat tartogattuk neki.

Szombat délután alig van szabad asztal a hatalmas kerthelyiségben. A vendégek java természetjárónak látszik, de próbáljanak csak parkolóhelyet találni a közelben! Igaz, azon sem lepődnénk meg, ha sokan a kirándulás tudatában térnek haza teli gyomorral. Szerencsére a tömegiszony elmarad, és az sem jut az eszünkbe, hogy nagyüzemmel volna dolgunk, pedig tényleg rengetegen vannak. Szerencsére pincérből sincs hiány, a profi személyzet nem hagy időt türelmetlenkedésre.


Természetesen a házias koszt jellemző, de egy igazi nénitől biztos nem kérünk szarvasgomba-krém-levest (1250 Ft), pláne libamájpürés pirítóssal. Itt van ilyen, egyáltalán nem rossz, ahogy a közértben kapható libamájpástétom vagy a bélszínroló sem az - minden az elkészítésen múlik. Azért inkább anyukám zöldborsólevese (980 Ft) mellett tesszük le a garast. Az étlap zsenge sárgarépát ígér, de a borsó, ha lehet, még nála is zsengébb, nem beszélve a csodásan málló galuskáról. Hányszor mondtuk, hogy a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb elkészíteni!

Kamermayer öröme (2650 Ft) bonyolultnak tűnik, ennek ellenére élményszámba megy. Nem tudjuk, hogy az egykori főpolgármester valóban a bundás pulykára bukott-e, de az biztos, hogy a kellemes húst sikerült tökéletesen becsomagolni: életünkben először kapunk olyan diós panírt, ami valóban tartalmaz diót. A kemencében sült rakott kelkáposzta (1980 Ft) is várakozáson felüli, nemcsak a piaci és önkis rakottakhoz képest, de házi kedvencként is. Ehhez (és a pulykához) képest a narancsos kacsamell (2890 Ft) kissé unalmas, bár rosszabb helyeken biztosan dicsérnénk.

A kőtálban sült vargabélessel (980 Ft) sem tudunk kibékülni, hiába profi ízre és látványra is, de mintha Náncsi néni legjobb tulajdonsága, az otthon melege hiányozna belőle.

Neked ajánljuk