kertész lesek

Halászcsárda – Pákozd

  • kertész lesek
  • 2018. szeptember 2.

Gasztro

A Pákozdi-félszigeten, más néven a Szúnyog-szigeten sokáig egyetlen obeliszk magasodott. Rákosiék állították 1951-ben a legendás 1848-as ütközet emlékére, a pontos dátumot, szeptember 29-ét pedig gyorsan kinevezték a fegyveres erők napjává. Ennek ellenére csak a rendszerváltás után szaporodtak meg itt a látnivalók, sőt egyre csak bővültek és bővültek… A mindenféle hadtörténeti kiállítások mellett van már itt kápolna a Don-kanyarban elesettek emlékére, doberdói katonai barakk másolata 1916-ból, második világháborús lövészárok, 56-os „emlékpont” páncélossal. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a közelben található a tavaly felavatott gigantikus szobor, a 12,5 méteres Miska huszár, egyértelmű, hogy valamiféle honvédelmi Disneyland van itt kialakulóban.

Mindezt azért érdemes megjegyezni, mert úgy tűnik, hogy a félsziget másik nevezetességének, a több mint 100 éves halászcsárdának a forgalmát jelentősen felfuttatta az itteni sok-sok látnivaló. Hétköznap kora délután is telt ház fogad, pedig tömegközlekedés nincs errefelé, hacsak az Agárdról érkező vízibuszt nem tekintjük annak. Az étlapon az átlagnál, de még az átlagos halászcsárdák kínálatánál is sokkal több halétel van. A korhely-, azaz káposztás, tejfölös halászlé (2200 Ft) tökéletes kezdés. Az extra belevalók sokat dobnak rajta, de azért a harcsa- és pontyfalatok teszik emlékezetessé. A harcsapaprikás túrós csuszával (2830 Ft) szintén telitalálat, tökéletes harmónia van a hal és a köret között, bár abban egészen biztosak vagyunk, hogy mindez inkább a „régi iskola” rajongóinak jön be; egyúttal jeleznénk, hogy az elkészítés módja, illetve a jelentős mennyiség bizonyos körökben riasztó lehet. Mint ahogy az is, hogy a különben jó ízű pontypaprikás esetében (2600 Ft) meg kell küzdeni a szálkákkal. A halvonaltól távol eső területről a kijevi pulykamellet (2650 Ft) választjuk. Örömteli, hogy kizárólag fűszervajjal töltötték, vagyis sajt csak reszelve került a tetejére, a panírra sem mondunk rosszat, tehát az összhatás jó, mármint a prézli, a vaj, és sajt háromszögében. A hús viszont kissé rágós, ami a halak után egyértelmű csalódás, és ezen nem segít az sem, hogy a rizibizit nem mirelit borsóval készítették.

A maga nemében különleges a gyümölcsös tiramisu (950 Ft), de erre támaszkodva azért nem alapíthatnának egy cukrászdát.

Figyelmébe ajánljuk